Joulun suussasulavat perunalaatikot

Joulun suussasulavat perunalaatikot

Päivitetty 5.11.2018

Onko joulua ilman perunalaatikkoa? Perunalaatikko on monien joululaatikkosuosikki, joka kuuluu lähes jokaiseen suomalaiseen joulupöytään. Katso parhaat perunalaatikkoreseptimme ja valmistele mieleisin perunalaatikko hyvissä ajoin odottamaan joulupöytään asettelua.

Paras perunalaatikko jouluksi

Perunalaatikko lukeutuu perinteisimpiin jouluruokiin Suomessa. Joululaatikoista perunalaatikko koetaan usein haastavimpana valmistaa, mutta itse tehty perunalaatikko on kuitenkin vaivansa väärti joulupöytään päästessään.

Perunalaatikko valmistetaan mahdollisimman jauhoisista perunoista, kuten Pirkka punainen perunapussi. Olennaisia ainesosa rakenteen kannalta ovat myös vehnäjauho sekä maito. Makunsa perunalaatikko saa perunoiden lisäksi siirapista, suolasta ja halutessaan voista. Myös ripaus muskottipähkinää, kardemummaa tai kanelia sopii perunalaatikon lisämausteiksi. Perunalaatikkoon ei tarvita kananmunaa.

Mikä on imelletty perunalaatikko?

Perunalaatikon valmistella hyvissä ajoin etukäteen soseuttamalla keitetyt perunat, sekoittamalla muut ainesosat soseen sekaan ja pakastamalla seoksen odottamaan joulua ja seoksen siirtämistä vuoassa uuniin. Toinen tapa on valmistaa imelletty perunalaatikko, jossa välivaiheita on hieman enemmän.

Imellyttäminen tai imellytys tarkoittaa käytännössä perunasose-vehnäjauho-yhdistelmän säilyttämistä noin 4-5 tuntia 50-60 asteisena, jotta perunan tärkkelys muuttuu mallassokeriksi ja perunalaatikko saadaan maistumaan makealta. Perunalaatikon voi imeltää uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. Imellyttäessä on kuitenkin oltava tarkkana, ettei sose pääse kuumentumaan liikaa, koska imeltyminen lakkaa soseen ylittäessä 80 asteen lämpötilan.

Ei imelletty perunalaatikko

Ei imelletty perunalaatikko valmistuu imellettyä vaivattomammin ja nopeammin, sillä laatikon lämpötilaa ei tarvitse tarkkailla useita tunteja imellytyksen ajan. Joulun 2018 kaunein perunalaatikko on gratinoitu viipaleperunalaatikko, jota ei ole imelletty. Makeuden gratinoitu viipaleperunalaatikko saa päärynöistä.

Perunalaatikon pakastaminen

Perunalaatikkoa suositella pakastamaan, sillä se voi menettää rakenteensa ja muuttua löysäksi. Mikäli kuitenkin työläämmän perunalaatikon haluaa tehdä etukäteen ennen muita jouluruokavalmisteluja, imelletty perunalaatikko suositellaan pakastamaan ennen kypsentämistä. Sulatettua perunalaatikkoa ei saa pakastaa uudelleen.