Sapakset – pientä, suolaista ja supisuomalaista joulupöytään

Sapakset – pientä, suolaista ja supisuomalaista joulupöytään

Suomalaiset tapakset eli sapakset sopivat mainiosti myös joulun menuun. Toivota tervetulleeksi joulupöydän uudet tuttavuudet, kotimaisista raaka-aineista kootut sapakset.

Mikä sapas?

Sapakset ovat suomalainen versio tapaksista, pienistä espanjalaista suupaloista. Sapakset pohjautuvat suomalaiseen ruokaperinteeseen, ne valmistetaan kotimaisista raaka-aineista, kuten kalasta, marjoista, vihanneksista, juureksista ja sienistä.

Sapakset sopivat loistavasti tarjoiltavaksi vaikkapa cocktailjuhlissa, sillä makupalat sujahtavat suuhun myös seistessä. Tarjoa sapaksia myös esimerkiksi illallisen alkupaloina tai glögilasillisen kyytipoikana.

Joulun alkupalapöytä saa aivan uudenlaista ilmettä, kun tarjoat perinteisten alkupalojen sijaan valikoiman erilaisia sapaksia.

Jouluun sopivat sapakset

Joulukalojen ykkösestä, sillistä, saa koottua meheviä sapaksia kätevästi. Sekä silli-punajuurijäädykkeet että perunaletut ja sillikaviaari ovat paitsi maistuvia, myös upeannäköisiä joulupöydän pikkusyötäviä. Voit tarjoilla sillikaviaarin myös saaristolaisleivän tai ruisnappien päällä. Maksapasteijan ystävä pyöräyttää suloisia, puolukoilla viimeisteltyjä joulusapaksia, ja sienten ystävä lusikoi leivälle puolestaan sienisalaattia. Mädillä ja smetanalla täytetyt sipuliviipaleet sopivat niin ikään joulun sapaspöytään.

Graavilohi taipuu monipuolisiksi sapaksiksi. Loihdi lohesta herkullisia tuorejuustolla täytettyjä lohirullia tai pieniä helppoja voileipiä: leikkaa tummasta saaristolaisleivästä pieniä neliöitä ja kokoa niiden päälle tuorejuustoa, lohta sekä tilliä.

Perinteinen lohen ja perunan yhdistelmä toimii sekin sapaksena: kokeile vaikka lohi- ja juustotäytteisiä perunaleipäsiä!

Jos omat taidot tai aika eivät riitä kalojen käsittelyyn, nappaa K-ruokakaupan hyllystä valmiita Pirkka Parhaat graavikirjolohiviipaleita tai silliä purkista.