Amaryllis on joulupöydän katseenvangitsija – tee itse amarylliskimppu jouluksi

Amaryllis on joulupöydän katseenvangitsija – tee itse amarylliskimppu jouluksi

Julkaistu 15.11.2019

Amaryllis on joulukukkien kestosuosikki. Amaryllis näyttää upealta ruukussa ja siitä saa myös näyttävän juhlakimpun. Katso ohjeet hoitoon ja vinkit 3 erilaiseen amarylliskimppuun.

Amaryllis eli ritarinkukka on upea ja perinteinen joulunajan kukka. Se tunnetaan suurista ja näyttävistä kukistaan, sekä vaikuttavasta värityksestään. Klassisia värejä ovat muun muassa punainen, valkoinen ja vaaleanpunainen. Suurisipulisen kasvin kukinta saattaa kestää yli kuukauden. Hyvin hoidettuna amaryllis kukkii helposti koko joulunajan.

Vinkki! Jos ruukkuamaryllis venähtää liian pitkäksi, leikkaa kukkavarsi sipulista ja käytä leikkokukkana.

Näin teet kauniin amarylliskimpun

Amaryllis on yksinkin todella näyttävä, eikä välttämättä kaipaa muita kukkia ympärilleen. Kun haluat säväyttää, aseta korkeaan lasimaljakkoon kaksi amaryllista. Kun suuret kukat avautuvat, amaryllis on todella upea. Lisää halutessasi joukkoon muutama oksa hopeanvihreää eukalyptusta, tuonenkieloa tai havuja. Vihreä väri saa amarylliksen suorastaan loistamaan. Vahvoista vihreistä oksista saat tukea pitkävartiselle amaryllikselle.

Vinkki! Kun leikkaat amarylliksen varret eri pituisiksi, kukilla on hyvin tilaa avautua.

  1. Yhdistä valkoinen amaryllis ja hopeanharmaa eukalyptus. Lisää muutama männynoksa ja asettele kimppuun valkoisia ja hopeanvärisiä pieniä joulupalloja.

amarylliskimppu1 680

  1. Jouluinen runsaudensarvi syntyy, kun yhdistät punaisiin amarylliksiin punamarjaista orjanlaakeria eli piikkipaatsamaa, männynoksia, muutaman hopea-akaasian kukinnon sekä kuivattuja appelsiiniviipaleita ja käpyjä. Rakenna kimppu spiraalin muotoon.

amarylliskimppu2 680

  1. Yhdistä samaan kimppuun valkoinen ja punainen amaryllis. Taita tuonenkielon vahvoista lehdistä aihio, jonka keskelle rakennat kimpun. Lisää vihreää skimmiaa elävöittämään asetelmaa. Kiepauta lopuksi murattia kimpun ympärille.

amarylliskimppu3 680

Näin hoidat amaryllistä

Jouluksi hankittu amaryllis selviää pienellä hoidolla. Tärkeintä on muistaa maltillinen kastelu: amaryllis venähtää helposti liian pitkäksi, jos sitä kastelee vähänkään liikaa.

Kastele ruukkuamaryllista kerran viikossa hyvin pienellä määrällä haalealla vedellä. Mullan on ehdittävä kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa. Sijoita kukka valoisaan paikkaan. Se viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Kukka avautuu hitaammin, mikäli amaryllistä pidetään huoneenlämpöä viileämmässä paikassa. Älä säilytä hedelmiä amarylliksen lähettyvillä.

Vaihda leikkoamarylliksen vesi säännöllisesti ja leikkaa varsiin uudet imupinnat. Kiedo varren tyveen kuminauha, se estää onttoa vartta kihartumasta. Halutessasi voit laittaa leikkoamarylliksen onttoon varteen tukikepin, jolloin kukka säilyttää paremmin ylvään asentonsa. Amaryllis hyötyy tukevasta, korkeasta maljakosta.

Käännä kukka väärinpäin

Koristele leikkoamaryllis hienoimmalla silkkinauhallasi ja ripusta se ylösalaisin seinälle, ikkunaan tai peilin eteen. Kastele kukkaa varovasti sen onton varren kautta.

Amaryllikset tulevat K-ruokakauppoihin marraskuussa, ja kausi kestää joulunajan. Ruukkuamaryllikset tulevat Partaharjun puutarhalta, leikkoamaryllis on tuontikukka.

Ohjeet ja kimput: sisustustoimittaja Natalia Rehbinder