Ginigraavattu lohi ja joulun 9 muuta trendireseptiä
Ginigraavattu lohi, riisipuurobrûlée, chorizokinkku ja seitsemän muuta uutta ja trendikästä joulureseptiä. Katso mikä on jouluna pop!
1. Lohi kohtaa ginin
Maailmalla on meneillään ginitrendi. Isonkyrön Kyrö Distilleryn Napue-gini palkittiin 2015 maailman parhaana gininä ja nyt gini maustaa myös joulun kalaherkkuja. Napue gin tonic -drinkistä on poimittu gini, karpalot ja rosmariini graavikalan mausteeksi. Ne tuovat loheen raikasta terävyyttä ja aromaattisuutta.
Katso resepti: Ginigraavattu lohi
2. Riisipuurosta brûléetä
Joulupuurossa yhdistyvät perinteinen riisipuuro ja ranskalainen jälkiruokaklassikko Crème brûlée. Ripottele jouluisten riisipuurobrûléiden pinnalle ruokosokeria ja paahda sokeri kaasupolttimella rapeaksi. Voit myös paahtaa pinnan nopeasti kuumassa uunissa grillivastusten alla. Tarjoa heti jälkiruokana.
Katso resepti: Riisipuurobrûlée
3. Bataattilaatikosta uusi perinneruoka
Bataatti kasvattaa suosiotaan suomalaiskeittiöiden luotto raaka-aineena. Tänä jouluna bataatti löytyy myös joulupöydän laatikkoruoista. Bataatin makeus taitetaan suolaisella pekonilla ja rapealla pekaanipähkinäkuorrutuksella. Tämän laatikon voi tehdä myös ilman pekonia.
Katso resepti: Pekaanikuorrutettu bataattilaatikko
4. Lanttu nousussa
Lanttu on raaka-aineena nyt trendikkäämpi kuin koskaan. Tutun laatikon sijaan lanttu tarjoillaan tänä jouluna pehmeänä alkuruokakeittona. Maidoton lanttusosekeitto saa täyteläisyyttä kaurakermasta.
Lanttusosekeitto maistuu muulloinkin kuin jouluna, sillä se vaihtaa luonnetta mausteiden mukaan. Kokeile rohkeasti maustaa keitto esimerkiksi ripauksella kanelia, kardemummaa, juustokuminaa, currya tai paprikaa.
Katso resepti: Lanttusosekeitto
5. Suosikit yhdessä - uudella tavalla
Vihreässä perunasalaatissa yhdistyvät kaikki joulupöydän ikisuosikit: vihreät herneet, keitetyt perunat ja kala. Yhdistä siis joulupöydän klassikot samaan reseptiin! Kananmuna tuo salaattiin ruokaisuutta ja granaattiomenan siemenet kauniin jouluisen värin.
Katso resepti: Herne-perunasalaatti
6. Piparinen upside down juustokakku
Joululeivonnaisten suosikkeihin lukeutuvat kiistatta piparkkakut ja erilaiset kahvikakut eli kansankielellä kuivakakut. Myös juustokakut kuuluvat tänäpäivänä useampaan juhlapöytään. Piparinen upside down juustokakku yhdistää kaikki kolme herkkua yhteen: Kahvikakulta näyttävän keikauskakun appelsiininen juustokakkusisus ja piparkakkupinta yllättävät jouluvieraat iloisesti. Upside down -kakkutrendissä leivonnaisen rakenne on käännetty nimenä mukaisesti ylösalaisin ja kahvikakkuvuoka soveltuu tämän herkun leipomiseen mainiosti.
Katso resepti: Upside dpwn juustokakku
7. Glögi sekoitetaan sangriaan - ja nautitaan kylmänä
Glögi on aina yhtä trendikäs pikkujoulu- ja joulujuoma, mutta joka joulu glögiin tuntuu löytyvän uusia mausteita ja makuyhdistelmiä. Tänä jouluna glögi nautitaan kylmänä ja sekoitetaan cocktailina nautittavaksi sangriaksi. Cocktailit ovat kokeneet uuden tulemisen ja näitä herkullisia juomasekoituksia voi huoletta nauttia useamman, kun niistä jättää pois alkoholin ja tekee juomasta muodikkaasti mocktailin eli alkoholittoman cocktailin. Glgisangrian voi toki tehdä halutessaan myös punaviiniin.
Katso resepti: Glögisangria
8. Chorizoviipaleet + taatelitahna = överikinkku
Kinkku on joulupöydän kunkku, mutta tänä jouluna kinkun kuorrutus viedään aivan uudelle tasolle. Suolainen chorizomakkara ja makea taatelitahna kohtaavat perinteisen neilikan kera joulun överimmän kinkun kuorrutteessa. Tämä resepti on todellisille herkkusuille!
Katso resepti: Chorizo-taatelikinkku
9. Pohjois-Afrikan makuja
Perinteiseen joulupöytään mahtuu makuja myös kaukaa Pohjois-Afrikasta. Tuttua rosollia muistuttavan punajuuri-linssisalaatin linssit marinoidaan appelsiinisella kastikkeella ja harissa, korianterinsiemenet ja taatelit tuovat salaattiin pohjoisafrikkalaista vivahdetta.
Katso resepti: Punajuuri-linssisalaatti
10. Itse tehty leipäjuusto
Kotona valmistettu juusto osuu lähi- ja perinneruokatrendien ytimeen. Valmistus on helppoa, ja leipäjuusto sopii muun muassa leivälle, lisäkkeeksi, salaatteihin, pikkusuolaisten höysteeksi ja jälkiruoaksi.
Juusto valmistetaan valuttamalla juustomassaa harsokankaalla vuoratun siivilän läpi yön yli jääkaapissa ja tämän jälkeen paistamalla juustoa uunivuoassa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia. Jos et omista harsoa, voit vuorata siivilän myös auki revityillä kahvinsuodatinpusseilla.
Katso resepti: Leipäjuusto