Venäläinen uusivuosi ja joulu
Venäjällä uusivuosi on vuoden suurin juhla, jolloin pöytä katetaan notkuvaksi zakuska eli alkupalapöydällä. Loisteliaita juhlia vietetään isolla porukalla perheen ja ystävien kesken. Ortodoksista joulua vietetään Venäjällä Suomen loppiaisen jälkeen 7.1.
Venäläinen uusivuosi - loisteliasta ja runsasta
Venäjän uusivuosi on vuoden suurin juhla, jonka perinteet muistuttavat suomalaisia joulutraditioita. Pakkasukko eli Ded Moroz, Venäjän vastine joulupukille, vierailee uutenavuotena kodeissa tuoden mukanaan lapsille lahjoja ja kuunnellen juhlijoiden toiveita. Apurinaan pakkasukolla on lapsenlapsensa Lumityttö eli Snegurotshka, joka auttaa lahjojen jaossa. Uutenavuotena venäläisistä kodeista löytyy värikkäästi koristeltu kuusi, jonka alle asetellaan kauniisti paketoidut lahjat.
Perhe ja ystävät kutsutaan koolle syömään pöydän täydeltä herkkuja ja kilistämään maljaa uudenvuoden kunniaksi. Alkuun katetaan runsas zakuska eli alkupalapöytä, jonka antimista housunnapit saa jo kiristymään. Pääruoaksi tarjotaan esimerkiksi kyljyksiä ja perunoita. Jos käy onnekkaasti ja tilaa vielä jää, jälkiruoaksi syödään suklaata sekä itsetehtyä kakkua. Hyvää uutta vuotta eli venäjäksi c Новым годом (s Novym godom)!
Poimintoja uudenvuoden notkuvasta pöydästä
- Suolakurkut, hapankaali ja pikkelöidyt kasvikset: kaikenlaiset hapatetut tai pikkelöidyt kasvikset ovat tuttu näky alkupalapöydässä.
- Blinit ovat takuuvarma näky venäläisessä juhlapöydässä. Ne täytetään erilaisilla täytteillä, kuten mädillä, punasipulilla ja smetanalla.
- Olivier-salaatin ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin, mutta sitä löytyy takuuvarmasti venäläisestä uudenvuoden pöydästä. Salaatin pohjana käytetään majoneesia ja aineksina yleensä perunaa, kananmunaa, maustekurkkua, herneitä ja kinkkukuutioita.
- Helposti syötävinä huikopaloina tarjotaan leipäpaloja mädillä, graavilohella tai pelkällä voilla.
- Sillivadille kasataan silliä, punajuurta, perunaa, maustekurkkua ja smetanakastiketta.
- Suolaiset piirakat eli pirogit ovat suosittua syötävää myös uutenavuotena. Lihapiirakka, kaalipiirakka ja kulibjaka eli lohipiirakka vievät nälkää tehokkaasti.
- Pelmenejä täytetään koko perheen voimin usein jo uudenvuoden aattoa edeltävänä iltana. Lihalla täytetyt taikinanyytit maistuvat herkulliselta smetanan kanssa.
- Keittoa voidaan tarjota myös uutenavuotena. Klassisia venäläisiä keittoja ovat lohiseljanka ja punajuurinen borssikeitto.
- Mandariinit loistavat oransseina juhlapöydässä ja niitä ostetaankin kunnon korillinen juhlintaa varten.
Venäläinen joulu - rauhallisesti perheen kesken
Varsinaista kirkollista, ortodoksista joulua vietetään Venäjällä vasta Suomen loppiaisen jälkeen 7.1. Venäjällä kirkolliseen joulun juhlinta jää yleensä vaatimattomammaksi kuin uudenvuoden loisteliaat juhlat ja se myös päättää pitkät vapaat. Tapana on kuitenkin kokoontua viettämään joulua ystävien ja sukulaisten kesken nauttien paljon salaatteja ja kalaruokia sisältävää illallista. Perinteiden mukaisesti pöytään katetaan 12 erilaista jouluruokalajia, yksi jokaista apostolia kohden. Hyvää joulua -toivotus on venäjäksi c Рождеством (s Roždestvom)!