Juhannuskokko - kaikki sytytyksestä sammutukseen

Juhannuskokko - kaikki sytytyksestä sammutukseen

Päivitetty 19.4.2023

Kokko on suomalaisen juhannuksen tärkeä symboli ja perinne. Juhannuskokkoja on aikoinaan poltettu pahojen henkien karkottamiseksi, mutta nykyään kokon polttaminen ja ihailu on yksi juhannuksen tunnelman luojista.

Juhannuskokon loimu ja lämpö houkuttelevat kaikki lähelle, ja sen äärellä voi nauttia kesäyön kauneudesta yhdessä perheen, ystävien ja naapureiden kanssa. Kokon liekeissä on jotain mystistä ja maagista, mikä tekee siitä ikimuistoisen kokemuksen jokaiselle!

Kokon sytyttäminen on hauska tapa juhlistaa juhannusta, mutta turvallisuus tulee aina ottaa huomioon. Kun turvallisuusnäkökohdat on huomioitu ja kaikki tarvittavat varotoimet on otettu, voi kokosta nauttia rauhassa.

Huomioi nämä juhannuskokon rakentamisessa

Jo hyvissä ajoin ennen juhannusta kannattaa selvittää maanomistajalta, saako alueelle sytyttää avotulta. Myös pelastusviranomaiset voivat kieltää avotulen teon, mikäli siitä aiheutuu vaaraa: metsäpalovaara kuivan alkukesän jälkeen tai erityisen tuulinen juhannussää ovat riittäviä syitä juhannuskokon polton kieltämiseen.

Ennen kokon sytyttämistä on tärkeää varmistaa, että sääolosuhteet ovat turvalliset. Jos on kuiva ja tuulinen keli, kannattaa kokon sytyttämistä harkita tarkasti tai jopa siirtää myöhempään ajankohtaan.

1. Valitse sopiva paikka

Tärkeää on valita sopiva paikka kokolle, joka on riittävän kaukana rakennuksista, puiden ja muiden palavien materiaalien läheisyydestä. Rakenna kokko hiekkarannalle, kalliolle tai muulle palamattomalle alustalle. Poista kokon alta ja välittömästä läheisyydestä syttyvä kasvillisuus.

Kokon ympärillä tulee olla riittävästi tilaa ja se tulee rakentaa siten, että se pysyy pystyssä koko ajan. Myös tuulen suunta ja voimakkuus kannattaa huomioida kokon sytystypaikkaa valittaessa.

Jos rakennat järvelle kokkolauttaa, ankkuroi se riittävän kaukasi rannasta, jotta tuli ei pääse rannan pensaista ja heinikosta leviämään. Kokkolautta voidaan tehdä esimerkiksi puusta tai metallista, esimerkiksi vanhoista metallitynnyreistä. Pieniin lauttoihin riittää puupohja.

2. Valitse sopivat materiaalit

Kokossa kannattaa polttaa puhdasta kuivaa puuta. Ympäristölle haitallisia materiaaleja kokossa ei suositella poltettavan. Rakenna esimerkiksi koivun tuohesta useampi sytyttämispesä eri puolille kokkoa.

Kokon sytyttämiseen kannattaa varata riittävästi sytykkeitä, kuten sanomalehteä ja kuivia risuja. Kokko palaa tasaisesti kun se sytytetään eri puolilta. Kuiva puu syttyy ilman sytytysnesteitä. Liuottimet ja bensiinit saattavat syttyä räjähdysmäisesti ja siksi niiden käyttöä kannattaakin välttää.

3. Muista valvoa kokkoa

Kokkoa on syytä valvoa koko sen palon ajan.Tärkeää on myös olla valmiina sammutusvälineitä, kuten ämpäri vettä tai sammutuspeite, jolla voidaan nopeasti sammuttaa mahdolliset liekit. Kun kokko on palanut loppuun, hiillos on muistettava sammuttaa. Muista varovaisuus, sillä hiillos saattaa olla kuuma vielä pitkälle juhannuspäivään.

Kokkolautasta on aina muistettava myös siivota veden pintaan jäävä materiaali pois.

Muista myös nauttia kokon valosta ja tunnelmasta turvallisen etäisyyden päästä.