Juhannuskokko - kaikki sytytyksestä sammutukseen

Juhannuskokko - kaikki sytytyksestä sammutukseen

Juhannuskokkoja on aikoinaan poltettu pahojen henkien karkottamiseksi, mutta nykyään kokon polttaminen ja ihailu on yksi juhannuksen tunnelman luojista.

Huomioi nämä juhannuskokon rakentamisessa

Jo hyvissä ajoin ennen juhannusta kannattaa selvittää maanomistajalta, saako alueelle ylipäätään sytyttää avotulta. Myös pelastusviranomaiset voivat kieltää avotulen teon, mikäli siitä aiheutuu vaaraa: metsäpalovaara kuivan alkukesän jälkeen tai erityisen tuulinen juhannussää ovat riittäviä syitä juhannuskokon polton kieltämiseen. 

Valitse sopiva paikka ja oikeat materiaalit

Rakenna kokko hiekkarannalle, kalliolle tai muulle palamattomalle alustalle turvallisen välimatkan päästä metsänreunasta ja rakennuksista. Poista kokon alta ja välittömästä läheisyydestä syttyvä kasvillisuus. Myös tuulen suunta ja voimakkuus kannattaa huomioida kokon sytystypaikkaa valittaessa. 

Jos rakennat järvelle kokkolauttaa, ankkuroi se riittävän kaukasi rannasta, jotta tuli ei pääse rannan pensaista ja heinikosta leviämään. Kokkolautta voidaan tehdä esimerkiksi puusta tai metallista, esimerkiksi vanhoista metallitynnyreistä. Pieniin lauttoihin riittää puupohja. 

Kokossa kannattaa polttaa puhdasta kuivaa puuta. Ympäristölle haitallisia materiaaleja kokossa ei suositella poltettavan. Rakenna esimerkiksi koivun tuohesta useampi sytyttämispesä eri puolille kokkoa. Kokko palaa tasaisesti kun se sytytetään eri puolilta. Kuiva puu syttyy ilman sytytysnesteitä. Liuottimet ja bensiinit saattavat syttyä räjähdysmäisesti ja siksi niiden käyttöä kannattaakin välttää. 

Muista valvoa kokkoa

Kokkoa on syytä valvoa koko sen palon ajan. Varaa hätätilanteiden varalle sammutusvettä ja -välineitä kokon läheisyyteen. Kun kokko on palanut loppuun, hiillos on muistettava sammuttaa. Muista varovaisuus, sillä hiillos saattaa olla kuuma vielä pitkälle juhannuspäivään. Kokkolautasta on aina muistettava myös siivota veden pintaan jäävä materiaali pois.

Muista myös nauttia kokon valosta ja tunnelmasta turvallisen etäisyyden päästä.

Turvallista juhannusta!