Juhannuksen muistilista

Juhannuksen muistilista

Keskikesän odotettu juhla juhannus on jälleen täällä! Miten kaupat ovat auki, mitä ruokaa ottaisi mukaan mökille ja milloin liputetaan? Löydä ideat myös juhannusmenuihin ja juomiin sekä ideat siihen, mitä tehdä juhannuksena.

Onko kauppa auki juhannuksena?

Kauppojen aukioloaikojen vapautumisen myötä myös juhannuksen tienoilla K-kaupat ovat hyvin auki. Aukioloajat riippuvat kaupasta ja oman kauppasi juhannusaukiolot pääset kätevästi tarkistamaan kauppojen sivuilta.

Milloin liputetaan?

juhannuksen liputus

Juhannusaattona Suomen lipun voi nostaa salkoon liehumaan kello 18 alkaen. Lipun saa laskea kello 21 juhannuspäivänä. Tavallinen kansalainen voi kuitenkin hieman joustaa näistä ajoista esimerkiksi matkan vuoksi, kunhan lippu ei unohdu salkoon juhannuksen jälkeen. Lippua kohdellaan arvokkaasti eli se ei saa laskettaessa tai nostettaessa koskea maata ja liputuksen jälkeen se taitellaan siististi laatikkoon odottamaan seuraavaa liputuspäivää.

Mitä juhannuksena syötäisiin?

Perinteinen juhannusmenu

Juhannus on mahtavaa aikaa juhlia herkkuruokien merkeissä, sillä monet kotimaiset raaka-aineet ovat silloin parhaimmillaan. Juhlan merkeissä usealla lämpenee grilli ja grillaussivultamme löydät parhaat ideat aina lihan ja kalan grillaamisesta vegegrillaukseen sekä jälkiruokien valmistamiseen grillauksessa. Jälkiruokana ihastuttavat juhannuksen juustokakut ja lettubaari.

Lyökö pää tyhjää menun rakentamiseen suhteen? Nappaa täältä valmiiksi kootut menuehdotuksemme juhannuksen juhlistamiseen:

Mitä ruokaa mukaan mökille?

Ulkohuussi ja mökkimaisema

Jos vietät juhannusta mökillä, kannattaa kaikki tarvittavat ostokset tehdä kerralla ennen mökille menoa. Suunnittele ruokalista juhannukselle etukäteen, jotta sinulta löytyy kaikki tarvittava ruoanlaittoon. Helpoimmalla pääset kun tilaat K-Ruoka-verkkokaupasta ostokset valmiiksi kerättyinä mökkireittisi varrelle, jolloin voit kätevästi vain poimia ostokset auton takakonttiin ja hurauttaa siitä suoraan mökille saunomaan.

Kuiva-aineita ja säilykkeitä kannattaa varata mökille, sillä ne eivät vie tilaa yleensä mökin rajoitetuista jääkaappitiloista. Muista nämä:

Varaa mökille mukaan myös reilusti tuoreita kasviksia ja mieluista grillattavaa. Ruokalista kannattaa suunnitella siten, että tuoreista aineksista valmistetut herkut nautitaan mökkireissun alussa ja pidempään säilyviin turvautua reissun loppupuolella.

Mökille saapuessa on yleensä melko pitkä ajomatka takana ja nälkä kurnii armottomasti. Varaa ruokaostosten joukkoon nopeasti valmistuva setti ensimmäiselle päivälle. Esimerkiksi valmiit liha- tai kasvispiirakat kurkkusalaatin, ketsupin ja keitettyjen kananmunien kanssa toimivat hyvin. Myös hodarit täyttävät vatsan nopeasti mökille tultaessa.

Jos mökille jätetään kuivassa säilyvää ruokaa, on ne syytä pakata tiiviisti pienten tuholaisten varalta esimerkiksi kannellisiin muovilaatikoihin. Ruoat on syytä käydä läpi mökille tultaessa ja heittää mahdolliset pilalle menneet tuotteet menemään.

Mites juhlajuomien laita?

tillijuoma

Juhannuksen aikaan Alkot ovat auki torstaina 23.6. normaalisti. Juhannusaattona perjantaina 24.6. myymälät ovat auki aamusta 9-12. Juhannuspäivänä lauantaina 25.6. myymälät ovat suljettuina. Katso kauppakohtaiset aukioloajat Alkon sivuilta.

Löydä kattavasti vinkkejä ja ideoita juhlien juomatarjoiluihin ruokajuomat-sivultamme. Katso ideat esimerkiksi ruokien ja juomien yhdistämiseen tai vinkit siihen, miten paljon juomia tarvitaan juhlijoille:

Juhlajuomaksi juhannukseen sopivat erinomaisesti myös trendikkäät, virkistävät mocktailit eli cocktailit ilman alkoholia. Mocktail on hienostuneempi valinta alkoholittomaksi juomaksi aikuisille limun sijaan. Raparperiglögin voi sovittaa juhannuksen säähän nauttimalla sen helteellä kylmänä ja viileänä iltana lämpimänä.

Kokeile esimerkiksi näitä mocktaileja:

Mitä juhannuksena tekisi?

Perinteisesti juhannusta vietetään luonnon helmassa mökkeillen ja antaumuksella saunoen, kokkoa polttaen ja juhannustaikoja tehden. Juhannusta voi hyvin viettää kaupungissa juhlien, osallistuen johonkin vauhdikkaista juhannustapahtumista tai vaikka kattaen juhannuspiknikin parvekkeelle.

Nappaa täältä vinkit juhannustekemisiin: