Donitsiseinä on juhlien suosikki - näin helposti teet sen kotona

Donitsiseinä on juhlien suosikki - näin helposti teet sen kotona

Donitsiseinä on juhlien taattu vetonaula, joka hurmaa niin pienet kuin isommatkin juhlijat. Katso helppo ohje artikkelin lopusta!

Saammeko esitellä tämän vuoden juhlien suosikin, donitsiseinän? Tarvitset vain palan vaneria, puutappeja, porakoneen ja pari tuntia tekoaikaa. Sitten vain asetat valmiin donitsiseinän juhlapöytään seinää vasten, lastaat sen täyteen Pirkka minidonitseja ja varaudut vieraiden ihasteleviin huokauksiin. Varsinkin lapsista on hurjan hauskaa päästä poimimaan donitseja seinältä. Donitsiseinä on myös kauniin värikäs tausta juhlien muille tarjoiluille.

Donitsiseinäbuumi on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa niitä on nähty etenkin häissä mutta myös muissa juhlissa parin vuoden ajan. Häissä donitsiseinästä on tullut jopa vaihtoehto juhlien päätähdelle, hääkakulle. Yhdysvalloissa seinän voi ostaa valmiina ja myös vuokrata juhliin. Kirjoita Googlen kuvahakuun "donut wall" ja näet donitsiseinien koko kirjon.

Nikkaroi oma donitsiseinä

Donitsiseinä valmistuu helposti kotona. Valitse donitsiseinään 10–16 millimetriä paksu vanerilevy. Se on tarpeeksi tukeva ja pysyy hyvin pystyssä seinää vasten. Siihen on myös helppo porata reiät pyörölistasta sahattuja puutappeja varten. Kun leikkautat vanerin oikeaan kokoon K-Raudassa, niin tekeminen käy vieläkin joutuisammin. Myös valmis liimapuulevy sopii hyvin. Jos haluat koristella donitsiseinän, voit tehdä seinän reunoihin kapeat kehykset neljä milliä paksusta vanerista, mutta pärjäät ilmankin mainiosti.

Käsittele vanerilevy rasvaa hylkivällä värittömällä öljyllä, esimerkiksi Työtasoöljy Bloomilla. Se soveltuu tuotteille, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Jos jätät vanerilevyn öljyämättä, donitsit jättävät levyyn rasvatahnan.

Donitsiseinä on mitoitettu Pirkka minidonitseille. Jos haluat nostaa seinälle isompia donitseja, vähennä puutappien määrää.

Donitsiseinän tarvikkeet

 • 1 vanerilevy (paksuus 10–16 mm, korkeus 300 mm ja leveys 800 mm)
 • (saha)
 • 1 arkki hienoa hiomapaperia, esimerkiksi Mirka Mirox 230 x 280 mm P240
 • 2 puhdasta, nukkaamatonta riepua
 • Liberon työtasoöljy Bloomia
 • 1 pyörölista Cello 10 mm 2400 mänty (pituus 2400 mm, halkaisija 10 mm)
 • Lyijykynä ja mitta
 • Porakone ja 10 mm:n poranterä
 • Puuliimaa
 • Vasara

Näin teet donitsiseinän

 1. Leikkauta vanerilevy oikeaan kokoon jo ostettaessa tai sahaa vaneri itse oikeaan kokoon.
 2. Hio huolellisesti vanerin terävät leikkuupinnat ja muut osat kevyesti. Poista hiontapöly kostealla rievulla. Anna kuivua.
 3. Levitä työtasoöljy kauttaaltaan vanerin pintaan puhtaalla rätillä.
 4. Sahaa pyörölistasta 24 pätkää, à 6 cm. Hio leikkuupinnat kevyesti ja poista hiontapöly kostealla rievulla.
 5. Merkitse puutappien paikat levyyn lyijykynällä kolmeen riviin, kahdeksan paikkaa kuhunkin. Jätä tappien väliin 10 cm tilaa ja kaikkiin reunoihin 5 cm tyhjää tilaa.
 6. Poraa levyyn 24 reikää.
 7. Laita reikään tippa liimaa, lyö puutappi reikään vasaralla ja pyyhi ylimääräinen liima kostealla rievulla. Kiinnitä samoin loput tapit.