Iltapäivätee eli afternoon tea

Iltapäivätee eli afternoon tea

Päivitetty 29.5.2019

Iltapäiväteellä pysähdytään maistelemaan teen hienoja aromeja pienten suolaisten ja makeiden suupalojen kera. Kattaukseen ja tarjottaviin panostamalla voit järjestää kotonasi ikimuistoiset teekutsut.

Iso-Britanniasta lähtöisin oleva afternoon tealla eli iltapäiväteellä on pitkät perinteet. Edelleen jotkin ravintolat ja kahvilat vaalivat perinnettä, jossa teehetken kruunaavat suolaiset ja makeat pienet herkkupalat. Kattaukseen kuuluu usein kerrostarjotin, jolle tarjottavat saa laitettua kauniisti esille.

Teeperinne on saanut alkunsa 1840-luvun alkupuolella. Briteillä oli tapana syödä vain kaksi ateriaa päivässä, aamiainen ja illallinen, jolloin väli aterioiden välillä tahtoi venyä pitkäksi. Iltapäiväteen kerrotaan saaneen alkunsa Bedfordin herttualta Annalta, joka tilasi aterioiden välissä huoneeseensa teetä sekä huikopalaa. Pikkuhiljaa tavasta alkoi muodostua iltapäivän teekutsuja, kun Anna kutsui ystäviään kanssaan nauttimaan teestä ja pienistä herkkupaloista.

Nykyään ravintolat ja hotellit järjestävät ylellisiä iltapäivän teehetkiä. Voit myös hemmotella ystäviäsi tai rakastasi pitämällä hienot teekutsut kotona. Afternoon tealla syötävät nautitaan pieninä paloina ja kattaukseen panostetaan. Asettele suupalat kerrostarjottimelle, kata teekupit aseteille ja käytä lautaliinoja. Tuoreet kukat maljakossa viimeistelevät juhlavan rauhallisen tunnelman.

Juomana nautitaan iltapäiväteen nimen mukaisesti teetä. Perinteisiä tarjottavia teelaatuja ovat Earl Grey, Assam ja Darjeeling, mutta voit valita vapaasti omaa lempiteetäsi tarjottavaksi. Pirkka Parhaat -sarjasta hyviä vaihtoehtoja ovat tyrnin ja sitruunaruohon makuinen vihreä tee ja lakritsin ja inkiväärin makuinen yrttihauduke.

Pirkka Parhaat teet tuotefiiliskuva 680

Varaa tarjottavaksi sekä suolaista että makeaa tarjottavaa. Perinteikkäimpiä iltapäiväteen tarjottavia ovat sconesit eli teeleivät hillon ja kermavaahdon kera, kolmioleivät sekä suolaiset piirakkapalat. Muiksi makeiksi tarjottaviksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi macaronsit, suklaiset leivokset ja mansikka-vaahtokarkkivartaat. Suolaisista herkuista toast skagen on nappivalinta iltapäiväteelle.

Itsetehdyt suolaiset tarjottavat:

Toast skagen-katkarapuleivät 680

Oikaise valmiilla suolaisilla:

Itsetehdyt makeat herkut:

Vadelma-pistaasiblondies 680

Oikaise valmiilla herkuilla: