Juhlien järjestäjän muistilista

Juhlien järjestäjän muistilista

Onnistuneista juhlista nauttivat sekä vieraat että isäntäväki. Kokosimme kokeneiden juhlanjärjestäjien vinkit rentoihin, ikimuistoisiin juhliin.

1. Aikataulutus

Järjestelyjen fiksu aikatauluttaminen on kaiken a ja o. Näin osaat varata kaikelle tarpeeksi aikaa ja hahmotat tekemisen määrän. Kaupassakäynti, hankinnat, ruoanlaitto, siivous ja lukuisat muut tehtävät tarvitsevat paikkansa kalenterissasi – tai kenties jonkun toisen kalenterissa. Hyödynnä K-Ruoan verkkokaupan ruokaostosten nouto- tai kotiinkuljetuspalveluita, mikäli palvelu löytyy paikkakunnaltasi, ja säästät rutkasti aikaa ja vaivaa.

2. Kokoa apujoukot

Juhlien järjestäminen sujuu jouhevasti ja vältät turhan stressin, kun arvioit jaksamisesi ja resurssisi oikein. Delegoi tekemiset ja jaa vastuut paitsi ennen juhlia myös itse juhlapäivänä. Vaikka tekisit itse ruoat, hanki apukädet tarjoilemaan, täyttämään buffaa, korjaamaan tyhjiä astioita ja tiskaamaan. Isommissa, esimerkiksi 30–50 hengen juhlissa, noutopöydästä tarvitaan vastaamaan ainakin kaksi henkilöä. Apukäsien avulla voit nauttia juhlista täysin siemauksin ja loppusiivous onnistuu kevyemmin. Pyydä tarjoiluun avuksi esimerkiksi tuttavapiirin nuoria tai ravintola-alan opiskelijoita. Jaa apuvoimille selkeät vastuutehtävät.

3. Laadi lista tarjottavista

Juhlaruoan käsite on nykyisin mukavan liberaali. Voit hyvin tarjota juhlissa hodareita tai pizzaa, pitopöytä ei ole pakollinen. Jos olet kasvissyöjä, voit hyvin suunnitella kasvismenun, vaikka setäsi söisikin lihaa. Askartele buffapöydän ruoille nimilaput, niin kaikki tietävät, mitä on tarjolla.

Helppoa ja näyttävää tarjoamista saat, kun ostat paria juustoa tiskiltä jättikimpaleina, jotakin leikettä ja paloittelet seuraksi kauden hedelmiä ja vihanneksia. Varaa lisäksi rapeakuorista leipää, oliiveja ja hilloa.

Kun mietit juhlatarjottavia, mieti samalla, kuka tämän tekee ja missä vaiheessa. Paljon voit onneksi tehdä valmiiksi jo ennen juhlia. Revi esimerkiksi lehtisalaatti valmiiksi isoon elintarvikeämpäriin edellisenä päivänä, sulje tiiviisti ja nosta jääkaappiin. Se säilyy kyllä. Laita tomaatit ja juustot omiin rasioihinsa ja yhdistä ainekset juhlapäivänä.

Maidon välttäjät, kananmunalle allergiset ja vegaanit jäävät helposti paitsioon herkkutarjoiluissa. Esimerkiksi herkullinen ja näyttävä vegaaninen suklaakakku maistuu ihan kaikille!

vegaaninen suklaakakku 680x300

Etsi inspiraatiota juhlatarjottaviin esimerkiksi K-Ruoka.fin reseptihausta tai sesongeittain päivittyvästä Juhlat-osiosta, josta löydät runsaasti reseptejä ja vinkkejä juhliin.

Jos haluat tarjota paljon aikaa ja vaivaa vaativia ruokalajeja, valitse niiden rinnalle myös helpommin toteutettavia vaihtoehtoja. Tilaa osa ruoista pitopalvelusta tai hanki herkut valmiina K-ruokakauppojen palvelutiskeiltä.

Jos järjestät juhlat kaverien kesken, voit kertoa kutsussa, että toivotuin lahja on ruokatuliainen yhteiseen pöytään.

4. Muista janojuomat

Juhlien järjestäjien muistilistalle on hyvä merkitä myös alkoholittomat janojuomat. Varaa etenkin kesäkuumalla vesikannuja, lastaa ne täyteen jäitä ja ripottele lasien kanssa tasoille ympäri juhlatilaa.

Varmista myös, että joku täyttää vesikannuja. Pihajuhlissa voit lastata juomat kottikärryihin ja sisällä vaikka kylpyammeeseen tai isoon saaviin.

Jäädytä isoja jääkuutioita tyhjissä maitotölkeissä. Myös kaupasta ostettavat Blocks-jääpalat ovat hyviä, sillä ne tehdään hapettomassa tilassa ja kestävät siten itse tehtyjä pieniä pussijäitä kauemmin.

Upeat, katseita keräväät jääpalat syntyvät, kun jäädytät kukkia jääpalojen sisään.

5. Suunnittele kattaus

Kata pöytään liina, tarjoiluastiat ja ottimet valmiiksi jo päivää ennen juhlia. Näin varmistat, että ne mahtuvat varmasti ja saat suunniteltua pöydän järjestyksen valmiiksi. Servietitkin voi taitella hyvissä ajoin ja säilyttää niitä korissa liinalla suojattuna.

Kukat kruunaavat kattauksen. Saat jo muutamasta kukasta näyttävän kukka-asetelman pöytään, kun pätkit varret ja jaat kukat erikokoisiin juomalaseihin. Ruokakaupan kukista taiot juhlavia sitomalla kukkakimput ammattilaisen vinkein.

Tuo juhlapöytään puheenaihe. Hauskaa ja värikästä donitsiseinää ihmettelevät niin lapset kuin aikuisetkin.

6. Valmistele koti juhlaan

Juhlien järjestäminen ei vaadi suursiivousta, mutta pientä raivausta kotona on syytä tehdä. Järjestä naulakosta tilaa takeille tai sijoita eteiseen erillinen pystynaulakko tai rekki. Jos keittiö on pieni ja ruuhkainen, raivaa tarjoilupöydälle tilaa esimerkiksi makuuhuoneesta. Lainaa esimerkiksi tuoleja, puutarhakalusteita, maljakoita ja kahvikuppeja naapurilta tai sukulaisilta. Vältyt näin vuokraamiselta tai turhan hankkimiselta.

Mieti etukäteen, mihin likaiset astiat voi kerätä. Hanki esimerkiksi saunan lauteille isoja muovisia laatikoita, joille on juhlien jälkeen käyttöä säilytyslaatikoina.

Aseta ulko-oven läheisyyteen kaunis astia ja sakset kukkien kääreille. Kirjoita astiaan, mistä on kyse. Näin vieraat voivat itse ottaa kukat pois papereistaan ennen juhliin saapumistaan.