Juhlien järjestäjän muistilista

Juhlien järjestäjän muistilista

Päivitetty 27.3.2023

Onnistuneista juhlista nauttivat sekä vieraat että isäntäväki. Kokosimme kokeneiden juhlanjärjestäjien vinkit ikimuistoisiin juhliin. Hyvällä suunnitelmalla ja näillä vinkeillä juhlat järjestyvät helposti!

1. Tee itsellesi aikataulu

Järjestelyjen fiksu aikatauluttaminen on kaiken a ja o. Näin osaat varata kaikelle tarpeeksi aikaa ja hahmotat tekemisen määrän. Kaupassakäynti, hankinnat, ruoanlaitto, siivous ja lukuisat muut tehtävät tarvitsevat paikkansa kalenterissasi – tai kenties jonkun toisen kalenterissa. Hyödynnä K-Ruoan verkkokaupan ruokaostosten nouto- tai kotiinkuljetuspalveluita, mikäli palvelu löytyy paikkakunnaltasi, ja säästät rutkasti aikaa ja vaivaa.

2. Mieti vieraslista

Mahtuvatko kaikki vieraat kotiin vai tarvitaanko juhlatila? Muista lähettää kutsut ja merkitä niihin vastauspyyntö sekä tiedustelu vieraiden erityisruoka- valioista. Näin osaat varautua tarjoiluiden määrään ja ruoka-aineallergioihin.

Varaa noutopöytään ruokaa noin 300-400g vierasta kohti. Mitä enemmän erilaisia ruokia on tarjolla, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa vieraat ottavat. Varaa tarjottavaksi 2-3 suolaista ja 2-3 makeaa lajia.

3. Kokoa apujoukot

Juhlien järjestäminen sujuu jouhevasti ja vältät turhan stressin, kun arvioit jaksamisesi ja resurssisi oikein. Delegoi tekemiset ja jaa vastuut paitsi ennen juhlia myös itse juhlapäivänä. Vaikka tekisit itse ruoat, hanki apukädet tarjoilemaan, täyttämään buffaa, korjaamaan tyhjiä astioita ja tiskaamaan.

Isommissa, esimerkiksi 30–50 hengen juhlissa, noutopöydästä tarvitaan vastaamaan ainakin kaksi henkilöä. Apukäsien avulla voit nauttia juhlista täysin siemauksin ja loppusiivous onnistuu kevyemmin. Pyydä tarjoiluun avuksi esimerkiksi tuttavapiirin nuoria tai ravintola-alan opiskelijoita. Jaa apuvoimille selkeät vastuutehtävät.

4. Valmistele etukäteen

Pese ja pilko tarjoilujen vihannekset edellisenä päivänä erillisiin rasioihin. Jätä tummuvien vihannesten, kuten omenan, banaanin ja avokadon pilkkominen ja salaattiainesten yhdistäminen juhlapäivään. Keitä salaatteihin tuleva pasta, kvinoa tai couscous, jäähdytä ja pakkaa ne jääkaappiin.

Voit valmistaa edellisenä päivänä myös perunasalaatin ja lämmitettävät ruoat, kuten piirakat. Niiden maku vain paranee jääkaapissa yön yli. Täytä myös kakkupohjat ja leivo hyydytettävät kakut valmiiksi, mutta koristele ne vasta juhlapäivänä.

Kun mietit juhlatarjottavia, mieti samalla, kuka tämän tekee ja missä vaiheessa. Paljon voit onneksi tehdä valmiiksi jo ennen juhlia. Revi esimerkiksi lehtisalaatti valmiiksi isoon elintarvikeämpäriin edellisenä päivänä, sulje tiiviisti ja nosta jääkaappiin. Se säilyy kyllä. Laita tomaatit ja juustot omiin rasioihinsa ja yhdistä ainekset juhlapäivänä.

5. Hyödynnä pakastinta

Osa ruoista kannattaa valmistaa ennen juhlapäivää ja säilyttää pakastimessa tai jääkaapissa. Voit tehdä kakkupohjat, piirakat, pullat, sämpylät, leivät ja pikkuleivät pakastimeen pari viikkoa ennen h-hetkeä. Täytekakkujen kakkupohjat voi pakastaa ja täyttää sulatettuina. On hyvä huomioida, että marenkikakun rakenne ei kestä pakastamista ja juustokakku vetistyy pakastaessa. Koristeltuja kakkuja ei myöskään pidä pakastaa.

6. Ota huomioon erityisruokavaliot

Merkitse kutsuihin vastauspyyntö ja tiedustelu erityisruokavlioista. Vegaaninen ruoka sopii lähes kaikille, sillä se ei sisällä laktoosia, maitoa eikä kananmunaa. Moni perinteinen leivonnainen onnistuu myös gluteenittomana. Esimerkiksi kikhernesalaatti, antipastolautanen, kukkakaalitabbouleh, tomaattisalaatti ja gluteeniton focaccia sopivat lähes kaikkiin ruokavalioihin. Merkitse buffetpöytään selkeästi, mitkä ruoat ovat gluteenittomia, laktoosittomia, vegaanisia, kananmunattomia ja maidottomia.

Maidon välttäjät, kananmunalle allergiset ja vegaanit jäävät helposti paitsioon herkkutarjoiluissa. Esimerkiksi herkullinen ja näyttävä vegaaninen suklaakakku maistuu ihan kaikille!

vegaaninen suklaakakku 680x300

Etsi inspiraatiota juhlatarjottaviin esimerkiksi K-Ruoka.fin reseptihausta tai sesongeittain päivittyvästä Juhlat-osiosta, josta löydät runsaasti reseptejä ja vinkkejä juhliin.

7. Hyödynnä valmista

Ruokien hankkiminen palvelutiskiltä säästää aikaa ja hermoja. Suolaiset tarjoilut on jo melkein kuitattu, kun ostat tiskiltä ison savukalan ja muutamia erilaisia salaatteja. Helppoa ja näyttävää tarjoamista saat, kun ostat paria juustoa tiskiltä jättikimpaleina, jotakin leikettä ja paloittelet seuraksi kauden hedelmiä ja vihanneksia. Varaa lisäksi rapeakuorista leipää, oliiveja ja hilloa.

Kurkista juhlaleivonnaisia suunnitellessasi pakastealtaaseen: valmiina voi ostaa esimerkiksi macaron- seja ja tuulihattuja. Valmiilla tuotteilla taklaat myös erityisruokavaliot! Jos sinulla ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, on laadukas pakasteleivonnainen varma ja maistuva valinta.

Jos haluat tarjota paljon aikaa ja vaivaa vaativia ruokalajeja, valitse niiden rinnalle myös helpommin toteutettavia vaihtoehtoja. Tilaa osa ruoista pitopalvelusta tai hanki herkut valmiina K-ruokakauppojen palvelutiskeiltä.

Jos järjestät juhlat kaverien kesken, voit kertoa kutsussa, että toivotuin lahja on ruokatuliainen yhteiseen pöytään.

8. Vältä hävikkiä

Suunnittele menu huolella ja laske menekki ennen hankintoja. Hyödynnä suunnittelussa K-verkkokauppaa. Ruokaa jää melkein aina yli, joten osta täsmällisesti vain tarvittava määrä. Nosta pöytään vain osa ruoista kerrallaan. Se parantaa säilyvyyttä ja vähentää hävikkiä. Pakasta ylijääneet ruoat tai käytä ne hyödyksi seuraavan päivän ruoanvalmistuksessa.

9. Muista janojuomat

Varaa vierasta kohden kaksi kupillista kahvia, äläkä unohda teenjuojia. Varaa kymmenelle hengelle 4 dl kahvimaitoa ja 2 dl kermaa. Yhdestä kuohuviini- pullosta tulee kuusi lasillista.

Muista myös alkoholittomat vaihtoehdot ja varaa tarjolle riittävästi vesikannuja. Varmista myös, että joku täyttää vesikannuja. Pihajuhlissa voit lastata juomat kottikärryihin ja sisällä vaikka kylpyammeeseen tai isoon saaviin.

Jäädytä isoja jääkuutioita tyhjissä maitotölkeissä. Myös kaupasta ostettavat Blocks-jääpalat ovat hyviä, sillä ne tehdään hapettomassa tilassa ja kestävät siten itse tehtyjä pieniä pussijäitä kauemmin.

Upeat, katseita keräväät jääpalat syntyvät, kun jäädytät kukkia jääpalojen sisään.

10. Suunnittele kattaus

Kata pöytään liina, tarjoiluastiat ja ottimet valmiiksi jo päivää ennen juhlia. Näin varmistat, että ne mahtuvat varmasti ja saat suunniteltua pöydän järjestyksen valmiiksi. Servietitkin voi taitella hyvissä ajoin ja säilyttää niitä korissa liinalla suojattuna. Aseta pöytään iso menukyltti tai kullekin ruokalajille omat kortit, joissa lukee niiden erityisruokavaliotiedot.

Kukat kruunaavat kattauksen. Saat jo muutamasta kukasta näyttävän kukka-asetelman pöytään, kun pätkit varret ja jaat kukat erikokoisiin juomalaseihin. Ruokakaupan kukista taiot juhlavia sitomalla kukkakimput ammattilaisen vinkein.

Tuo juhlapöytään puheenaihe. Hauskaa ja värikästä donitsiseinää ihmettelevät niin lapset kuin aikuisetkin.

11. Valmistele koti juhlaan

Juhlien järjestäminen ei vaadi suursiivousta, mutta pientä raivausta kotona on syytä tehdä. Järjestä naulakosta tilaa takeille tai sijoita eteiseen erillinen pystynaulakko tai rekki. Jos keittiö on pieni ja ruuhkainen, raivaa tarjoilupöydälle tilaa esimerkiksi makuuhuoneesta. Lainaa esimerkiksi tuoleja, puutarhakalusteita, maljakoita ja kahvikuppeja naapurilta tai sukulaisilta. Vältyt näin vuokraamiselta tai turhan hankkimiselta.

Mieti etukäteen, mihin likaiset astiat voi kerätä. Hanki esimerkiksi saunan lauteille isoja muovisia laatikoita, joille on juhlien jälkeen käyttöä säilytyslaatikoina.

Aseta ulko-oven läheisyyteen kaunis astia ja sakset kukkien kääreille. Kirjoita astiaan, mistä on kyse. Näin vieraat voivat itse ottaa kukat pois papereistaan ennen juhliin saapumistaan.