Koristele juhlakattaus kukilla, hedelmillä ja vihanneksilla

Koristele juhlakattaus kukilla, hedelmillä ja vihanneksilla

Luo näyttävä juhlakattaus helpoilla kukka- ja vihanneskoristeilla. Lisää kattaukseen muutama yksittäinen kukka tai tee juhlapöydän överikoriste sesongin ihanimmista hedelmistä ja vihanneksista.

Tee kukille maljakot lasipurkeista

Koristele juhlakattaus ryhmällä pieniä kukkamaljakoita. Maljakoiksi sopivat esimerkiksi säilöntätölkit ja muut pienet lasipurkit. Karsi kukista lehtiä pois jotta ne näyttävät purkkeihin aseteltuina kevyiltä. Yhdistele vapaasti sesongin kukkia. Lisänä voit käyttää ruukkukukista nipsaistuja kukintoja.

Sesongin Pirkka-kukat löydät K-ruokakaupoista. Pöytäliinana on kaksi Pirta-keittiöpyyhettä. Quattro Stagioni -lasitölkit sekä siniset Iittalan ja Arabian astiat K-Citymarketista.

Koristele juhlakattaus vihanneksilla

Koristele juhlakattaus kukkien sijasta vihanneksilla ja yrteillä. Parsakaalin ja erilaiset kukkakaalit voi asettaa kukkaruukkuihin. Ananas on näyttävä sellaisenaan vadille aseteltuna. Leikkaa ruukkuyrteistä pieniin lasiastioihin koristeellisia puskia, joista ruokailijat voivat napata ryytejä annokseensa.

Käytä esimerkiksi salvian, rosmariinin ja basilikan lehtiä. Vihannesten ja yrttien sävyt voi soinnuttaa kattauksen värimaailmaan. Himmeän- ja tummanvihreä täydentävät puuterisia sävyjä, raikas keväänvihreä sopii heleämpiin ja valkoisiin kattauksiin. Valitse lautasliinan värin mukaan pienet valkosipulit, tomaatit tms. koristeeksi.

Mehupillit juhlapöydän nimikortteina

Askartele mehupilleihin nimilipukkeet, joilla merkitset istumapaikat juhlapöydässä. Leikkaa 12 sentin suikaleita sopivan värisestä paperista ja tekstaa niihin vieraiden nimet. Taivuta ja liimaa suikaleet pillin ympärille. Leikkaa lopuksi viirin päähän kolmiomainen lovi. Aseta paikkakortti-pillit vesilaseihin tai lautasen päälle kunkin vieraan paikalle.

Nimikoidun pillin avulla oma lasi löytyy myös mehukesteissä tai cocktailjuhlissa. Katso myös juomavinkkejä kesän juhliin. Paperipillit ja Iittalan Kastehelmi-lasit K-Citymarketista.

Menu-kortti viimeistelee juhlakattauksen

Tulosta kattaukseen kauniit menu-kortit ja tekstaa niihin ruokalista. Käytä tulostimessa tukevaa paperia, halutessasi värillistä. Kiinnitä menukortti paperinipistimellä lautasliinaan tai taittele kolmioksi pöydälle. Käytä kauden ruukkukukkia juhlakattauksen edulliseen somistamiseen. Valkoisen menukortin parina on herkkiä valkoisia Pirkka-muurikellon kukkia.

Juhlakattauksen överipöytäkoriste

Yhdistä värikkääseen överiasetelmaan hedelmät, yrtit, kynttilät ja kukat. Näyttävä pöytäkoriste sopii ruokapöydän tai tarjoilupöydän keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi. Överikoriste on yllättävän helppo koota, kuin hedelmätarjotin, jonka välit täytetään kukilla, salaateilla ja yrteillä. Koristeen mittakaavaa voi muunnella kattauksen mukaan. Pitkulainen muoto on kiitollinen tehdä. Iso ympyrämäinen tai neliömäinen asetelma vaatii enemmän suunnittelua ja erikorkuisia elementtejä, jotta se näyttäisi eri suunnista hyvältä.

Huom! Jos teet överikoristeen ulkopöytään, käytä vihreää kukkateippiä kevyiden kukkien ja yrttien ankkuroimiseen, ettei tuuli hajota asetelmaa.

Överipöytäkoristeen resepti

Ainekset

1 ananas
1 granaattiomena
1 appelsiini
2 sitruunaa
2 pöytäkynttilää
1 ruukku roomansalaattia
1–2 ruukkua minttua
1 ruukku basilikaa tai rosmariinia tai muuta sopivan koristeellista yrttiä
2–3 nippua Pirkka-kukkia, esim. ruusuja, neilikoita, sekakimppuja. Myös tukevavartiset ruukkukukat käyvät, esim ruukkuruusu, lilja, krysanteemi

Tee näin

  1. Valitse vati tai tarjotin ja vuoraa se halutessasi kaksinkertaisella talouskelmulla. Pirskota kelmun päälle vettä.
  2. Aloita vihreillä lehdillä: roomansalaattia, basilikaa ja minttua rehevinä, reunan yli ulottuvina kerroksina.
  3. Sijoita keskivaiheille korkein elementti, esimerkiksi ananas. Lisää granaattiomena, sitruunoita ja puolitettuja appelsiineja. Myös kauden marjat ja muut hedelmät sopivat asetelmaan. Sekaan voi sijoittaa pari eri muotoista pöytäkynttilää.
  4. Täytä lopuksi välit sopivaan mittaan leikatuilla kukilla ja yrttioksilla. Suihkuta varovasti vettä niiden tyveen suihkupullolla, niin asetelma kestää raikkaana koko päivän. Valitse kukkien värit hedelmien väreihin sopiviksi. Voit purkaa valmiin Pirkka-kukkakimpun tai ostaa muutaman nipun erilaisia Pirkka-kukkia, esimerkiksi ruusuja, neilikoita ja krysanteemeja. On hyvä, jos kukkia on erikokoisia.

Muita överikoristeeseen sopivia aineksia

Kukkakaalit kokonaisina tai nuppuina, omenat, päärynät, mansikat, kirsikat, herukkatertut, lehtikaali, rosmariini, pieni punakaali, parsakaali, pienet tomaattitertut, latva-artisokka, punasipulit, valkosipulit jne.