Rapujen keitinliemi tuoreille ja pakasteravuille

Rapujen keitinliemi tuoreille ja pakasteravuille

Päivitetty 16.6.2022

Rapujen keitinliemi antaa ihanaa lisämakua loppukesän rapujuhlien päätähdelle. Katso pakasterapujen ja tuoreiden rapujen keitinliemen reseptit.

Rapujen keitinliemi tuoreille ravuille

  • 5 l vettä
  • 1,5 dl merisuolaa
  • 2-4 sokeripalaa

Lisää veteen karkeaa merisuolaa ja sokeripaloja ja kiehauta. Viiteen litraan vettä tarvitaan noin 1,5 dl merisuolaa ja 2-4 sokeripalaa. Suolan määrä lasketaan aina vesilitrojen, ei rapujen lukumäärän mukaan. Suolaa tarvitaan yhtä vesilitraa kohden 32-40 g. 

Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Tuoreita rapuja keitettäessä on keitinvettä oltava niin paljon, että ravut peittyvät kokonaan ja vesi pysyy kiehuvana. Lisää rapujen päälle runsas nippu puuvillalangalla sidottu kruunutilliä.

Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta, tuoretta kruunutilliä tilalle.

Nosta ravut lopuksi pois keitinliemestä. Valuta ne hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla. 

Vinkki! Jos perinteinen keitinliemi on jo tuttu, kokeile vaihteeksi liemessä uusia makuja. Aasialaisessa keitinliemessä maistuvat sitruunaruoho, chili, inkivääri ja valkosipuli.

Liemi ravuulle kuvitus

Helppo elvytysliemi pakasteravuille

  • 2 l vettä
  • (1 dl olutta)
  • 0,5 dl merisuolaa
  • 2 palaa sokeria

Lisää kattilaan 2 l vettä ja halutessa 1 dl olutta, 0,5 dl merisuolaa ja 2 palaa sokeria. Liemi kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään joukkoon runsaasti tuoretta tilliä. Tämän jälkeen lientä haudutetaan 5-10 minuuttia. Anna liemen hetken aikaa jäähtyä ja poista tilli.

Kaada vähän jäähtynyt liemi jäisten rapujen (1 kg) päälle tai nosta ravut jäisenä levynä kattilaan. Lisää joukkoon halutessasi vielä tuoretta tilliä. Nosta ravut kylmään. Anna niiden sulaa ja maustua liemessä yön yli seuraavaan päivään. Valuta sulaneet ravut ennen tarjoilua. 

Vinkki! Kokeile valmistaa pakasteravuille myös ihana mausteliemi, joka saa makua sitruksista, piparjuuresta ja korianterista.

Katso myös miten onnistuu rapujen keittäminen sekä rapujen kuoriminen ja rapujen syönti!