Rapujen keitinliemi maustaa merenherkut

Rapujen keitinliemi maustaa merenherkut

Rapujen keitinliemi antaa mahtavaa lisämakua loppukesän rapujuhlien pääruoalle. Katso pakasterapujen ja tuoreiden rapujen keitinliemen resepti.

Rapujen keitinliemi tuoreille ravuille

Lisää tuoreiden rapujen keitinveteen karkeaa merisuolaa ja sokeripaloja ja kiehauta. Viiteen litraan vettä tarvitaan noin 1,5 dl merisuolaa ja 2-4 sokeripalaa. Suolan määrä lasketaan aina vesilitrojen, ei rapujen lukumäärän mukaan. Suolaa tarvitaan yhtä vesilitraa kohden 32-40 g. 

Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Tuoreita rapuja keitettäessä on keitinvettä oltava niin paljon, että ravut peittyvät kokonaan ja vesi pysyy kiehuvana. Lisää rapujen päälle runsas nippu puuvillalangalla sidottu kruunutilliä.

Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta, tuoretta kruunutilliä tilalle.

Nosta ravut lopuksi pois keitinliemestä. Valuta ne hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla. 

Rapujen keitinliemi pakasteravuille

Pakasterapujen keitinliemi valmistetaan lisäämällä kattilaan 2l vettä ja halutessa 1dl olutta, 0,5dl merisuolaa ja 2 palaa sokeria. Liemi kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään joukkoon runsaasti tuoretta tilliä. Tämän jälkeen lientä haudutetaan 5-10 minuuttia. Anna liemen hetken aikaa jäähtyä ja poista tilli.

Kaada vähän jäähtynyt liemi jäisten rapujen (1 kg) päälle tai nosta ravut jäisenä levynä kattilaan. Lisää joukkoon halutessasi vielä tuoretta tilliä. Nosta ravut kylmään. Anna niiden sulaa ja maustua liemessä yön yli seuraavaan päivään. Valuta sulaneet ravut ennen tarjoilua. 

Katso myös miten onnistuu rapujen keittäminen sekä rapujen kuoriminen ja rapujen syönti.

Vinkkejä onnistuneisiin rapujuhliin

Sinua saattaisi kiinnostaa