Loppiaismenu x 3

Loppiaismenu x 3

Päivitetty 30.11.2023

Loppiainen on kirkollinen juhlapyhä, jota vietetään itämaisten tietäjien muistoksi 6. tammikuuta ja vuonna 2024 se sijoittuu lauantaille. Loppiainen viittaa nimeltään joulunajan loppumiseen, ja monessa suomalaiskodissa joulukuusesta luovutaankin juuri loppiaisena. Kata pöytään kevyt loppiaislounas kalanystäville, raikas kasvismenu tai ulkoilun jälkeen lämmittävä tuhti talvimenu. 

Kevyt loppiaismenu kalasta

Kätevä blinipelti valmistetaan etukäteen ja lämmitetään juuri ennen tarjoilua. Uunissa paistettu ihanan mehevä kirjolohifilee saa rutkasti makua puolikuivatuista kirsikkatomaateista, kapriksista ja sipuleista. Jälkiruoaksi maistuu ihanan raikas appelsiini-jogurttipannacotta.

loppiaismenu kalasta

Loppiaisen kasvismenu

Avokado ja sitrukset ovat alkuvuodesta parhaimmillaan. Loppiaisen kasvismenu koostuukin siksi avokadosta, bataatista ja sesongin raikkaasta appelsiinista. Appelsiinisalaatin kylkeen valmistetaan hurmaava appelsiini-curryvinegrettiä ja hunajamanteleita. Miso-yrttiöljyllä sivelty uunitofu tarjoillaan avokadotahnan ja kasvisten kera. Jälkiruoaksi valmistetaan mehevän täyteläistä bataattibrownieta.

loppiaismenu kasvis

Tuhti talvimenu

Talvinen panzanellasalaatti on sopivan juhlava alkuruoka loppiaiseen hunajapaistettujen päärynöiden, pekaanipähkinöiden ja isojen krutonkipalojen ansiosta. Ulkoilun jälkeen lämmittävä pippurinen karjalanpaisti on täynnä ihania makuja. Glögistä valmistettu kiisselijälkiruoka muistuttaa loppuvasta joulunajasta.

loppiaismenu tuhti