K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Pannacotta vai crème brûlée?

Pannacotta vai crème brûlée?

Mitä ihanaa saakaan aikaan kermasta, maidosta, kananmunista ja sokerista? Upeita jälkiruokia Etelä-Euroopan keittiöistä!

Uunivanukkaat

Uunivanukkaat valmistetaan uuninkestäviin annosvuokiin tai kahvikuppeihin. Uunissa vesihauteessa kypsennettävien vanukkaiden rakenne riippuu munankeltuaisten ja -valkuaisten suhteesta maito-kermaseokseen. Valkuaiset tekevät vanukkaasta kiinteämmän ja keltuaiset samettisemman.

Vanukasseoksen voi maustaa esimerkiksi lisäämällä appelsiininmehua vanukasseokseen tai liottamalla appelsiinikuorta kuumassa maidossa. Myös limetti, kookos, suklaa ja kahvi sopivat hyvin vanukkaan makuaineiksi. Tarjoa ystävillesi vaikka aurinkoista kookosvanukasta tai valkosuklaa-espressovanukasta.

Crème brûlée

Crème brûlée on klassinen ranskalainen jälkiruoka, jossa rapean sokeripinnan alta paljastuu pehmeän kermainen vanukas. Brûléehen käytetään keltuaisia ja kermaa tai kerma-maitoseosta ja se maustetaan perinteisesti vaniljalla. Jäähtyneiden vanukkaiden pintaan ripotellaan fariinisokeria tai ruokokidesokeria ja paahdetaan kaasupolttimella ja grillivastusten alla rapeaksi kuorrutukseksi.

Brûléen voi maustaa esimerkiksi passionhedelmällä tai mangolla, jolloin hedelmän voi lisätä soseutettuna tai pieninä paloina vuokien pohjalle ennen vanukasseoksen kaatamista vuokiin. Espanjalainen crema catalana valmistetaan samalla tavoin, mutta vanukasseos maustetaan useimmiten sitruunankuorella ja kanelilla.

Crème caramel

Crème caramel on myös Ranskan lahja vanukasperheeseen. Sen espanjankielinen nimi on flan.

Hienostuneen vanukkaan voi valmistaa annosvuoissa tai isossa vuoassa. Vuokien pohjalle ja reunoille valutetaan karamellisoitua sokerilientä ennen vanukasseoksen lisäämistä. Näin saadaan vanukkaaseen kaunis kullanruskea pinta.

Crème caramelin valmistuksessa tärkeää on kypsennys vesihauteessa miedossa lämmössä. Jos lämpötila on liian korkea, herkku voi juoksettua.

Ne voi valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin tarjoiluhetkellä vain kumotaan valmiit vanukkaat. Vanukkaan rakenteesta saa helpommin kumottavan, kun valmistukseen käyttää kokonaisia munia keltuaisten ohella.

Pannacotta

Pannacotta tulee Italiasta ja tarkoittaa sananmukaisesti keitettyä kermaa.
Keitetty kerma tai kerma-maitoseos maustetaan vaniljalla ja hyydytetään vanukkaaksi liivatteella tai kermapohjaisiin jälkiruokiin tarkoitetulla hyytelösokerilla. Pannacottan voi maustaa myös limetillä, inkiväärillä, suklaalla tai vaikka kaakao- ja pikakahvijauheella. Pannacottat voi hyydyttää ja tarjota juomalasista tai jälkiruokakulhosta, tai kumota lautasille. Kasta silloin vuoat hetkeksi kuumaan veteen, niin vanukkaat irtoavat paremmin.

Tarjoa herkku marjojen, marjakastikkeen tai hedelmäpalojen kanssa.

Tässä todella herkullisia reseptejä, joita voit testata: valkosuklaapannacotta, suklaapannacotta, karpalopannacotta ja lime-mansikkapannacotta. Mikä vain näistä vie kielesi mennessään!