Savukala tuo makua juhlaan

Savukala tuo makua juhlaan

Julkaistu 24.1.2018

Herkullista, terveellistä ja helppoa, mitä muuta kesäruoalta voi toivoa? Savustetusta kalasta saat helposti pientä, juhliin sopivaa suolaista syötävää.

Savusta itse

Savustaminen onnistuu sekä koti- että mökkioloissa. Jos pihaltasi löytyy kaasu- tai hiiligrilli, savustusmahdollisuutesi ovat savustuspussi tai savustuslaatikko.

Savustuspussissa savustaminen onnistuu grillin lisäksi myös takassa. Savustuspussia käytettäessä on pidettävä huoli siitä, että hiilloksessa ei ole enää liekkejä ja että savustuspussi asetetaan ritilän päälle, ei suoraan hiillokseen.

Sähkösavustin toimii nimensä mukaisesti sähköllä ja pitää savut sisällään. Sähkösavustimen hankkija saa samassa paketissa pihauunin jättämällä savustamisessa käytettävät leppälastut pois.

**Savustuspönttö **tai -laatikko, joka on monien mielestä paras tapa savustaa, on perinteisesti rakennettu itse, mutta sellaisen saa hankittua valmiinakin. 

Kalan maustaminen

Kalan voi suolata ennen tai jälkeen savustamisen. Ennen savustamista hiero karkeaa merisuolaa kalan pintaan ja sisään, ja laita kala jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Savustamisen jälkeen suolatessa upota kuuma kala suolaveteen. Suolaveden suhde on noin ruokalusikallinen suolaa yhteen desilitraan vettä. Anna savustetun kalan olla suolavedessä muutama minuutti.

Hae savukala valmiina

Jos kesäpöytäsi kaipaa savukalan mahdollisimman nopeasti, voit hakea kalan valmiina. K-ruokakauppasi kalatiskiltä tai -kylmähyllystä löydät aina myös valmiiksi savustettuja vaihtoehtoja. Tällöin riittää, että valmistat itse vain raikkaat lisäkkeet kalalle.

Pikkusuolaista juhliin

Savukalasta valmistat helpost pieniä suolaisia cocktailpaloja. Tee lämminsavukalasta tahnaa ja sipaise sitä pienten ruisnappien päälle tai tuulihattujen sisään. Kokeile myös wasabi-lohitahnaa pienten ruisleipäpalojen päälle. Savukala taipuu myös piirakaksi, salaatiksi tai boston-kakun täytteeksi. Vain mielikuvitus on rajana!

Parhaat lisäkkeet

Savukalan lisukkeina toimivat kaikki kesäsesongin kotimaiset kasvikset. Kermaviili- ja jogurttikastike ovat lisäksi mainioita kavereita savukalalle.

Savukala sopii lisäksi salaatteihin, piirakoihin ja siitä valmistuu herkullinen tahna ruisleivän päälle. Tilli, ruohosipuli ja kevätsipuli raikastavat savukalaa, ja kasvavat näppärästi vaikka omalla takapihalla.