Loppukesän huipennus, venetsialaiset, päättävät kesän mökkeily- ja veneilykauden. Perinne on alkujaan lähtöisin nimensä mukaisesti Italian Venetsiasta, jossa karnevaaleja vietettiin ilotulitteiden valossa. Suomessa venetsialaisia vietetään erityisesti Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa.
Näin venetsialaisia juhlitaan
Venetsialaiset kokoavat yhteen ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan, mukavan seuran ja värikkäiden valojen juhlaan. Pimenevä elokuun ilta saa valoa, kun puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloilla ja pöytään katetaan värikkäitä venetsialaisia kynttilöitä. Monessa paikassa järjestetään myös ilotulitus juhlan kunniaksi.
Venetsialaisten menu sesongin herkuista
Venetsialaisten kunniaksi pöytään katetaan sesongin parhaita makuja. Jotkut viettävät venetsialaisten yhteydessä myös rapujuhlia!
Venetsialaisten perinteinen menu
- Alkuruoka: Paahdettu kukkakaalikeitto ja kesäkurpitsarieskat
- Pääruoka: Kantarelli-lihamureke ja uunikasvikset
- Jälkiruoka: Luumupiirakka
Venetsialaisten kasvismenu
- Alkuruoka: Kantarellikeitto
- Pääruoka: Kesäkurpitsapaistos ja marinoitu kukkakaali
- Jälkiruoka: Tuorejuusto-mustikkapaistos