Venetsialaiset - veden, tulen ja valon juhla

Venetsialaiset - veden, tulen ja valon juhla

Päivitetty 6.7.2023

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään venetsialaisia eli kesän päättävää veden, tulen ja valon juhlaa. Vuonna 2023 venetsialaisia juhlitaan lauantaina 26.8.2023. Venetsialaisten kunniaksi pöytä täyttyy sesongin täyteläisistä mauista.

Miksi venetsialaisia vietetään?

Venetsialaiset on loppukesän huipennus ja päättää kesän mökkeily- ja veneilykauden. Perinne on alkujaan lähtöisin nimensä mukaisesti Italian Venetsiasta, jossa karnevaaleja vietettiin ilotulitteiden valossa. Suomessa venetsialaisia vietetään erityisesti Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa.

Venetsialaiset kokoavat yhteen ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan ja värikkäiden valojen juhlaan. Pimenevässä elokuun illassa puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja pöytään katetaan värikkäitä kynttilöitä.

›› Lyhdyt sisälle ja ulos verkkokaupasta

Mitä venetsialaisissa syödään?

Venetsialaisia kannattaa juhlistaa erityisesti italialaisilla mauilla ja kesän päättymisen kunniaksi sadonkorjuun herkuilla. Jotkut viettävät venetsialaisten yhteydessä myös rapujuhlia! Rentoihin juhliin noutopöytään voi kattaa erilaisia sormin syötäviä antipastoja, koota juustotarjottimen tai ronskin kanansiipitarjottimen.

Kokosimme kolme erilaista menua venetsialaisiin, valitse oma suosikkisi ja juhlista kesäkauden päättymistä tyylillä!

Perinteinen venetsialaisten menu

Perinteiseen venetsialaisten menuun sopivat hyvin erilaiset välimerelliset maut ja koko aterian kruunaa herkullinen äyriäisistä valmistettu riisipannu paella. Jälkiruoaksi sopii suussasulavan pehmeä paahtovanukas, jossa yhdistyvät vaniljainen vanukas ja karamellimaiseksi paahdettu sokerisiirappi.

Alkuruoka: Täyteläinen tomaattikeitto
Pääruoka: Caesar-salaatti, varsiparsakaalipelti, paella
Jälkiruoka: Paahtovanukas

perinteinen-venetsialaisten-menu

Helppo ja edullinen venetsialaisten menu

Vaikka menu olisi helppo ja edullinen, siitä ei makua puutu! Menuun on otettu italialaisia vaikutteita ja pääruoaksi valmistetaan italialainen kanapata, joka on saanut vaikutteita toscanalaisesta valkosipulikanasta. Jälkiruoaksi tarjoillaan raikkaan jogurttista mustikkapannacottaa, joka valmistuu yllättävän kätevästi leipävuoassa.

Alkuruoka: Tomaattikeitto
Pääruoka: Caprese-salaatti, tomaatti-ricottapiirakka, italialainen kanapata
Jälkiruoka: Mustikkapannacotta

helppo-ja-halpa-venetsialaisten-menu

Vegaaninen venetsialaisten menu

Vegaanisessa venetsialaisten menussa hyödynnetään sadonkorjuun raaka-aineita. Antipastolautaselta löytyy paljon ihania herkkuja alkupalaksi, ja pääruoan voi aloittaa täyteläisellä kukkakaalikeitolla. Kesäkurpitsapaistoksesta saadaan herkullisen mehevä, kun sitä haudutetaan liedellä. Menun viimeistelee ihana vegaaninen suklaakakku, joka koristellaan kauravispipilvellä ja tuoreilla marjoilla.

Alkuruoka: Antipastolautanen
Pääruoka: Paahdettu kukkakaalikeitto, couscous-salaatti, kesäkurpitsapaistos
Jälkiruoka: Vegaaninen suklaakakku

vegaaninen-venetsialaisten-menu

Ainekset venetsialaisten menuihin kätevästi myös verkkokaupasta!