Venetsialaiset - veden, tulen ja valon juhla
Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään venetsialaisia eli kesän päättävää veden, tulen ja valon juhlaa. Vuonna 2022 venetsialaisia juhlitaan lauantaina 27.8.2022. Venetsialaisten kunniaksi pöytä täyttyy sesongin täyteläisistä mauista.
Miksi venetsialaisia vietetään?
Venetsialaiset on loppukesän huipennus ja päättää kesän mökkeily- ja veneilykauden. Perinne on alkujaan lähtöisin nimensä mukaisesti Italian Venetsiasta, jossa karnevaaleja vietettiin ilotulitteiden valossa. Suomessa venetsialaisia vietetään erityisesti Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa.
Venetsialaiset kokoavat yhteen ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan ja värikkäiden valojen juhlaan. Pimenevässä elokuun illassa puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja pöytään katetaan värikkäitä kynttilöitä.
›› Lyhdyt sisälle ja ulos verkkokaupasta
Mitä venetsialaisissa syödään?
Venetsialaisten kunniaksi pöytään katetaan sesongin parhaita makuja. Kokoa rento mutta juhlava tarjoilu @imanjaleenasafkaa Instagram-tilistään tuttujen Imanin ja Leenan resepteillä. Ideana on, että menu koostuu useista jaettavista annoksista, jotka laitetaan tarjolle samaan aikaan. Aterian päätteeksi pöytään kannetaan vielä ihana mantelikakku ja kahvit. Monilta osin ruoat pystyy valmistelemaan etukäteen ja suurin osa tarjotaan kylmänä. Näin itse juhlissa voi sitten ottaa rennommin!
Jotkut viettävät venetsialaisten yhteydessä myös rapujuhlia! Rentoihin juhliin noutopöytään voi kattaa erilaisia sormin syötäviä antipastoja, koota juustotarjottimen tai ronskin kanansiipitarjottimen.
Katso alta tarkemmat ideat venetsialaisten ruokapöytään. Tuotteiden valikoima vaihtelee kaupoittain, joten muista vinkata tuotetoiveistasi kauppiaalle, jos et löydä etsimääsi hyllystä!
VENETSIALAISTEN JAETTAVAT JA NAPOSTELTAVAT:
Paahdetut porkkanat ja sitruunahummus
Paahdetut porkkanat hummuspedillä fetan ja yrttiöljyn kanssa on supermaukas alkuruoka tai lisäke.
›› Paahdetut porkkanat ja sitruunahummus -reseptiin
Kuvassa: Paahdetut porkkanat ja sitruunahummus ja Pirkka Parhaat fetajuusto
Kesäkurpitsa-kikhernesalaatti
Simppeli kesäkurpitsa-kikhernesalaatti kruunataan minttu-pistaasipestolla.
›› Kesäkurpitsa-kikhernesalaatti-reseptiin
Kuvassa: Kesäkurpitsa-kikhernesalaatti ja Pirkka Parhaat kesäkurpitsat öljyssä
Omenaa, graavilohta ja kapriskastiketta
Raikkaan hapokas omena, täyteläinen graavilohi ja suolainen kapriskastike muodostavat koukuttavan herkullisen yhdistelmän!
›› Omenaa, graavilohta ja kapriskastiketta -reseptiin
Kuvassa: Omenaa, graavilohta ja kapriskastiketta ja Pirkka Parhaat varrelliset kaprikset viinietikassa
Artisokkasalaatti
Helppo alkuruoka syntyy artisokansydämistä, puolikuivatuista kirsikkatomaateista sekä samettisesta ricottakastikkeesta.
›› Artisokkasalaatti-reseptiin
Kuvassa: Artisokkasalaatti ja Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala Campana
Pikkusalaattia ja karamellisoituja pähkinöitä
Rapea pikkusalaatti maistuu ihanalta karamellisoitujen pähkinöiden ja suolaisen pehmeän sinihomejuuston kanssa.
›› Pikkusalaattia ja karamellisoituja pähkinöitä -reseptiin
Kuvassa: Pirkka Parhaat rapea pikkusalaatti, Pikkusalaattia ja karamellisoituja pähkinöitä ja Pirkka Parhaat sinihomejuusto
Pähkinä-granaattiomenamarinoidut oliivit
Marinoidut oliivit saavat makua ja rakennetta saksanpähkinöistä ja granaattiomenasta.
›› Pähkinä-granaattiomenamarinoidut oliivit -reseptiin
Kuvassa: Pähkinä-granaattiomenamarinoidut oliivit ja Pirkka Parhaat kreikkalaiset vihreät oliivit
Paahdettu valkosipulitahna
Uunissa pehmeäksi kypsynyt valkosipuli on hurmaavan herkullista. Paahdetusta valkosipulista syntyy helposti herkullinen tahna leivän päälle!
›› Paahdettu valkosipulitahna -reseptiin
Kuvassa: Paahdettu valkosipulitahna
Toscanalainen panzanella
Tämä versio italialaisesta panzanellasta saa makua sardelleista.
›› Toscanalainen panzanella -reseptiin
Kuvassa: Toscanalainen panzanella ja Pirkka Parhaat kirsikkatomaatti
Paahdetut perunat
Herkullisiksi paahtuneet perunat maistuvat täydelliseltä pehmeän sitruunaisen jogurtin ja yrttisen chimichurrin kanssa.
›› Paahdetut perunat -reseptiin
Kuvassa: Paahdetut perunat
Mantelikakku
Mehevä ja maukas gluteeniton mantelikakku saa ylleen täyteläisen mascarponekuorrutteen ja sesongin hedelmiä.
Kuvassa: Mantelikakku ja Pirkka Parhaat mascarpone
VENETSIALAISTEN JUOMAT:
Venetsialaisten ruokajuhlan kruunaavat juhlajuomat. Viininystävä etsii menun makupariksi sopivan viinin. Myös hyvät oluet sopivat erinomaisesti ruoan seuraksi.
›› Tutustu Pirkka-viineihin
›› Pirkka Parhaat -oluet
›› Pirkka Parhaat -siiderit