K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Dental Fresh suunhoidontuotteet lemmikillesi

Dental Fresh suunhoidontuotteet lemmikillesi

Lemmikkien hampaista kannattaa huolehtia ennaltaehkäisevästi – näin eläin voi paremmin ja omistaja säästää selvää rahaa

Tavallisimmat ongelmat lemmikkien suuterveydessä ovat hammaskiven kertyminen ja siitä aiheutuva ientulehdus

Ientulehduksen tyypillinen oire on punoittavat ikenet ja paha haju suusta. Ientulehdus on yksi tavallisin koirien ja kissojen eläinlääkärikäyntiä vaativa sairaus. Valtaosa yli kolmevuotiaista koirista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa. Suun ongelmia esiintyy selkeästi eniten pienikokoisilla koirilla.

Hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa muodostuu ajan kuluessa ensin plakiksi ja sitten hammaskiveksi, jonka alla ientulehdus alkaa muhimaan. Hammaskivestä aiheutuva lievä ientulehdus voidaan vielä hoitaa, useimmiten pelkkä hammaskiven poisto riittää tässä vaiheessa ongelman taltuttamiseksi. Hoitamattomana tilanne voi edetä hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseksi eli parodontiitiksi, jolloin tila on palautumaton ja johtaa vääjäämättä myös hampaiden menettämiseen.

lemmikit3 680x300

Voiko kotikonstein vaikuttaa lemmikkinsä hammasterveyteen?

Kotihoidosta on itse asiassa merkittävä hyöty suun ongelmien ennaltaehkäisyssä, sillä säännöllisen suun puhtaanapidon merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Päivittäinen hampaiden harjaus pehmeällä harjalla ja lemmikeille tarkoitetulla tahnalla tai geelillä on ehdottomasti tehokkain tapa huolehtia koiran ja kissan hammas- ja ienterveydestä. Hampaiden harjaus kannattaa ottaa päivittäiseksi rutiiniksi heti pennusta alkaen, sillä se on tehokkain tapa ehkäistä ientulehdukselle altistavan hammaskiven muodostumista. Markkinoilla on monia lemmikkien hammashygieniaan suunnattuja tuotteita, jotka hampaiden pesun lisäksi säännöllisesti käytettynä edistävät suuterveyttä.

Koirien ja kissojen hampaille tulisi myös tarjota sitä tekemistä, mihin hammaskalusto on alun perin suunniteltu: hampaita puhdistavaa, sitkeää pureskeltavaa. Pelkkä pehmeä ravinto ei ole ideaalinen vaihtoehto hampaiden kannalta ja toisaalta myös liian kovia pureskeltavia tulee välttää, sillä ne voivat puolestaan vahingoittaa hammaskiillettä.

lemmikit2 680x300

Myös lemmikin on syytä käydä säännöllisesti hammaslääkärissä – kuten omistajansakin

Monissa tapauksissa ahkerallakaan kotihoidolla ei pystytä huolehtimaan suun puhtaanapidosta aivan niin perusteellisesti, etteikö ajoittainen käynti eläinten hammaslääkärillä olisi tarpeellinen. Etenkin pienillä riskiroduilla suu on suositeltavaa tarkistuttaa keskimäärin vuoden välein. Kun ongelmat saadaan kiinni ja hallintaan varhaisessa vaiheessa, suurilta ja kalliilta hammasremonteilta kenties vältytään.

Vastuullinen omistaja käyttää lemmikkinsä suun terveyden arviointiin ja hoitoon ainoastaan eläinlääkäripalveluja. Syy siihen, miksi lemmikin suun terveydentilan tarkastus ja hammaskiven poisto tehdään aina eläinlääkärissä, on yksinkertainen. Suun perusteellinen tarkastus ja hammaskiven poisto vaatii aina eläimen nukuttamisen toimenpiteen ajaksi. Jos lemmikin ikenet punoittavat, rusehtavaa hammaskiveä alkaa kertyä hampaiden ienrajaan tai lemmikin hengitys haisee pahalle, silloin kotikonstit eivät enää riitä ja on syytä varata aika eläinlääkärin tarkastukseen.

Dental Fresh -tuotteet on suunniteltu huolehtimaan lemmikkien päivittäisestä suu- ja hammashygieniasta. Juomaveteen lisättävä Dental Fresh tuhoaa plakkia ja hammaskiveä aiheuttavia suun bakteereita ja raikastaa lemmikin hengitystä aina eläimen juodessa.

lemmikit 680x300