"Chilinsyöjänä olen pro"

"Chilinsyöjänä olen pro"

Julkaistu 15.5.2018

Espoon K-Citymarket Ison Omenan kauppias Toni Pokela kertoo elintarvikkeista, joita ilman hän ei tule toimeen. Tuliseen chiliin kauppias on suorastaan koukussa.

**Chili **”Joka kevät tuon marketista kotiin Naga Morich -ruukkuchilin, josta riittää syksyyn saakka. Olen sen verran pro, että chilin pitää olla kaikkein tulisinta lajia. Chiliin jää koukkuun – käytän sitä tuoreena salaattiin ja leivän päälle. Sopiva määrä chiliä antaa ruokaan säväyksen ja korostaa makua. Usein teen ruoasta kaksi versiota: tulisen ja sen, mitä tytärkin syö.”

Makkara ”Pidän kotiruoasta. Kun palaamme reissusta, kotona pitää heti saada makkarakeittoa tai -kastiketta. Yksi lempiruokani on purkkihernekeitto, ja sinnekin laitan makkaraa. Lasagnen teen chorizosta. Viikonlopuksi tuon aina sellaista makkaraa, jota emme ole ennen testanneet. Grillaamme vapusta syksyyn pari kertaa viikossa.”

Maito ”Pitkän työpäivän jälkeen maistuu kylmä rasvaton maito. Valion Play-maitokaakaojuomaa voin juoda melkein tölkillisen. Jos jotain jää, poika on juonut sen aamuun mennessä.”

Peruna ”Lapset ovat meillä pastatyyppejä, minä pottutyyppi – kuten isäni, joka ajaa joka lauantaiaamu Lappeenrannan torille hakemaan tuoretta perunaa. Suosikkilajikkeeni on Annabelle, ja Siikli on tietysti hyvää. Kypsennän perunat höyryuunissa. Se on maailman kätevin keksintö myös kasviksille.”

Leipä ”Syön aamuisin leipää. Jos syön puuroa, tulee jo tunnin päästä nälkä. Ja iltaisin ilman maitoa ja leipää en saa edes unen päästä kiinni. Nyt olen syönyt ehkä kuukauden putkeen Fazerin uutta kauravarrasta, joka leivotaan meillä kaupassa itse jauhoista. Otan hirveästi kantaa siihen, millaisia tuotteiden pitää olla.”