Hävikkiruokafestarit 2017 - katso reseptit

Hävikkiruokafestarit 2017 - katso reseptit

K-Ruoka ja Kesko olivat huippukokki Alex Nurmen kanssa mukana Hävikkiviikon huipentavilla Hävikkifestareilla Helsingin Teurastamolla 2017. Katso reseptit täältä!

Aamiaistrifle

Chiavanukas
2 1/2 rkl Pirkka Luomu chiansiemeniä
2 dl Pirkka kookosmaitoa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Tyrnismoothie
100g Pirkka tyrnimarjoja (pakaste)
1 (170 g) banaani
3/4 dl kaurahiutaleita
1 rkl juoksevaa hunajaa

  1. Sekoita chiansiemenet, kookosmaito sekä hunaja keskenään pienessä kulhossa.
  2. Nosta seos peitettynä jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi tai seuraavaan päivään.
  3. Soseuta tyrnit, banaani, kaurahiutaleet ja hunaja sileäksi smoothieksi. Kaada smoothie hyytyneen chiapuuron päälle ja koristele!

Inkivääri shotti, 2-3 annosta

100 g tuoretta inkivääriä

Kuori tuore inkivääri, leikkaa muutamaan pienehköön palaan ja laita mehupuristimeen tai mehulinkoon. Purista mehu shottilaseihin ja nauti heti. Täydellinen terveyspommi syksyyn on valmis!

Kastikkeessa haudutetut kananmunat

4 kananmunaa
3 dl maustettua tomaattimurskaa
(1 dl mehulingosta jäänyttä hedelmälihaa)
tuoreita yrttejä
suolaa
mustapippuria

  1. Kaada tomaattimurska sekä mahdollinen hedelmäliha paistinpannuun tai kasariin ja kiehauta.
  2. Riko kananmunat yksitellen varovasti kastikkeen joukkoon ja anna hyytyä noin 5-7 minuutin ajan poreilevassa kastikkeessa. Sammuta liesi kun munat ovat haluamasi kypsyisiä ja nosta pannu pöytään. 
  3. Koristele tuoreilla yrteillä ja nauti vaalean leivän kanssa.

Helpot jogurtti-ruisrieskat, 6 kpl 

2 dl Pirkka maustamatonta AB-jogurttia
1 rkl öljyä     
2 dl Pirkka ruisjauhoja       
1/2 tl suolaa 
1/2 rkl sokeria                   
1/2 tl Pirkka ruokasoodaa  

  1. Sekoita öljy jogurtin joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne jogurtin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 20 minuutiksi.
  3. Nostele taikinasta 6 kekoa leivinpaperin päälle pellille. Taputtele jauhotetuilla käsillä tasaisiksi rieskoiksi.
  4. Paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.

Jogurttitahna

2 dl maustamatonta jogurtti
2 rkl maustetahnaa (voit hyödyntää niitä mitä jääkaapista löytyy)
ripaus suolaa 

  1. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua hetki kylmässä. 

Kasvisriisi

kukkakaalia
parsakaalia
kesäkurpitsaa
yrttejä
suolaa
sitruunan mehua ja raastettua kuorta
tuoretta inkivääriä

  1. Laita kaikki aineet kutteriin ja sekoita hetken aikaa, jolloin kasviksista muodostuu ”riisiä”.
  2. Tarjoa kylmänä salaattina tai lämmitä pannulla ja tarjoile kuumana sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena.

Vietnamilaiset salaattikääröt

Pirkka Cosmopolitan-salaattia tai sydänsalaattia

Täyte
1rs (400 g) Pirkka broilerinjauhelihaa
1 (n. 80 g) punasipuli
1 (n. 150 g) Pirkka punaista paprikaa
2-3 valkosipulinkynttä
1/2rkl raastettua inkivääriä
3 rkl hoisin -kastiketta
2 rkl Pirkka soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokosokeria
1 rkl punaista currytahnaa
3/4 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
3/4 dl vettä
1 dl Pirkka peanut butter crunchy -maapähkinävoita 

Päälle
1tlk (227 g/149 g) Pirkka ananaspaloja täysmehussa
1/2 dl Pirkka paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
1-2 kevätsipulia

  1. Kuori ja hienonna punasipuli. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet. Kuutioi paprika. 
  2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit ja kääntele hetki. Lisää broilerin jauheliha ja ruskista se pannulla. Lisää paprikakuutiot, mausteet ja vesi pannulle. Hauduta noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi.
  3. Irrota salaatinlehdet toisistaan ja asettele tarjoiluvadille. Valuta ananaspalat ja leikkaa halutessasi pienemmiksi. Rouhi pähkinät. Hienonna kevätsipulit.
  4. Jaa broileritäyte salaatinlehdille. Koristele ananaspaloilla, pähkinärouheella ja kevätsipulilla.

Lämmin kasvissalaatti

50 g lehtikaalia
50 g punakaalia
1 punasipuli
0,5 dl fetajuustopurkin marinadi öljyä
1 viipale vaaleaa leipää
mausteita oman maun mukaan 

  1. Leikkaa punakaali pieniksi suikaleiksi, revi lehtikaalin lehdet ja viipaloi punasipuli.
  2. Leikkaa vaalea leipä pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuumenna paistinpannussa öljy ja paista kaikki ainekset siinä rapeiksi.
  4. Mausta olemassa olevilla mausteilla ja tarjoile kylmänä tai kuumana.

Quesadillat 

4 tortillalettua
4-6 rkl tuorejuustoa, ranskan kermaa tai kermaviilikastiketta
pala kesäkurpitsaa tai munakoisoa
pala juustoa
mausteita tai yrttejä

  1. Levitä 2 rkl vaaleaa kastiketta tortillalettujen päälle ja leikkaa juustohöylällä kesäkurpitsasta ohuita viipaleita kastikkeen päälle.
  2. Raasta juustoa päälle reilusti, lisää mausteita sekä yrttejä ja nosta toinen lettu päälle.
  3. Paahda tortillalettu pannulla molemmilta puolilta rapeaksi ja nauti.

Perunakroketit

5 dl kylmää, edellispäivän perunamuusia
1 kananmuna
1 dl jääkapista löytyviä kasviksia, juureksia ja sieniä tms.
suolaa
mustapippuria

  1. Sekoita valmiin perunamuusin joukkoon kananmuna, mausteet sekä hienoksi leikatut kasvikset.
  2. Lusikoi seos pursotinpussiin ja pursota pitkä paksu tanko leikkuulaudalle.
  3. Leikkaa noin 3 cm pitkiä pätkiä tangosta, leivitä ne ja paista rapeiksi pannulla.

Leivitys

2 kananmunaa
1 rkl vettä
2 dl maissilastuja 

  1. Riko kananmunat kulhoon, lisää vesi ja sekoita munien rakenne hyvin rikki.
  2. Murskaa maissilastut hienoksi ja kaada erilliseen kulhoon.
  3. Nostele perunatangot ensin muna seokseen ja sitten maissilastumurskaan.
  4. Paista rapeiksi ja nauti

Hävikkiviikon vinkki Facebookista: Ituhipin ruokahävikin torjumisvinkki

  1. Ota ruislimppu, pyöreä reiätön kotona vanhentunut tai kaupasta punasella hintalapulla varustettuna ostettu.
  2. Leikkaa limppu poikittain kahtia. Koverra sisustaa lusikalla pois.
  3. Keitä lanttukuutioita tai mitä tahansa jääkaapissa mahdollisesti nahistunutta kasvista ja kostuta leipää hieman keitin vedellä.
  4. Lado lanttukuutiot koverretun limpun sisään, kääri leipä folioon ja laita uuniin.

Leivän koverretun sisuksen voit lisätä vaikkapa puuroon tai sosekeittoon tai paistaa uunissa repeaksi ja syödä vaikkapa marjojen ja jogurtin kera.

Sinua saattaisi kiinnostaa