K-kaupassa
K-kauppiaat vinkkaavat pientuottajien parhaat herkut

K-kauppiaat vinkkaavat pientuottajien parhaat herkut

Poikkea kesälomareissulla K-ruokakauppaan ja poimi mukaan todellista lähiruokaa. K-kauppiaat ympäri Suomea vinkkaavat paikallisten pientuottajien parhaat herkut.

Laurikaisen lihapiirakka eli lörtsy

”Litteä ja ohutkuorinen Laurikaisen lihapiirakka on ehdoton ykköstuote Savonlinnassa, joka on niin paikallisten kuin kesämökkiläistenkin suosiossa. Tuoreita lihapiirakoita tulee kauppaan jokaisena arkiaamuna ja joskus laarit tyhjenevät jo aamupäivän aikana. Kesäasukkaat ostavat usein kerralla ison määrän lörtsyjä ja vievät ne mukanaan Etelä-Suomeen pakkaseen.”

Muhosen luomuruisleipä

”Muhosen ruisleipä on ikään kuin leipähyllyn lörtsy, niin suosittua se on. Ruisleipää tullaan hakemaan pitkienkin matkojen päästä ja monien asiakkaiden mielestä se on maailman parasta ruisleipää. Siitä olen samaa mieltä. Tuoreessa leivässä on rapea kuori, pehmeä sisus ja mahtava maku.”

Pienpanimotuotteet

”Historiallisen Olavinlinnan kupeessa sijaitsee Mustan virran panimo, jonka tuotteita löytyy myös meiltä kaupan hyllyltä. Hauskoissa lasipulloissa on hienot etiketit ja pienikokoiset pullot muistuttavat yskänlääkepulloja. Valikoimissa on muun muassa Pässi IPA -olutta sekä Suomineito Golden Alea. Pienpanimotuotteet ovat kokeilemisen arvoisia kesäjuomia.”

Sirkan leipomo

”Paikallisesta lähileipomosta saamme herkullisia muikku-, ahven-, sekä lanttukukkoja. Ne ovat hyvin tyypillisiä savolaisia herkkuja, joita saa kesäisin myös kauppatorilta.”

Huttulan kananmunat

”Nämä kananmunat viedään käsistä! Lähituottaja tuo itse säännöllisesti erän munia kauppaan ja usein joudumme soittamaan perään, että saisiko munia vielä lisää. Huttulan munien maku on ihan omaa luokkaansa.”

Karisman oma leipomo

”Meillä on myymälässä oma aito jauholeipomo yhteistyössä leipomo Elosen kanssa. Siellä leipureidemme kätösissä syntyy joka päivä noin sataa erilaista leipomotuotetta: monta erilaista leipäsorttia, pullia ja viinereitä. Kannattaa kokeilla vaikkapa koskenlaskija-ciabattaa!”

Merosen lihatuotteet

”Palvelutiskissä meillä on Maatila-Liha Merosen maukasta porsaanlihaa, joka tulee läheltä Orimattilasta. Siellä perheyrityksen maatilalla on porsaat kasvatettu ja niitä paijattu. Kylmähyllystämme löytyy myös monenlaisia Merosen makkaroita. Oma suosikkini on Auranakki.”

Marjat ja vihannekset

”Kesäisin kauppa on pullollaan lähialueiden marjoja ja vihanneksia. Perunaa saamme Harri Mäki-Hoimelalta Asikkalasta, samalta suunnalta tulevat myös Toukolan tilan porkkanat. Mansikat taas ovat peräisin 800 metrin päässä sijaitsevilta Koivistoisen Mansikkapaikan pelloilta. Mansikoita tuodaan kesäisin kauppaan kolme kertaa päivässä.”

Mamma Marian tuotteet

”Lahtelaisen ravintolan Mamma Marian salaatinkastike on yksi myydyimmistä tuotteista kaupassamme. Lisäksi meiltä saa Mamma Marian jäätelöitä, jotka valmistetaan Lahden keskustassa aidoilla italialaisilla ja salaisilla resepteillä.”

Viipurilainen kotileipomo

”Lähialueella Vääksyssä sijaitsevan Viipurilaisen kotileipomon leivät pitää ehdottomasti mainita. Leivät ovat perinteikkäitä ja juureen tehtyjä. Etenkin Lähipala-ruisleipäpussi on suosittu ja maistamisen arvoinen.”

Hortiherttuan yrtit

”Karjalohjalta Herttuan tilalta tulee paljon erilaisia yrttejä. Olen itse ihastunut erityisesti heidän suuriin ja meheviin basilikoihin, ne ovat aivan mainioita! Etenkin kesäisin tarjolla on laaja valikoimia runsaita ja maukkaita yrttejä kesäkokkailuun.”

Aholeipä

”Pienen 30-vuotiaan kotileipomon leivät ja pullat tulevat Huhmarista, Vihdin kupeesta. Ruismallasleipä on ollut pitkäaikainen suosikki paikallisten keskuudessa.”

Paloaseman panimotuotteet

”Tässä lähettyvillä, Nummen kylällä toimiva pienpanimo valmistaa paloaseman vanhassa autotallissa käsityönä artesaanioluita, joita on saatavilla myös meiltä. Oluilla on aiheeseen sopivat nimet, kuten Nokipoika ja Ruisku.”

Falafelit

”Vihdissä perustettu Ronit-catering valmistaa herkullisia ja tuoreita falafelejä. Falafel-lähetys tulee kauppaan pari kertaa viikossa ja ne myydään kätevissä 200 gramman pakkauksissa. Pyörykät ovat todella herkullisia ja laadukkaita.”

 Ostolan rieska

”Yksi Savitaipaleen vetonauloista on paikallinen Ostolan rieska, joka tunnetaan laajasti koko Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan alueella. Rieskaa myytiin alun perin paikallisten rakastamassa legendaarisessa M-Market Ostolassa, joka toimi Savitaipaleella kymmenien vuosien ajan. Siitä se on aikanaan nimensäkin saanut. Sesonkiaikana rieskaa menee 200 kappaletta päivässä ja jotkut tulevat hakemaan kaupasta vain sitä.”

Tienhaaran mylly

”Meidän kylällä on mylly, jonka jauhoja on meillä myynnissä. Jauhoja löytyy laidasta laitaan; on ruista, vehnää ja ohraa. Myllynpitäjä käy meillä itse kaupassa asiakkaana ja kurkkaa aina kauppareissulla hyllytilanteen ja tuo tarvittaessa jauhoja lisää.”

Paikalliset perunat

”Kylällä sijaitsevalta Kyllösen tilalta tulee kauppaan Tapanaisen perunaa. Uuden sadon potut ovat kesällä tärkeä juttu ja perunasäkkejä tyhjentyy viikossa lukuisia. Keitetyt perunat maistuvat kauppiaallekin parhaiten keitettynä voin ja tillin kanssa.”

Reiposen lihatuotteet

”Nämä lihatuotteet ovat hurjan suosittuja! Läheiseltä perhetilalta saamme kauppaan lihaa niin palvelutiskille kuin kylmähyllyynkin. Meillä on laaja valikoima erilaisia Reiposen makkaroita, joita monet kesäasukkaat tietävätkin tulla hakemaan. Makuvaihtoehtoina on esimerkiksi ryynimakkaraa, valkosipuli-pippurimakkaraa ja nakkeja.”

Teijan munkit

”Meidän oman kokkimme Teijan munkit ovat Rovaniemen parhaita. Otimme munkit valikoimiin viime marraskuussa ja niiden suosio on räjähtänyt käsiin. Teija tekee omalla reseptillään ison kulhollisen munkkitaikinaa lähes päivittäin. Kysyntä on ylittänyt monesti tarjonnan niin, että korit tyhjenevät vikkelään.”

Lapin Leipomon leivät

”Paikallinen rovaniemeläinen leipomo valmistaa lisäaineetonta leipää, jota he tuovat meille tuoreena joka aamu myymälään. Tarjoamme leipää lounaan kanssa, mutta sitä voi ostaa halutessaan myös kokonaisena kaupan puolelta. Valikoimissa on muun muassa rieskaa, ruisleipää ja vaaleita leipiä.”

Itseleivotut gluteenittomat leivonnaiset

”Pidämme huolen siitä, että meillä on aina jotain gluteenitonta tarjolla, niin leivonnaishyllyssä kuin lounaallakin. Kokkimme loihtii munkkien lisäksi esimerkiksi gluteenittomia korvapuusteja, voisilmäpullia ja kääretorttua.”

Poronkäristys

”Keittiössämme työskentelee posiolainen kokki, joka valmistaa poronkäristystä lappilaisesta poronlihasta. Haluamme kauppiasmieheni kanssa panostaa paikallisuuteen ja itsetehtyyn ruokaan niin, että käytämme mahdollisimman vähän eineksiä. Poronkäristysannoksen voi nauttia paikan päällä, mutta pakkaamme sitä mielellämme myös matkaan mukaan.”

Uotilan kotijuusto

”Tuomaraisten kylässä Taivassalossa sijaitsee Uotilan tila, jossa valmistetaan herkullista kotijuustoa. Juustoa saa meiltä kaupasta niin paloina kuin kiekkoinakin, joko 700 gramman tai 1–2 kilon kiekkoina. Uotilan juusto on hyvä ja suosittu tuote, jota monet ostavat myös valmistujaisiin ja muihin juhliin.”

Vakka-Yrtin tuoreyrtit

”Paikallinen puutarhuri Maarit Virta viljelee tilallaan upeita ja runsaita yrttejä, jotka ovat todella suosittuja. Häneltä saamme valikoimiin muun muassa rucolaa, runsaita tillipuntteja ja erilaisia yrttimausteita, kuten graaviyrttisuolaa.”

Sipuliniput

”Tästä 25 kilometrin päässä Nousiaisissa sijaitsee Varsinais-Suomessa hyvin tunnettu Kitolan vihannestukku, jota pyörittävät yhdessä Kitolan veljekset Ville ja Kalle. Heiltä tilaan paljon sipulinippuja sekä muita vihanneksia ja uusia perunoita. Heidän tuotteensa maistuvat hyvin minullekin.”

Livonsaaren leipomon tuotteet

”Joka torstai kauppaan tulee leipälähetys Livonsaaresta, parinkymmenen kilometrin päästä. Kuormassa on ruislimppua ja vaaleita leipiä, jotka ovat kaikki luomua, lisäaineettomia ja käsintehtyjä. Muutamat asiakkaat tulevat hakemaan leipää kaupalta joka viikko.”