Kala ui tiskiin

Kala ui tiskiin

Päivitetty 24.8.2018

Perämeren muikku on oululaisten takuutuoretta lähiruokaa. Aamulla pyydetty kala käy läpi monta vaihetta, mutta päätyy K-ruokakaupan tiskin kautta asiakkaan lautaselle parhaassa tapauksessa jo samana iltana.

Kalastaja kolmannessa polvessa

Kuudelta aamulla Oulussa on vielä pimeää. Kalastaja Lauri Halonen kantaa kuitenkin jo jäitä ja muovipyttyjä veneeseen. Kohta startataan Perämerelle. Tänään on onneksi tyyntä. Kovallakin merenkäynnillä selälle saatetaan lähteä, mutta silloin saaliit jäävät pieneksi. Toimiihan kaikuluotain, jolla kalaparvet paikallistetaan? Kalastaja

Syksyllä ja alkutalvesta Lauri troolaa muikkua eli oululaisittain maivaa, silakkaa ja siikaa. Jäiden tullen siirrytään nuottaukseen ja saaliiksi saadaan edellisten lisäksi norssia. Kevät on silakan sesonkia, kesällä nousee lohta ja siikaa. Sivutuotteena saadaan ahventa. Lauri kalastaa Hailuodon pohjoispuolella, missä meri on säilynyt suhteellisen puhtaana. Saasteiden sijaan kalastajaa kiusaavatkin samoja saaliita kärkkyvät hylkeet ja merimetsot.

Kolmannen polven kalastaja on käynyt verkoilla pikkupojasta lähtien, päätyökseen hän on kalastanut kymmenisen vuotta. Nykypäivän ammattikalastus on pitkälle koneellistettu. Kalat on kuitenkin esimerkiksi lajiteltava käsin. Iso osa kalastajan työstä tapahtuukin vasta satamassa, missä lajittelun lisäksi kalat pakataan ja osa niistä myös perataan. Jäillä vuoratut kalalaatikot kannetaan pakettiautoon ja Lauri hurauttaa ne Hätälä Oy:hyn, joka huolehtii kalan jatkojakelusta kauppoihin.

Kääreeseen ja kotiin

K-citymarket Oulu Raksilan kalamestari Juha Hannuniemi latoo Laurin muikut tiskiin. Hätälästä tulee toki muutakin kuin vain muikkuja. Osa kaloista on savustettu, kaupassa voidaan vielä graavata ja fileoida.

— Eniten oululaiset ostavat Norjan lohta, mutta myös kotimaiset suomukalat tekevät hyvin kauppansa. Kalat päätyvät suurimmaksi osaksi uunivuokaan tai paistinpannuun, Juha tietää.

Joulun alla kalatiskiin ilmestyvät sillit ja lipeäkalat. Asiakkaat kyselevät kalamestarilta myös uusia ohjeita perinteisten joulukalojen laittoon.

Katso videolta Juhan vinkit lohen graavaukseen. Samalla saat tietää mikä marja maustaa graavin vaikkapa itsenäisyyspäivän juhlapöytään.