Konsta Punkka on villieläinten ystävä

Konsta Punkka on villieläinten ystävä

Julkaistu 14.5.2018

Konsta Punkka on helsinkiläinen luontoon ja eläimiin erikoistunut valokuvaaja. Konstan eläin- ja maisema-aiheiset kuvat koristavat Pirkan uusia kestokasseja.

Valokuvaaja Konsta Punkka, 23, on innoissaan tammikuisesta kuvausreissusta. Hän oli Pohjois-Skotlannissa kuvaamassa viikon villipeuroja ja päässyt lähemmäs niitä kuin koskaan aiemmin.

Konsta Punkka on sosiaalisen median kuuluisa ”oravakuiskaaja”. Viitisen vuotta sitten hän löi ystävänsä kanssa vetoa siitä, kumpi saisi Instagramissa enemmän tykkäyksiä: kaverin selfie kuntosalilta vai Punkan ottama oravakuva. Oravakuva vei voiton.

Konsta Punkalla on Instagramissa 952 000 seuraajaa ja hänen kuvatilinsä @kpunkka on Suomen seuratuin. Eläinkuvat ovat saaneet huomiota myös kansainvälisesti eri lehdissä ja verkkosivustoilla, ja seuraajia hänellä on Japanissa asti.

Leikkimielinen veto poiki Punkalle ammatin. Nykyisin hän on noin seitsemän kuukautta vuodesta ulkomailla ja on ehtinyt kiertää jo kaikki Euroopan maat. Skotlannin-matkan jälkeen Konsta viipyy Suomessa pari viikkoa ja suunnittelee sen jälkeen lähtevänsä Vietnamiin. Kuvausreissu Aasiassa on ollut haaveissa jo kauan. Punkalla on maailmalla laaja verkosto valokuvaajaystäviä. Heiltä hän saa vinkkejä mielenkiintoisista kohteista – ja kuvausretkillekin lähdetään yleensä parin kaverin porukassa.

Luottamus ansaitaan

Paljasjalkainen helsinkiläinen sai kimmokkeen luontoon aikanaan isovanhempien kesämökillä Jämsässä. Poika viihtyi metsässä, ihaili isoisänsä ottamia luontokuvia, katseli luontodokumentteja – ja alkoi itsekin kuvata.

Konsta huomasi, että monissa luontokuvissa eläimet oli kuvattu kaukaa. Hän halusi päästä lähelle. Koska Punkka ei halunnut lahjoa eläimiä ruoalla, hän kokeili toista tapaa: hän kävi samassa metsässä kuukausien ajan, istui mättäällä ja tarkkaili, milloin eläimet liikkuivat. Tullessaan paikalle, hän koputti puun runkoa tai teki äänen, josta eläimet tunnistivat, että hän oli tulossa.

”Pikkuhiljaa ne oppivat, että aijaa tuo on taas se jätkä, ei se viimeksi­kään tehnyt meille mitään.”

Kun luottamus oli ansaittu, oli aika kaivaa kamera esiin. Kokemuksen myötä Konstan ja eläinten välimatka on lyhentynyt. Skotlannissa peurat olivat vain parin metrin päässä kamerasta. Oravat taas kiipeilevät välillä kameran päällä.

Punkalla on koti Helsingin Kampissa. Suomessa ollessaan hän hoitaa valokuvausyrityksensä asioita tai kiertää kuvauspaikkoja. Yllättäen luontokuvaaja on löytänyt kiinnosta­via kohteita jopa ydinkeskustasta.

”Tässä on parin korttelin säteellä kaksi eri kettua ja pesää. Monta yötä olen valvonut niiden perässä.”

Lounasta eläinten ehdoilla

Konsta Punkka villieläinten ystäväPitkän kuvauspäivän päätteeksi Punkka menee mieluiten ravintolaan syömään. Hän rakastaa hyvää ruokaa, mutta ei kokkaa itse juuri koskaan.

”Teen pastaa ehkä kerran vuodessa. En keitä kotona edes kahvia.”

Kuvauspäivinä ruoka on vain polttoainetta. Reppuun hän pakkaa eväitä, joista saa nopeasti energiaa, kuten kahvia, hedelmiä ja suklaata. Lounastauot pidetään eläinten ehdoilla. Esimerkiksi karhuja kuvatessa Punkka kököttää piilokojussa iltapäivästä seuraavan päivän aamuun asti. Sinä aikana ei eväitä rapistella, vaan odotellaan hiljaa.

”Se on maaginen filis, kun eläin vihdoin tulee paikalle. Sydän jyskyää ja adrenaliini kohisee korvissa, sillä tuntien työ voi valua hukkaan sekunnissa, jos eläin säikähtää.”

Maailmalla Punkka saa välillä mieleenpainuvia ruokakokemuksia. Kerran Chilessä sikäläiset paistoivat seurueelle nuotiolla kokonaisen karitsan. Skotlannissa hän maistoi maan perinneruokaa, haggista, joka valmistetaan kypsyttämällä sisäelimiä lampaan mahalaukussa. Kahvipaussikin tuntuu erilaiselta, kun höyryävän kupillisen nauttii Patagonian vuoristossa, massiivisen jäätikön reunalla.

"Jos mahdollista, juon ensin kahvit ja ihailen maisemaa. Sitten vasta kuvataan.”

Luontokuvaajan 3 lempparia

Sushi

Olen hulluna sushiin. Wasabin ja tuoreiden raaka-aineiden yhdistelmä maistuu ulkoilun jälkeen taivaalliselta.

Perunamuusi

Muusi on ruoka, jota kaipaan, kun tulen matkoilta takaisin Suomeen. Parhaalta se maistuu jauhelihakastikkeen kanssa.

Nuotioruoka

Telttaretkillä valokuvaaja-ystäväni loimuttavat nuotiossa lohta, paistavat makkaroita ja keittävät perunoita. Se on mahtavaa. “Pikkuhiljaa eläimet oppivat, että aijaa tuo on taas se jätkä."

Konsta Punkka tunnetaan Instagramissaan (@kpunkka) julkaisemistaan villieläinten lähikuvista.