K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Kyrö Distillery tuo nostetta elämään

Kyrö Distillery tuo nostetta elämään

Kyrö Distillery Companyn päätislaaja Kalle Valkonen haluaa kehittää juomia, jotka tuovat ihmisiä yhteen.

”Kiinnostuin juomista vuosituhannen vaihteessa, kun tajusin, että kalja voi olla muutakin kuin lageria. Opiskelin ympäristöekologiaa Helsingin yliopistossa ja tein olutta autotallissa opiskelukaverini kanssa. Se oli ainoa tapa saada vähän parempaa olutta pienellä budjetilla. Päädyin mukaan Kyrölle, kun istuin iltaa Mikko Koskisen ja Miika Lipiäisen kanssa Helsingin Karhupuistossa. He kysyivät, haluaisinko tulla mukaan tislaamaan ensimmäistä suomalaista ruisviskiä. Olin täysin myyty.

Unelmieni ammatti oli päästä tekemään juomaa, jossa pääasiana on maku. Lopulta kasassa oli viiden hengen porukka. En ole katunut myönteistä vastaustani kertaakaan tähän mennessä. Vastoin kaikkia odotuksia ruisviski menestyi, ja pari vuotta myöhemmin Napue-gini meni niin sanotusti katosta läpi. Se antoi meille mahdollisuuden jatkokehittää viskiä ja luoda uusia hyvänmakuisia tuotteita. Maku on meille tänäkin päivänä kaikkein tärkein asia. Juomissa on myös kompleksisuutta, jotta niistä olisi löydettävissä aina jotain uutta.

Juoman pitää olla niin hyvää, että sen nauttiminen on elämys. Suomalainen alkoholikulttuuri on muuttunut todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja pienpanimoiden määrä on moninkertaistunut. Samalla myös ruokakulttuuri on kehittynyt ja korkealaatuinen streetfood lyönyt läpi. Nyt suunta on sekä meillä että maailmalla kohti matalampia alkoholipitoisuuksia. Kesäisessä uutuusjuomassamme on 5,5 % alkoholia. Raaka-aineina ovat gini, raparperimehu ja tislattu basilika. Sokeripitoisuus on sen verran matala, että juoma sopii aikuiseen makuun. Se käy samantyyppisiin tilanteisiin kuin samppanjakin. 0,75 litran pullosta riittää useampaankin lasiin, ja juomaa kannattaa nauttia hyvin viilennettynä hyvässä seurassa. Haluamme tuoda ihmiset yhteen maistuvan juoman ympärille.”

Kyrö Rhubarb Gin & Juice 5,5 % on pakattu 0,75 litran pulloon. Juoma on saatavilla valikoiduista K-ruokakaupoista.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 05/2022