Laatuperunaa lähitilalta

Laatuperunaa lähitilalta

Päivitetty 1.5.2022

Peruna on kesäruokaa parhaimmillaan. Samaa mieltä ovat myös luvialainen perunanviljelijä Heikki Tienhaara ja porilaisen K-Supermarket Antinkadun hedelmä- ja vihannesvastaava Reetta Tuominen, jotka yhdessä varmistavat, että kaupassa on herkullinen lähiperunavalikoima.

– Toimitamme perunaa kesällä menekin mukaan, vaikka joka päivä. Talvella toimitukset liikkuvat kerran viikossa. K-Supermarket Antinkadun lisäksi meiltä lähtee toimitukset kahteen porilaiseen K-ruokakauppaan ja yhteen luvialaiseen. Luvia on suosittu mökkikunta, ja etenkin näin kesäaikaan perunan menekki on mökkiläistenkin ansiosta runsasta, Heikki Tienhaara sanoo.

Maku ja laatu ratkaisevat

– Paikallinen tuottaja merkitsee laatua, joka tulee läheltä. Asiakkaamme kiittelevät Tienhaaran tilan perunoiden hyvää makua ja laatua. Siikli on meillä ehdoton suosikki, Reetta Tuominen K-Supermarket Antinkadusta sanoo.

Tienhaaran tilalla perunat nostetaan aina käsin. Vuodesta 1995 perunanviljelijänä toiminut Heikki Tienhaara tekee töitä tilallaan pääasiassa vaimonsa kanssa, mutta 4–5 hengen apumiehitys on paikallaan, kun kesäaika on kiireisimmillään. Peltopinta-alaa Tienhaaran tilalla on kuusi hehtaaria, josta perunaa kasvaa neljän hehtaarin alueella kerrallaan.

– Meiltä saa 15 eri perunalaatua. Lajikkeita löytyy kiinteistä jauhoisiin perunoihin ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Timo, Carrera, Velox, Annabelle, Arielle ja paras kesäperuna Siikli ovat yleisimpiä kesäperunalajikkeitamme, Heikki Tienhaara kertoo.

Töitä vuoden ympäri

Heikki Tienhaara työskentelee perunoiden parissa ympäri vuoden. Talviperunalajikkeista saa satoa elokuun lopusta lähtien. Tienhaaran talviperunavalikoimassa on muun muassa Van Gogh ja Victoria. Entä mitä tekee perunatilallinen talvella? Lajittelee ja toimittaa kauppoihin perunaa ja odottaa tietysti kevättä. Suussasulavaa luvialaista ”kansallisherkkua” myydään K-ruokakauppojen lisäksi Luvian ja Eurajoen toreilla.