Mitä Suomi syö pääsiäisenä?

Mitä Suomi syö pääsiäisenä?

Pääsiäinen on vuoden toiseksi suurin ruokajuhla joulun jälkeen. Selvitimme, mitä pääsiäisenä syödään ja milloin kaupassa käydään.

Pääsiäinen on vuoden toiseksi suurin ruokajuhla joulun jälkeen. Selvitimme, mitä pääsiäisenä syödään ja milloin kaupassa käydään.

Nousussa: karitsa, kala, suklaamunat, mämmi, parsa
Laskussa: valmiit ateriat

Karitsa ja mämmi pääsiäisen ikisuosikit

Karitsa pitää pintansa suomalaisten pääsiäispöydissä ja sen käyttö kasvaa vuosi vuodelta. Kala on suosituin vaihtoehto karitsalle. Kasvisbuumin myötä lihan korvikkeita ostetaan yhä enemmän juhlapyhinäkin.

Suomalaiset syövät vuosittain yli 2 miljoonaa kiloa mämmiä. Suurin osa mämmistä syödään pääsiäisen tienoilla, mutta sesonki alkaa pikkuhiljaa tammikuusta eteenpäin huipentuen pääsiäiseen.

Ostoslistalle herkkuja

Pääsiäisenä myydään muuta vuotta enemmän myös esimerkiksi kananmunia, rahkaa, kermaa ja makeisia. Makeisten pääsiäissesonki alkaa helmikuun alkupuolella ja kiihtyy selvästi kahtena viikkona ennen pääsiäistä.

Pääsiäisen ostoslistalle kuuluvat myös valmiit pashat ja erilaiset herkuttelujuustot. Karitsan ja juustojen kaveriksi ostetaan erilaisia hilloja ja hyytelöitä, kuten minttuhyytelöä.

Vaikka mämmi myy kuin häkä, valmisruokien myynti pienenee ruokapyhinä, myös pääsiäisenä. Sen sijaan ostetaan palvelutiskin valmiita lisukkeita, salaatteja ja jälkiruokia.

Yrttien suosio kasvaa

Tuoreyrttien myynti on kasvanut viime vuosina tasaisesti ja trendi näkyy pääsiäisenä selvästi. Karitsan kanssa sopii esimerkiksi tuore timjami, minttu ja rosmariini. Lisäksi karitsan mausteeksi ostetaan valkosipulia.

Huhtikuussa myös parsa on parhaimmillaan.

Pääsiäisen suosituimmat reseptit:

Mangojuustokakku
Pashakakku
Rahkapiirakka
Lampaanviulu
Mämmimudcake

Ostoksille pääsiäisenä

K-ruokakaupat ovat auki pääsiäisenä. Oman kaupan aukioloajat kannattaa tarkistaa kaupan nettisivuilta tai Facebook-sivuilta. Erityisesti pitkäperjantaista odotetaan vilkasta kauppapäivää.