Näytön paikka

Näytön paikka

Päivitetty 1.9.2021

Näytön paikka – Pidä paperi hanskassa kassalla. -kampanja muistuttaa kaupan ikärajavalvonnan pelisäännöistä.

Ikärajavalvonta on osa kaupan vastuullista toimintaa

Ikärajavalvottavia tuotteita ostamassa? Se on näytön paikka! Laki velvoittaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholia, tupakkatuotteita tai rahapelejä myydä alaikäisille.

Iän varmistaminen on osa kassahenkilön työtä ja ostajan velvollisuus, mutta ennen kaikkea se on yhteistä vastuunkantoa. Haluammme muistuttaa, että iän todistaminen on normaali osa kaupassakäyntiä ja maksutapahtuman sujuvoittamiseksi paperit kannattaa ottaa esille jo ajoissa.

Näytön paikka -kampanjan keulakuvat ovat kansainvälisesti arvostetut jalkapalloilijat, Suomen maajoukkueissa pelaavat Helmareiden maalivahti ja kapteeni Tinja-Riikka Korpela ja Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky.

– Futiskentällä meillä kahdella on näytön paikka, mutta kassalla se on ihan jokaisella nuorella, joka ostaa ikärajavalvottavia tuotteita. Iän tarkastaminen on tärkeää ja papereiden näyttäminen aivan ok, siksi kassalle tullessa kannattaa esittää henkkarit pyytämättä, sanovat Korpela ja Hradecky.

Iän kysyminen on osa kassahenkilöstön ammattitaitoa

Laki kieltää alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin alaikäisille. Ikä tarkastetaan kaupassa kaikilta näitä tuotteita ostavilta asiakkailta, jos he vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Myös alkoholin ja tupakan välittäminen alaikäiselle on laissa kielletty ja rangaistava teko. Muita kaupassa myytäviä ikärajavalvottavia tuotteita ovat muun muassa nikotiinivalmisteet, ilotulitteet sekä ikärajamerkityt tietokonepelit, elokuvat ja aikuisviihdelehdet.

Kun pelisäännöt ovat kaikille selvät ja toimintatapa yhtenäinen, on asiointi sujuvaa ja inhimilliset virheet iän arvioinnissa vähenevät. Ikänsä voi todistaa viranomaisen myöntämällä kuvallisella henkilökortilla, ajokortilla, passilla, muukalaispassilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla.

– Ikärajavalvonta on tärkeä osa kassahenkilöiden päivittäistä työtä. Suomen päivittäistavarakaupoissa tehdään vuosittain kymmeniä miljoonia ikärajatarkastuksia ja yritykset panostavat ikärajavalvonnan koulutukseen todella paljon, kertoo asiantuntija Anna Salminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Lue lisää: Näytönpaikkakassalla.fi

Kokeile ikätestiä: Mikäonmunikä.fi