Ruokatrendi 2017: Nopeasti valmista

Ruokatrendi 2017: Nopeasti valmista

Arjen helpottaminen on tärkeä ruokailmiö, mutta se herättää myös ristiriitaisia tunteita. Keinoja arjen helpottamiseksi etsitään, mutta niitä ei aina haluta myöntää.

K:n Ruokailmiöt 2017 -raportti kertoo, mitä suomalaiset haluavat syödä nyt ja ensi vuonna, mitä ruokavalioita noudatetaan ja mitä ruokaa ostetaan. Raportin mukaan nopeasti valmistuville ruoille sekä puolivalmiille tuotteille riittää kysyntää jatkossakin. Tuotteiden myyntivaltit tulevat kuitenkin todennäköisesti olemaan enemmän elämyksellisiä kuin järkiperäisiä. Ilmiö kasvaa todennäköisesti enemmän kuin mitä ihmiset antavat ymmärtää.

Nopeasti valmista trendin alailmiöitä ovat arjen helpottaminen, puolivalmiit ja 15 minuutissa valmista. Arkea helpottavia ja nopeuttavia ratkaisuja kaivataan kaikkialla Suomessa yhtä vahvasti. Takeawayn tai muiden mukaan otettavien ruokien kasvua on nähtävissä hieman enemmän pohjoisessa ja idässä. Etelässä suositaan laadukkaita puolivalmiita.

Arjen helpottaminen

Lähes kaikki suosivat jossain määrin jo nyt arkea helpottavia ja nopeuttavia ratkaisuja. Ilmiö elää ja voi hyvin jatkossakin. Vuonna 2017 jopa 38 % kyselyyn vastanneista aikoo suosia arkea helpottavia ruokaratkaisuja entistä enemmän.

”Kuluttajat ovat kokeilunhaluisia etenkin loppuviikosta. Alkuviikosta asiakas on kiireinen ja silloin pitää tarjota nopeaa ja helppoa ruokaa.”
Mika Timonen, K-citymarket Itäkeskus

”Hedelmissä ja vihanneksissa on hyvä esimerkkejä siitä, miten tuotteiden käytettävyyden parantuminen vaikuttaa niiden suosioon. Esimerkiksi mangon ja avokadon myynnit ovat viime vuosina moninkertaistuneet syöntikypsien versioiden tultua kauppoihin.”
Ari Akseli, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja.

15 minuuttia

Arkena suositaan jo nyt ruokia, jotka ovat pöydässä ”15 minuutissa”. Ilmiö kasvaa maltillisesti, mutta jo 18 % suomalaisista aikoo suosia nopeasti valmistuvia ateriaratkaisuja vuonna 2017. Ostokoreihin valitaan esimerkiksi terveellisiä ja lisäaineettomia valmisruokia, valmissalaatteja ja valmiiksi pilkottuja kasviksia.

Puolivalmiit

Puolivalmiit ovat arkea nopeuttava ratkaisu, mutta lisää nopeuttavia keinoja kaivataan. Potentiaalia on erityisesti terveellisissä sekä laadukkaiksi koetuissa puolivalmisteissa. 17 % kyselyyn vastanneista aikoo suosia entistä enemmän puolivalmiita ruokaratkaisua tulevana vuonna. 

Lue koko K:n Ruokailmiöt -tutkimus >>