Rokkarin puhtaat eväät

Rokkarin puhtaat eväät

Julkaistu 9.5.2018

Vuoden 2016 Roosa nauhan kuosin suunnitellut Michael Monroe on monille tuttu jo Hanoi Rocksin ajoilta, mutta osa on ihastunut tämän energiaan Voice of Finland -laulukilpailun tuomarina. Nyt rokkari ei kuitenkaan puhu rokista – ainakaan paljon – vaan ruoasta. 

Michael Monroen asenne ruokaan on järkevä. ”Syön elääkseni, en elä syödäkseni. Terveellisyys on osa fiilistä, ruoka maistuukin paremmalta, kun se on terveellistä.”

Päivät alkavat aamiaisella, johon kuuluu muusattua banaania ja kiiviä sekä marjoja ja kapselikeittimellä valmistettu kahvi. ”Aikoinaan laitoin itse pastaa ja vihanneksia, mutta nykyään vaimo laittaa niin hyvää ruokaa, etten ala säätää mitään.”

Kiertueella Monroe syö mitä saa. ”Mutta jos kolmelta aamulla keikan jälkeen jätkät syö pitsaa, lähden toiseen huoneeseen hengittämään.”

Monroe jätti lihan vuosia sitten. Nykyisin hyviä ruokia löytyy helposti, mutta reilu vuosikymmen sitten Suomessa sai usein selitellä ruokavaliotaan. 

Michael Monroe

Kotiruoka pelastaa

Monroe muutti ulkomaille 1980- luvulla, kun hän jäi luokkaretkeltä Tukholmaan. Osa bändistä majaili treenikämpällä Universitetetin metroasemalla ja pummasi rahaa elääkseen. Yleensä tienestit riittivät vain hampurilaiseen. Kerran laihat pojat huomasivat, että aseman vieressä oli kasvimaa, jolta saattoi vohkia porkkanoita. ”Kodittomuus ei haitannut, kunhan oli rokkibändi.”

Olematon ruokavalio ja Lontoossa iskenyt liikuntainnostus eivät pidemmän päälle olleet hyvä ajatus. ”Olin Lontoon aikoina tosi laiha. Sain sormet vyötärön ympäri. Juoksin aamulla uimahallille, uin tunnin, ja juoksin takaisin syömään mysliä. Olen 183 pitkä ja painoin 50 kiloa.”

Onneksi mies palasi hetkeksi Suomeen. ”Kesämökillä Kiikalassa söin mutsin kotiruokaa, muun muassa makaronilaatikkoa ja mustikkapiirakkaa. Sitten yksi päivä en saanut enää housuja päälle. Sanoin mutsille, että oot pessyt nää liian kuumassa.” 

Omia polkuja

Nykyään rokkipiireissäkin on trendi olla hyvässä kunnossa ja elää terveellisesti. ”Treenikämpällä kysellään, että mitä siemeniä ja pähkinöitä sulla on.”

Toista oli Hanoi Rocksin aikoina. Silloin terveysintoilu herätti närää. ”Keikat ja musa ovat aina olleet mulle tärkeintä, ei se rokkari-imagoon kuuluva sekoilu.”

Monroe on ollut vuosia absolutisti eikä käytä muitakaan päihteitä. Yksi pahe kuitenkin on, kahvin lisäksi. ”Olen sokerikoukussa! Laitan kahviinkin kolme lusikallista ruskeaa sokeria.”