K-kaupassa
Ruokatrendit 2020

Ruokatrendit 2020

K-ryhmä on jälleen listannut 10 ruokatrendiä vuodelle 2020. Tiedostava kuluttaminen näkyy edelleen voimakkaasti ensi vuoden ostoskorissa. Ruokatrendien joukkoon nousevat niin ruoan alkuperän entistä suurempi arvostaminen kuin ilmastotietoisuus. Hyvinvointi on jo arkipäivää, ensi vuonna se näkyy ostoskorissa omaa hyvinvointia rakentavina valintoina.

Tiedostava kuluttaminen nousi jo viime syksynä K:n Ruokailmiöt 2019 -tutkimuksessa suurimmaksi suomalaisten ruokaostoksiin vaikuttavaksi ilmiöksi.

”Tämän ilmiön suosiolle ei näy loppua: odotamme tiedostavan kuluttamisen olevan merkittävin tekijä ostopäätöksissä myös vuonna 2020”, sanoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar.

”Ruokakaupassa se näkyy enenevissä määrin lähiruoan ja eettisen ruoan suosimisena sekä ympäristöystävällisinä valintoina. Lisäksi uskomme ilmastotietoisuuden alkavan konkretisoitua vuonna 2020 teoiksi. Kuluttajat haluavat lisää tietoa ruokaostosten ilmastovaikutuksista ja tekevät valintoja ilmasto mielessä. Esimerkiksi silakka on edullinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto, jonka suosion odotamme ensi vuonna kasvavan”, Jungar arvioi.

Myskikurpitsakeitto kuvitus

Ilmastotietoisuuden ohella yhdeksi vuoden 2020 ruokatrendiksi K-ryhmä nostaa uudet kasvisruokavaihtoehdot, jotka syntyvät kasvisruokaboomin jatkumisen myötä. Kiinnostavimmat tuoteuutuudet tullaan näkemään vegaanisissa valmisruoissa.

Hyvinvointi on K-ryhmän asiantuntijoiden mukaan jo suomalaisten arkipäivää. Sen sijaan osana tätä ilmiötä täsmähyvinvointi kasvaa voimakkaasti.

”Gluteenittomuus, maidottomuus, sokerin vähentäminen tuotteissa ja herkuttelu ilman valkoista sokeria ovat vasta alkua räätälöityjen ruokavalioiden trendille. Trendi näkyy omassa ostoskorissa erilaisina täsmävalintoina, joita tehdään oman hyvinvoinnin ehdoilla. Toisaalta yksinkertaisimmillaan se voi tarkoittaa ruoassa pääraaka-aineen vaihtamista useammin kasviksiin tai kalaan, Jungar arvioi.

Yrtti pääsiäinen kuvitus

Näin vuosi 2020 näkyy suomalaisten ruokaostoskorissa:

1. Arvostus alkuperää kohtaan lisääntyy
2. Ilmastotietoisuus näkyy tekoina
3. Helpommin lajiteltavia ja vähemmän muovia sisältäviä pakkauksia
4. Uusia kasvisruokavaihtoehtoja
5. Terveellisyys ja hyvinvointi yhdistyvät tiiviimmin nopeaan ja helppoon ruokailuun
6. Entistä pidemmälle räätälöidyt ruokavaliot
7. Rohkeutta makuihin: etniset tuotteet lisääntyvät ostoskoreissa
8. Lajikehifistely nousee: perinteisistä kasviksista valitaan jalostettuja erikoislajikkeita
9. Luomu arkipäiväistyy
10. Uudenlaiset hittituotteet suunnitellaan yhä useammin asiakkaiden kanssa

Lue täältä koko katsaus!