Suut makkaralla

Suut makkaralla

Päivitetty 25.9.2023

Suomalaiset haluavat lautasilleen nyt kotimaista lihaa ja ripauksen luksusta. Myös kasvipohjaisten tuotteiden menekki on kasvussa.

Millainen yritys Makuliha on?

Olemme 30-vuotias toisen polven perheyritys, jota pyöritän veljeni Jussi Ali-Lekkalan ja osaavan henkilökuntamme kanssa. Meidät tunnetaan makkaroista, leikkeleistä ja muista herkuista, jotka valmistetaan käsityönä suomalaisesta lihasta. Yrityksemme sijaitsee Tammelassa maatilan pihapiirissä, josta koko toiminta alun perin alkoi. Pidämme siellä myös tilapuotia, jonka yhteyteen avaamme tänä keväänä kahvilan. Myymälä on mainio paikka uusien tuotteiden testaamiseen, sillä palautteen saa välittömästi.

Riikka Ali-Lekkala-Toivo 680x300 ”Olemme tuoneet ensimmäisenä yrityksenä markkinoille kartonki kierrätettävät leikkele pakkaukset”, Makuliha Oy:n toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo kertoo.

Millaisia tuotteita suomalaiset arvostavat?

Kotimaisten raaka-aineiden arvostus on noussut, mikä on todella hieno asia. Nykykuluttajat haluavat myös makuelämyksiä ja luksusta arkeen ruoan myötä: laatuun satsataan aiempaa enemmän. Myös kasvipohjaisten tuotteiden suosio on kasvussa, ja sekasyöjätkin pitävät kasvispäiviä. Tähän kysyntään vastaamme kasvismakkara ja -leikkeleuutuuksillamme, kuten Pirkka Vege kasvisleikkeleellä.

Mikä on myydyin tuotteenne?

Aito Uunikinkku on kestohitti, ja voisin väittää, että se on lajissaan Suomen paras. Se on pitkällä paistoajalla meheväksi kypsytetty kokolihakinkku, joka sopii aamiaiselle tai eväsleivän päälle.

Mikä on palkitun texmex-makkaran salaisuus?

Salaisuutena on mehevyys ja lihaisuus sekä juuri sopiva puraisu chiliä. Akateeminen Kiuas-Seura valitsi viime syksynä Pirkka Parhaat texmex grillimakkaran parhaaksi grillimakkaraksi. Se on parhaimmillaan grillattuna ja sopii hyvin myös hodarin väliin.

Mikä on oma lempparisi valikoimastanne?

Se vaihtelee sesongeittain, mutta näin grillikauden alkaessa suosikkini on Salarakas-grillimakkara. Makumaailma on todella onnistunut, ja mukana on muun muassa mozzarellaa sekä aurinkokuivattuatomaattia. Makkara on myös mukavan pienikokoinen ja kypsyy nopeasti grillissä. Nautin sen kanssa raikasta salaattia.