Tarkan maun nainen

Tarkan maun nainen

Päivitetty 14.5.2018

Mitä tapahtuu yhtenä tavallisena päivänä Suomessa? Siitä kertovat nämä tarinat. Yksi arjen valinta johtaa toiseen – ja toinen kolmanteen. Niistä on kotimainen päivä on tehty.

4:00 Valion Riihimäen tehtaalla tuotepakkaaja Johanna Riekki, 35, tuijottaa hihnalla kulkevia jogurttitölkkejä. Hän nappaa hihnalta yhden, maistaa ja laittaa sen sivuun.

”Hyvältä maistuu. Kaikki on kunnossa. Teen testin puolen tunnin välein. On tärkeää tarkistaa, että maku, ulkonäkö ja rakenne ovat kunnossa. Jos olen epävarma tuotteesta, kiikutan sen vuorovastaavalle”, Johanna selittää ja korjaa korvatulppiaan, jotka tarvitaan vaimentamaan tehtaan melua.

Kolmessa vuorossa työskentelevän Johannan suosikki on yövuoro.

”En osaisi elää kahdeksasta neljään elämää. Vapaapäivät viikolla ovat kivoja. Tämä rytmi sopii koko perheelle, vaikka saatan tiistaina sanoa täällä vuoroesimiehenä työskentelevälle miehelleni, että nähdään sitten seuraavan kerran lauantaina. Tykkään paljon työstäni. Minulle ei sopisi työ, jota pitäisi miettiä työajan ulkopuolella.” 

Jogurtti pakataan pääosin aamu- ja yövuorojen aikana. Johannan kanssa pakkaamon puolella puurtaa nyt 15 työntekijää.

Aamukuudelta Johanna vaihtaa vaatteet ja ajaa kotiin. Omakotitalossa nukkuvat sikeää unta aviomies Henri sekä lapset  Viivi, 18, Jonne, 13, ja Santtu, 4. Ovella vastassa on perheen koira Niki.

”Tämä on taivaallinen hetki, saan olla vain ihan itsekseni. Kuuntelen usein vähän aikaa tätä hiljaista taloa ja vasta sitten pesen hampaat ja vaihdan yövaatteet. Yleensä uni tulee heti.”

Ennen sänkyyn pujahtamista Johanna antaa vielä Nikille ruokaa.

”Mitä sinä hypit? Taitaa olla tarjolla lempimuonaa”, Johanna naurahtaa.