Tuunaa oma sushisi

Tuunaa oma sushisi

Kaupoista ostettavan sushin lisäksi voit tehdä susheista omanlaisesi version. Kokeile kalan tilalla vaikka poronfileetä tai kasviksia.

Japanilainen ateria koostuu useista ruokalajeista tai ruoka-aineista, jotka tarjoillaan pienistä kupeista. Kaikki ruokalajit tuodaan pöytään samalla kertaa ja aterialla voi olla esimerkiksi riisiä, miso-keittoa, hillottuja tai marinoituja kasviksia ja maustettua lihaa tai kalaa.

Riisin lisäksi japanilaista perusruokaa ovat monenlaiset nuudelit. Perinteinen japanilainen ruoka valmistetaan lempeästi kypsentäen ja raaka-aineiden makua, rakennetta ja tuoreutta arvostaen. Ruoka on niukkarasvaista ja terveellistä. Japanilaiset syövätkin eniten kalaa maailmassa.Kokeile Suomi-sushiin parsaa, sieniä, marinoituja silakoita, ruisjauhoissa leivitettyjä neulamuikkuja ja karitsan- tai poronfileetä. Useimmista merikaloista voi tehdä sushia, järvikaloja ei voi käyttää kypsentämättöminä.Sushia syödään yleensä puikoilla. Jos puikkoja ei ole, voidaan sushi nauttia myös sormin. Sushin kanssa tarjotaan soijakastiketta, wasabia ja garia eli inkivääriä.

Hyvää ruokahalua – Itadakimasu!

Makisushit

yli 60 min
n. 50 kpl

2 1/2 dl (250 g) Blue Dragon sushiriisiä
5 levyä Blue Dragon sushi Nori merilevää
2–3 rkl Blue Dragon japanilaista riisiviinietikkaa
3/4 rkl sokeria
3/4 tl suolaa
2 tl Blue Dragon wasabitahnaa
1/2–1 pkt (à 150 g) Pirkka graavikirjolohta viipaleina
n. 50 g kurkkua
1/2 Pirkka syöntikypsää avokadoa

Lisäksi
soijakastiketta
wasabitahnaa
sushi inkiväärilastuja

Näin onnistut

1. Mittaa riisi siivilään. Huuhdo juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja siivilöi vesi pois kattilasta.

2. Lisää 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.

3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella. (Voit myös maustaa riisin vain riisiviinietikalla.) Levitä riisi laakealle vadille ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Suikaloi graavikirjolohi ja kurkku pitkittäin. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa suikaleiksi.

5. Aseta merilevämatto tuorekelmun tai bambumaton päälle. Levitä riisiä ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevämatosta. Sipaise riisin keskelle ohuelti wasabia. Asettele lohta, kurkkua ja avokadoa riisin keskelle pitkittäin.

6. Kääri kelmun tai maton avulla tiukaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa veteen kastetulla sormella merilevämaton reunaa, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni.

Tee samoin muut sushirullat. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 10 osaan. (Kostuta tarvittaessa veitsi vedellä.) Tarjoa makisushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.

Sushin valmistuksen salat

    Lue lisää