Vajaakuntoiset kiinni työelämään

Vajaakuntoiset kiinni työelämään

Julkaistu 16.5.2018

Työ ja tekijä kohtasivat hienosti, kun Neste Oil K-market Helsinki Eläintarhan ja Espoo Otaniemen kauppiaat työllistivät vajaakuntoisia. 

Neste Oil K-market Helsinki Eläintarhan kauppias Jyri Linnanen on työllistänyt jo useampana vuonna vajaakuntoisia työntekijöitä. Aiemmin yhteistyökumppanina oli Autismisäätiö. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään Pelastusarmeijan kanssa.

Vajaakuntoiset työntekijät käyvät Neste Oil K-market Helsinki Eläintarhassa kolme kertaa viikossa. He muun muassa tiskaavat, siivoavat pihaa ja auttavat salityössä. – Tämä on toiminut hyvin ja ollut hienompi asia kuin osasin odottaakaan. On upea juttu, kun pystyy auttamaan ihmisiä, joilla on erilaisia elämäntarinoita. Samalla me saamme tärkeää apua, Jyri Linnanen kertoo.

Linnanen kertoo, että vajaakuntoiset työntekijät on otettu työyhteisössä hyvin vastaan. – Työllistetyllä henkilöllä täytyy olla olo, että hän on hyväksytty työyhteisössä. Aluksi työntekijämme miettivät, sekoittaako tämä työntekoa. Mutta asian suhteen ei ole ollut mitään ongelmia, päinvastoin, tämä on antanut myös paljon henkilökunnallemme. Myös asiakkailtamme olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta.

Tärkeä työntekijä tarpeellisessa tehtävässä

Neste Oil K-market Espoo Otaniemi on ollut mukana Kehitysvammaliiton ja K-kauppiasliiton Monenlaisia tuloksentekijöitä -työllistämishankkeessa, jonka tarkoituksena on tukea kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä tarjoamalla heille työ- ja harjoittelupaikkoja K-ryhmän kaupoissa.
– Hankkeeseen oli helppo lähteä mukaan. Meillä oli myös tarjota kehitysvammaiselle sopiva ja tarpeellinen tehtävä keittiöapulaisena. Meillä on 64 asiakaspaikkaa, joten astiahuolto ja pöytien siivous on tärkeää työtä, kauppias Elina Nymanin kertoo.

Nymanin mukaan työ ja tekijä kohtasivat hyvin. Kehitysvammaliiton työvalmentaja auttoi etsimään sopivan työntekijän.
– Muuten rekrytointi sujui normaalin kaavan mukaan työhaastatteluineen. Työvalmentaja on auttanut myöhemminkin: hän oli alussa perehdytyksessä mukana ja sen jälkeen käynyt kerran kahdessa kuukaudessa.

Nyman toteaa, että palkkatuki antoi rohkeuden lähteä mukaan hankkeeseen, mutta enää se ei ole merkittävä asia.
– Saimme työntekijän, jolla on asenne kohdallaan. Hän on hyvin pedantti ja asettaa paineita muillekin tehdä työnsä hyvin. Ilmapiiri on parantunut, sillä olemme oppineet kertomaan asioista selkeämmin toisillemme.