Millainen on suomalaisten pääsiäinen?

Millainen on suomalaisten pääsiäinen?

Päivitetty 25.3.2020

Kysyimme 1000 suomalaiselta, mitä perinteitä, tapoja ja tottumuksia pääsiäiseen liittyy.

K-Supermarket logo

Vaikka pääsiäinen ei vedäkään vertoja joulun perinteikkyydelle, suomalaisten pääsiäistä määrittää ilo ja valo! Lapsuuden pääsiäiset muistetaan vain hieman parempina kuin aikuisiällä vietetyt pääsiäiset.

Suomalaisten pääsiäisen top 3 on selkeä:

KSM pääsiäinen itään vai länteen tutkimusfakta Noin kolme neljästä vastasi pääsiäisen vievän ajatukset itäiseen kulttuuriperintöön.

Ruokaperinteistä ollaan valmiita tinkimään

Selvä enemmistö suomalaisista ei liitä pääsiäiseen erityisen kattavia ruokaperinteitä.

KSM pääsiäinen pizza tutkimusfakta Suomalaiset ovat valmiita tarjoamaan pääsiäispöydässä vaikkapa pizzaa.

Tarjottu ruoka kelpaa hyvin. Vain noin kymmenen prosenttia kertoo törmänneensä tilanteeseen, jossa pääsiäispöydän antimet ovat jääneet lautaselle allergioiden tai erityisruokavalioiden vuoksi.

KSM pääsiäinen lammas vai lanka tutkimusfakta Lammas liitetään edelleen vahvasti pääsiäiseen.

Mämmi maistuu pääsiäisenä

Yksi ruoka nousee väistämättä esiin, kun kysytään pääsiäisen perinteistä: mämmi. Tuo kansainvälistä mainettaan parempi perinneherkku löytää tiensä suomalaisiin pöytiin joka pääsiäisenä.

Siksi on aiheellista kysyä, pitäisikö mämmiä syödä useammin kuin kerran vuodessa? Tässä Suomen kansalla on selvä kanta.

KSM pääsiäinen mämmi tutkimusfakta Kolme neljäsosaa suomalaisista pitäisi mämmin etupäässä pääsiäisruokana.

Kun mämmiä nautitaan, nautitaanko mämmi kerman kanssa? Tässä äänet menevät tasan puolesta ja vastaan. Kolme neljäsosaa ei halua kuvitella mämmin astiaksi muuta kuin perinteisen tuokkosen.

Kasvikset ei unohdu pääsiäispöydästä

Olipa pääsiäisateria millainen hyvänsä, vihreät arvot ovat hyvin edustettuina myös suomalaisessa pääsiäisessä. Lähes kolme neljäsosaa kertoo syövänsä myös salaattia riittävästi.

KSM pääsiäinen rairuoho tutkimusfakta Vain vajaa kolmasosa vastanneista kertoo ettei pääsiäispöydästä löydy muuta vihreää kuin rairuoho.

Muutenkin pääsiäispöydässä syödään verrattain viisaasti: vain joka viides vastaaja muistaa pääsiäisen vieton menneen siinä määrin ähkyn puolelle, että paastoaminen on käynyt mielessä.

Mitä pääsiäisenä puuhataan?

Kuinka rentous näkyy suomalaisessa pääsiäisen vietossa? Pääsiäisenä maistuu tavallista pidemmät aamu-unet, suklaamunat ja ulkoilu.

KSM pääsiäinen pitkäperjantai tutkimusfakta Kolme neljäsosaa vastaajista on sitä mieltä, että tavallista pidemmät aamu-unet ovat pitkäperjantaina paikallaan.

Pääsiäinen tuo kevään kotiin

Kukkien poimiminen kedolta pääsiäisen aikaan taitaa olla vielä enimmäkseen toiveajattelua eteläisemmässäkin Suomessa. Kävi säiden kanssa kuinka tahansa, noin puolet katsoo kevään alkavan pääsiäisestä.

KSM pääsiäinen pääsiäiskukat tutkimusfakta Pääsiäiskukat, kuten tulppaani, narsissi ja helmililja, ovat suomalaisten suosikkeja pääsiäisen aikaan.

Rairuohokylvöjen kanssa suomalaiset voisivat olla tarkempiakin. Noin 60 prosenttia vastaajista sanoo unohtaneensa laittaa siemenet multaan oikea-aikaisesti.

Ainakaan suklaamunat eivät ole olleet hukassa: Vain noin 10 prosenttia tunnustaa unohtaneensa minne pääsiäismunat on piilotettu pääsiäismunajahdissa.

Pääsiäisretkiä

Puhutaanko pääsiäisenä säästä? Kyllä puhutaan, kun pohditaan voisiko kevään juhlaa viettää metsässä retkeillen. Noin 40 prosenttia vastaajista kertoo, että mieli vie metsäretkelle jo pääsiäisen aikaan.

Kevät voi tosin olla pääsiäisenä pitkälläkin, varsinkin jos matkustaa. Kolme neljäsosaa sanoo olevansa valmis matkustamaan maailmalle tulevina vuosina - ainakin jos matkaan pääsisi taskurahalla.

Lähde:

Pääsiäinen 2020, K-Supermarket
Tilastollisesti edustavaan kyselytutkimukseen osallistui tammikuussa 1 000 suomalaista.