Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Kalevalan päivän ruokaohjeet

Kalevalan päivän ruokaohjeet

Hyvää Kalevalan päivää! Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää vietetään torstaina 28.2. Päivää juhlistaaksemme puhalsimme suosituimpiin resepteihimme kalevalaista henkeä. Tunnistatko sinä, mistä ruoista on kyse? Älä kurkkaa sivun alalaitaan, vastaus löytyy sieltä. Kuvistakin voi saada vinkkiä.

Ensimmäinen ohje:

  1. Ota munat mahtavaiset, riko rikki kulhossa, sotke elämän siemenet. Lisää maito maistuvainen, elämän eliksiiri. Maan kullasta muruset poimi, vehnästä jauhot jauha. Nostatuksella taikina noidu, lisää jauhoihin leivinjauhe. Sekoita suloinen elämän eliksiiri, maan kulta mukaan kaada. Vatkaa vaivalla taikina kallis. Lisää vielä Sammon rikkaus, Pohjanmeren pohjasta, Pohjolan akan kirous, suola Lemminkäisen kyynelestä. Lisää myös makea margariini, juokseva emännän ilo, sitkeä isännän kilo.Nyt on aika lepohetken, leppeän uniretken. Antaa taikinan turvota, taikaliemen tasoittua. Vartti vain, niin on valmista.
  2. Kuumenna rautainen ruoan valmistaja, hehkuttele herkkujen tekijä. Voitele rasvalla ravitsevalla, sudi sileyden saattajalla. Paista ohuita vohveleita, rapeita runsauden sarvia.
  3. Täytä metsän makeilla antimilla, marjoilla ja hillolla. Edistä elämystä jäätelöllä, kylmällä pohjolan herkulla. Tarjoile ystävän iloksi, vihamiehen kateudeksi. Anna naapurin nautinnoksi, sukulaisen syötäväksi. Vohveli alakuva

Toinen ohje:

  1. Alkajaisiksi makaronit, ontot putket, ve’en kiehuissa murkinaisiksi muruiksi keittämähän, maistuviksi murkinoiksi! Pussin pieltä ohje opettele, kahdeksan aikaa keittele. Valmiista vesi valuta.

  2. Se on liha suurenmoinen, arkiruoan kuningas! Jauheliha pannulle päästä, veitsi vyöltä vedä, sipuli sopivaiseksi silppua. Omassa rasvassaan anna lihan ruskeaksi tulla, sipulit joukkoon vierähytä. Maustehilla muruset maukkahiksi saata, kaikki keskenään sekoita. Vuoka esille vedä, makaronit ja lihat sille aja.

  3. Munamaito synnytä! Munat vierähytä maitohon, maidon makean majalle. Karskahuta munat muruiksi, katkiele kappaleiksi, koko seos vuokaan valuta. Uuni kuumaksi käytä, vuoan ruoka ruskeanlaiseksi paistamahan. Kun valmihilta näyttää alkaa, juustoa eväiden päälle juoksuttele. Makaronilaatikko alakuva

Kolmas ohje:

  1. Nyt on jauhelihasta täytteheksi, arkiruokien kuninkaasta aarteheksi! Paistele pala pannulla, murustele maukkahaksi. Silppua sipuli sopivaksi, kuullottele kaunihiksi. Mausta mausteilla muruset maukkahiksi. Lisää vettä virkistävää, elämän eliksiireistä erityisintä ja hauduttele muruset höyryllä herkullisiksi.
  2. Levitä maissilastut uunivadille vakaalle, kuumalle herkkujen alustalle. Lisää päälle jauhelihat, mausteiset maun tuojat. Sekoittele salsadippi tuorejuustoon, rakeiseen raikkauden tuojaan. Salsajuustosta sulatteeksi, rakeista rouheaksi kastikkeeksi. Jauhelihan päälle asettele, lusikalla nostele, syömäkauhalla annostele. Ripottele pinnalle juustoraaste, hyppyselliset heittele.
  3. Kuumassa uunissa gratinoi, lempeässä lämmössä kuumentele (225 astetta, 10-15 min), kunnes on juusto sulanut, ruoka hieman ruskistellut. Nacho alakuva

Lue 1. resepti, vohvelitaikina

Lue 2. resepti, lihamakaronilaatikko

Lue 3. resepti, nachovuoka