20 myyttiä auringonotosta - mikä on totta ja mikä tarua?

20 myyttiä auringonotosta - mikä on totta ja mikä tarua?

Pitkän pimeän talven jälkeen aurinko houkuttelee viettämään enemmän aikaa ulkona. Niin ihanaa kuin auringon valo ja lämpö ovatkin, piilee niissä myös vaaroja.

Aurinko on ihmiselle elintärkeä, mutta sen ultraviolettisäteet ovat meille haitallisia – ne sekä polttavat että vanhentavat ihoa. Vaikka auringon vaaroista puhutaan jatkuvasti, ovat ihosyöpien määrät jatkuvasti kasvussa. Liika altistuminen auringolle on ihosyöpien suurin syy.

Tiedätkö sinä kaikki auringonottoon ja auringon vaaroihin liittyvät faktat? Nyt on aika päivittää tiedot 20 auringonottoon liittyvän myytin avulla.

Myytti 1. Aurinkosuojan sisältävä meikkivoide antaa riittävän suojan kasvoille, esimerkiksi ulos kaupungille lähdettäessä

Tarua. UV-suojan sisältävät meikkivoiteet tarjoavat jonkin verran suojaa, mutta eivät missään nimessä koko päiväksi. Suurin osa tuotteista sisältää ihon ennenaikaista vanhenemista ehkäiseviä UVA-filttereitä, mutta ei ihoa palamista ehkäiseviä UVB-filttereitä. Näin ollen ne eivät ole vaihtoehto aurinkosuojatuotteelle, jossa on molemmat suojat. Etanolipohjainen Riemann P20-aurinkosuoja soveltuu hyvin myös meikin alle. Suoja tulee laittaa 15 minuuttia ennen muiden tuotteiden levittämistä.

Myytti 2. Aurinko on sitä haitallisempaa, mitä kuumempi ilma on

Tarua. Lämpö ja UV-säteily eivät kulje käsi kädessä. UV-säteilyä voi saada myös kylmällä ja pilvisellä säällä, joten ihon kuumottamisen perusteella ei arviointeja kannata tehdä. UV-säteily voimistuu mitä korkeammalla aurinko on. Suomessa se hetki on toukokuusta elokuuhun kello 10–17 välillä.

Myytti 3. Auringossa tulee olla D-vitamiinin takia

Totta ja tarua. Aurinko saa ihon tuottamaan D-vitamiinia, joka on tärkeä ihmiselle muun muassa luuston kannalta. Tarvittava päivittäinen D-vitamiiniannos saadaan aurinkoisena kesäpäivänä kuitenkin jo 15 minuutissa. Kun kiintiö on täynnä, elimistö hajottaa ylimääräisen D-vitamiinin. Sitä on siis turha yrittää varastoida. Auringon lisäksi D-vitamiinin saannin voi varmistaa ruokavaliolla ja lisäravinteilla.

p20 vitamind 680x300

Myytti 4. Suojakerroin 10 riittää antamaan hyvän suojan auringolta

Tarua. SPF 10 ja sitä alemmat kertoimet antavat matalan suojan, SPF 15–25 keskitasoisen suojan ja vasta yli SPF 30 -kertoimen sisältävät voiteet antavat korkean suojan. Kerroin tulee valita ihon palamisherkkyyden mukaan. Mitä vaaleampi ja herkempi iho, sitä korkeampi suojakerroin. Jos palat helposti, valitse vähintään SPF 30, mieluummin SPF 50.

Myytti 5. Aurinkosuojaa tulee laittaa kroppaan reilusti

Totta. Muuten et saa tuotepakkauksessa ilmoitettua suojatasoa. Aikuiselle vartalolle suojaa tarvitaan noin 30–40 ml, eli vajaa puoli desiä. Pienikokoisemmalle lapselle riittävä määrä on noin 20 ml. Jos käytät aurinkotuotetta vähemmän, suojakerroin ja suojauksen teho jäävät huomattavasti tuotemerkintää pienemmäksi.

Myytti 6. Vesi heijastaa aurinkoa tehokkaasti

Tarua. Toisin kuin yleisesti luullaan, vesi ei ole kovinkaan hyvä heijaste. Se heijastaa vain 10 prosenttia auringon säteistä eli saman verran kuin ruoho tai maaperä. Rannan vaalea hiekka heijastaa aurinkoa hieman enemmän eli noin 15 prosenttia. Suurinta suojaa tarvitaan keväthangilla, jossa tuore lumi heijastaa säteistä jopa yli 80 prosenttia.

Myytti 7. Aurinkovarjo antaa rannalla suojan UV-säteiltä

Tarua. Aurinkovarjot, sateenvarjot tai puut eivät anna täydellistä suojaa auringon säteiltä. Haitallinen UV-säteily saavuttaa ihon myös varjossa, ja se voi olla jopa puolet siitä mitä auringossa. Hyvä tapa arvioida suojan tarvetta on seurata omaa varjoasi. Jos varjosi on lyhyt, hakeudu suojaan!

Myytti 8. Ikkuna suojaa auringon ultraviolettisäteiltä

Tarua. Tavallinen ikkuna suodattaa UVB-säteet, mutta ihon ennenaikaista ikääntymistä edistävät UVA-säteet läpäisevät myös ikkunan ja altistumme sille jopa autossa. UVA-säteiden vaikutusta ei näe heti. Siksi on tärkeää, että oma aurinkorasva suojaa tehokkaasti UVA-säteilyltä.

Myytti 9. Suomessa auringossa voi olla huoletta, sillä iho palaa vain keskikesällä

Tarua. Auringolta tulee suojautua aina kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Suomessa arvo ylittyy toukokuusta elokuuhun klo 10 ja 15 välillä. Ilmatieteen laitoksen ilmoittama UV-indeksiennuste kertoo, miten ja milloin sinun kannattaa suojautua. Keskikesällä turvallinen auringossa oleminen vaatii suojautumista noin aamukymmenen ja iltapäivän kello viiden välillä.

Myytti 10. Ruskettunut iho näyttää terveemmältä

Tarua. Moni pitää edelleen päivettynyttä ihoa kauniina, mutta kauneus on katsojan silmissä. Tosiasiassa ruskettuminen ei ole merkki terveydestä vaan se on ihon puolustusmekanismi UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia vastaan. Pigmentin avulla iho yrittää estää säteitä pääsemästä soluihin. Rusketus on siis merkki siitä, että iho on vaurioitunut. Ruskettunut iho myös vanhenee nopeammin.

Myytti 11. Makuuasennossa ruskettuu nopeammin

Totta. Auringon korkeuskulmasta riippuen auringossa makaava ihminen saa peräti neljä kertaa enemmän säteilyä kuin pystyasennossa oleva. Pystyasennossa ja liikkeessä iholle tulevan säteilyn määrä alenee, mutta aurinkosuojaa tarvitaan silloinkin.

Myytti 12. Auringon säteet tulevat myös pilvien takaa

Totta. Pilviselläkin säällä voi altistua liialliselle UV-säteilylle, sillä jopa 90 prosenttia säteistä läpäisee ohuemman pilven. Ainoastaan paksu sadepilvi suodattaa säteet niin matalaksi, ettet tarvitse aurinkosuojaa ihollesi.

Myytti 13. Kun iho punoittaa, tulee aurinkovoidetta lisätä runsaasti

Tarua. Kun iho punoittaa, on palaminen jo tapahtunut. Rasvan lisäämisen sijaan palanut iho tulee suojata vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon. Paras tapa suojautua palamiselta on ennakointi. Käytä riittävä määrä aurinkosuojavoidetta tai suojaudu vaatetuksella, vältä keskipäivän aurinkoa ja opettele viihtymään varjossa.

Myytti 14. Aurinkosuojaa täytyy lisätä aina uinnin jälkeen

Totta ja tarua. Aurinkosuojan lisäämisen tarve riippuu täysin tuotteen vedenkestävyysluokasta sekä siitä kuinka paljon sitä hangataan iholta pois pyyhkeellä. Suurinta osaa voiteista kannattaa lisätä uinnin jälkeen, mutta esimerkiksi korkeimpaan mahdolliseen vedenkestävyyden luokkaan luokitellun P20-aurinkosuojan on todettu antavan suojaa iholle jopa 4 x 20 minuutin ja P20 Kids jop 9 x 20 min vedessä olon jälkeen. P20-aurinkosuojaa tarvitsee lisätä vasta voimakkaan hikoilun jälkeen tai jos aurinkovoide on hangattu uinnin jälkeen pyyhkeellä pois iholta.

Myytti 15. SPF 50 -kertoimen käyttäminen antaa suojan koko päiväksi

Tarua. Suojan kestävyys ei riipu kertoimesta vaan aurinkovoiteen määrästä ja kulumisesta iholta. Myös useimpia korkeimman kertoimen voiteita tulee lisätä säännöllisesti, mikäli ne kuluvat pois uitaessa, hikoiltaessa tai hangatessa. P20-aurinkovoide tarjoaa tutkitusti ensiluokkaisen suojan jopa 10 tunnin ajaksi.

Myytti 16. Aurinkorasva tulee laittaa hyvissä ajoin ennen ulos menoa

Totta. Jotta aurinkosuoja ehtii muodostaa iholle suojaavan kalvon, tulee se lisätä iholle vähintään 15 minuuttia ennen aurinkoon menemistä.

Myytti 17. Vain UVB-säteily aiheuttaa ihosyöpää

Tarua. Auringonsäteily sisältää kahta haitallista UV-säteilytyyppiä: UVA ja UVB. Molemmat ovat nykytutkimusten mukaan karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia. On hyvä muistaa, että säteilyä saa myös pilvisellä säällä.

Myytti 18. Tumma iho ei pala, joten siihen ei tarvitse aurinkosuojaa

Tarua. Myös tumma iho palaa, vaikka ei niin herkästi. Tummempi iho ei myöskään vaadi aivan yhtä korkeita kertoimia kuin vaalea iho. Ihosyöpäriskiin vaikuttaa myös koko eliniän aikana altistuminen auringon säteille, ei välttämättä pelkkä ihon palaminen. Tummemmalla iholla palamista ei huomaa niin helposti, jolloin todennäköisyys riskikäyttäytymiselle on suurempi.

Myytti 19. Muutama palaminen ei vielä aiheuta melanoomaa

Totta ja tarua. Auringossa palaminen ei tarkoita, että tulet ehdottomasti saamaan ihosyövän, mutta jokainen palaminen lisää sen riskiä. Vuonna 2008 valmistuneen amerikkalaistutkimuksen mukaan yksi palamiskerta joka toinen vuosi kolminkertaistaa riskin sairastua ihosyöpään.

Myytti 20. Ohjeiden mukaan auringolta suojautuminen tulee kalliiksi

Tarua. Kalliimmaksi tulee suojaamatta jättäminen. Mikäli haluat säästää kuluissa, niin edullisemmaksi tulee hankkia hyvä aurinkosuoja, jota ei tarvitse lisätä jatkuvasti. Esimerkiksi Riemann P20-aurinkosuojatuotteet antavat pitkäkestoisen suojan jopa 10 tunniksi ja ovat erittäin vedenkestäviä.

p20 aurinkosuoja 680x300