Mistä tiedän, olenko raskaana?

Mistä tiedän, olenko raskaana?

Päivitetty 7.4.2020

Kuukautisten myöhästyminen tai jääminen pois voi liittyä raskauden alkamiseen. Jos haluat tietää varmasti, oletko raskaana, voit tehdä raskaustestin.

Sekä kotona että terveydenhoitajan tai lääkärin luona tehtävä raskaustesti mittaa istukka- eli hCG-hormonin (human Chorionic Gonadotropin) tason. Sen pitoisuus lisääntyy raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ja sen taso voidaan mitata virtsasta.

Hedelmöittynyt munasolu alkaa tuottaa istukkahormonia sen jälkeen, kun se on kiinnittynyt kohdun seinämään, tavallisesti noin 6–10 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Hormonin taso voi nousta sen jälkeen hyvin nopeasti, ja tuplaantua noin joka kolmas päivä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Suurimmalla osalla naisia keho on kuukautisten odotettuun alkamispäivään mennessä ehtinyt tuottaa jo niin paljon istukkahormonia, että testi näyttää positiivista tulosta. Istukkahormonin taso on siis yltänyt vähintään arvoon 25 mlU/ml. Olemme kaikki kuitenkin yksilöitä ja eroja voi esiintyä.

Raskaustesti ilmaisee vain istukkahormonin esiintymisen virtsassa, eikä kerro mitään raskauden tilasta tai siitä, kuinka pitkällä raskaus on. Raskaustesti on varmin tehdä silloin, kun huomaa kuukautistensa jääneen pois: paljon tätä ennen tai kesken kierron tehdyt testit voivat johtaa harhaan.

3 vinkkiä raskaustestin tekemiseen kotona

  1. Lue testin ohjeet aina huolella ennen testaamisen aloittamista.
  2. Tee testi aamuvirtsasta, jolloin hCG-hormonin pitoisuus on korkeimmillaan.
  3. Lue tulos ainoastaan testialueelta ohjeiden mukaisesti. Jos testaat ennen kuukautisten odotettua alkamispäivää tai olet epävarma tuloksesta, on hyvä tehdä uusi testi kahden päivän kuluttua.

Artikkeli tehty yhteistyössä RFSU:n kanssa.