10 ideaa tulevaisuuden älykotiin

10 ideaa tulevaisuuden älykotiin

Älykäs koti on lähempänä kuin uskommekaan. Mitä teknologiaa sinun kodistasi löytyy tai mitä olisit sinne valmis hankkimaan?

Useissa kodeissa ahkeroi jo robotti-imuri tai pihalla robottiruohonleikkuri ja toimistoissa lämpötiloja, valaistusta sekä tuuletusta säädetään älyteknologian avulla. Myös erilaiset turvallisuuteen liittyvät älykkäät ratkaisut kasvattavat suosiotaan.

Tulevaisuudessa koti on täynnä teknologiaa, joka muun muassa seuraa hyvinvointiamme ja mukautuu tarpeisiimme ja toiveisiimme. Keräsimme Pirkka.fin jutusta 10 kiinnostavaa ideaa tulevaisuuden kotiin:

  1. Lumirobotti, joka tekee lumityöt puolestasi
  2. Ihon alle asennetulla mikrosirulla toimiva kotioven lukko
  3. Kotona kasvatettu keinoliha, joka paistuu ruoan tunnistavassa älyuunissa täydelliseksi
  4. Keittiön älyseinä, josta voit lukea reseptejä ja joka toimii myös tapettina
  5. Hampaiden ja ikenien kuntoa tarkkaileva hammasharja
  6. Unen laatua mittaava älykäs patja
  7. Vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan säätyvä kodin valaistus
  8. Aineenvaihduntaa ja terveyttä analysoiva wc-pönttö
  9. Pieni koti jonka seinät siirtyvät niin, että syömään mahtuu koko suku
  10. Robottikauppa-auto, joka tuo ostokset kotiovelle

Tekniikka ratkaisee ongelmia mutta myös pelottaa

Älykkään teknologian toivotaan ratkaisevan esimerkiksi väestön ikääntymiseen ja sitä kautta kotien turvallisuuteen liittyviä haasteita. Futurologi Elina Hiltunen visioi jälkimmäisiä näin: "Koteihin voidaan asentaa esimerkiksi lattia, joka reagoi kaatumiseen ja lähettää automaattisesti ilmoituksen hälytyskeskukseen. Iäkkäille voidaan asentaa myös lääkkeiden annostelu- ja muistutusautomaatteja tai itsestään sammuva liesi."

Teknologian tarkoitus on helpottaa elämää, mutta se herättää myös pelkoja esimerkiksi tietoturvan suhteen. Toinen haaste on älyteknologian helppokäyttöisyys - jos esimerkiksi valaisinten käyttö vaatii manuaalin, tyydytään helposti perinteiseen. Todellista läpimurtoa odotetaankin tapahtuvaksi sitten, kun laitteiden ja järjestelmien käyttöliittymät saadaan riittävän yksinkertaisiksi.

Lue koko juttu Pirkka.fista