Hampaiden hoidon aloitus: vauvat ja taaperot

Hampaiden hoidon aloitus: vauvat ja taaperot

Vauvan ensimmäinenkin hammas on harjattava – ajoissa aloitettu säännöllinen hoito suojaa lapsen hampaita reikiintymiseltä. Säännöllinen hampaiden harjaus on syytä ottaa rutiineihin heti, kun lapsen suuhun puhkeaa ensimmäinen hammas.

Huolellista hoitoa alusta alkaen

Lasten hampaiden terveyden ylläpito on pitkä mutta palkitseva prosessi. Jo ensimmäisen hampaan puhjettua vanhempien on syytä ottaa hammasharja käteen. Kokosimme tähän muutamia näppäriä vinkkejä pienen lapsen suun ja hampaiden hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Terveellisellä ruokavaliolla terve suu

Sokerin ja karieksen välillä on tunnettu ja kiistaton yhteys. Siksi kannattaakin seurata ja säännöstellä – tai niin pitkälle kuin mahdollista välttää – makeiden ja korkeasti sokeripitoisten ruokien syöttämistä lapsille. Tarkista aina valmisruokien ainesosalista ja vältä makeisia sekä sokeroituja juomia. Anna hedelmämehua mieluiten vain vedellä laimennettuna ja ainoastaan ruoka-aikoina.

Näytä hyvää esimerkkiä

Lapsesi seuraa tekemisiäsi tarkasti ja oppii sinulta paljon, joten näytä hyvää esimerkkiä. Kun lapset näkevät sinun pesevän säännöllisesti hampaitasi, se auttaa heitä myöhemmin helpommin totuttelemaan omaan harjausrutiiniinsa.

Aloita harjaus hyvissä ajoin

Kun lapsesi saa ensimmäisen hampaansa, on aika aloittaa harjaaminen kahdesti päivässä. Pidä lasta sylissäsi niin, että lapsen pää lepää rintaasi vasten. Laita vauvan hammasharjaan pieni nokare ikäryhmälle sopivaa hammastahnaa. Ala harjata vauvan hampaita hellävaraisesti pienin pyörivin liikkein ja varmista, että kaikki pinnat puhdistuvat. Anna vauvan sylkeä hammastahna pois pesun jälkeen. Suuta ei tarvitse huuhdella vedellä. 

Kaikki vauvat eivät pidä hampaiden harjaamisesta, mikä voi tehdä hommasta haastavan. Älä kuitenkaan huolestu tai hermostu, vaan yritä tehdä hampaiden pesusta leikki tai anna vauvan seurata tapahtumia peilistä. Tärkeintä on jatkaa harjaamista sitkeästi ja säännöllisesti, kunnes lapsi hiljalleen tottuu hampaiden pesemiseen.

Näin valitset lapselle sopivan fluorihammastahnan

  • Harjaa lapsen hampaat pari kertaa päivässä lapsen ikään sopivalla fluorihammastahnalla.
  • Alle kolmevuotiaille lapsille suositellaan tahnaa, jonka fluoripitoisuus on 1000–1100 ppm. Tahnaa laitetaan harjalle vain hyvin pieni sipaisu kerran päivässä. Toinen pesu tehdään pelkällä vedellä.
  • 3–5-vuotiaiden hampaat pestään niin ikään hammastahnalla, jonka fluoripitoisuus 1000–1100 ppm. Tahnaa käytetään kaksi kertaa päivässä ja annostellaan harjalle lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare.
  • Vähintään kuusivuotiaat lapset voivat pestä hampaansa kahdesti päivässä tahnalla, jonka fluoripitoisuus on 1 450 ppm. Tahnaa laitetaan harjalle 0,5–2 senttimetriä.

KCM Suuhygienia Pepsodent 680px

Vie lapsi säännöllisesti hammaslääkärille

Ala käyttää lastasi vakituisissa hammastarkastuksissa heti ensimmäisten hampaiden ilmestyttyä. Hammaslääkärisi voi kertoa lisää lapsen hampaiden terveydestä ja siitä, kuinka usein vastaanotolla tulisi käydä.

Opeta taaperoa harjaamaan itse

Kun lapsi hieman kasvaa, hän voi ryhtyä pesemään hampaansa itse. Kaksivuotiaana lapset saattavat kyetä siihen jo täysin itsenäisesti, mutta tässä on yksilöllisiä eroja. Muista valvoa hampaiden pesua vierestä, jotta lapsi ei nielisi tahnaa ja jotta hampaat tulisi varmasti pestyä joka puolelta. Varmista myös, että lapsella on oma hammasharjansa ja -tahnansa. Ja muista vaihtaa harja vähintään kolmen kuukauden välein. Lisäksi harja on syytä vaihtaa esimerkiksi flunssan tai vatsataudin jälkeen.

Ole kärsivällinen

Saattaa mennä pari vuotta ennen kuin uskot lapsen kykenevän pesemään hampaansa perusteellisesti ilman valvontaa. Tämä on tavallista, mutta kun pääset tuohon pisteeseen – ja niin tulee käymään – voit onnitella itseäsi ansaitusti.