Hännänheiluttajan hoito-opas

Hännänheiluttajan hoito-opas

Päivitetty 13.2.2020

Lemmikkieläin on perheenjäsen, jonka ilot ja surut ovat koko perheen yhteisiä. Koiranhoidon kulmakiviä ovat oikea ravinto sekä turkin ja hampaiden huolto.

Lemmikin hyvinvointi edellyttää jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa, mutta eläinystäväsi myös antaa saamansa rakkauden takaisin – moninkertaisena. Tässä vinkkejä lemmikkikoiran ruokintaan ja hyvinvointiin.

Laadukasta murkinaa helposti

Koiran oikeaoppinen ruokinta edistää karvaturrin yleiskuntoa ja auttaa sitä pysymään terveenä. Koirille on tarjolla runsaasti erilaisia valmisruokia ikävaiheen mukaan. Pennuille, aikuisille ja seniorikoirille on kaikille omat kuivaruokansa, jotka sisältävät juuri kyseisessä elämänvaiheessa tärkeitä ravintoaineita.

Laadukkaan valmismuonan syöttäminen on kätevä tapa varmistaa, että lemmikki saa kaikki tarvitsemansa ravinteet, vitamiinit ja hivenaineet. Koirannappuloiden lisäksi ihmisen parhaalle ystävälle on tarjolla erilaisia koiranmakkaroita, lihaisia pakasteruokia sekä säilyviä tölkkiruokia.

Herkuksi tai palkinnoksi sopivat erilaiset koiran makupalat. Joskus koira saattaa tarvita myös ravintolisiä.

Muistathan, että seuraavat ruoka-aineet ovat myrkyllisiä koiralle eikä niitä saisi koskaan olla koiran ulottuvilla (Lähde: Kennelliitto).

  • Suklaa
  • Ksylitoli
  • Sipuli
  • Viinirypäleet ja rusinat
  • Pullataikina
  • Raa'at juurekset ja maissintähkä, hedelmien siemenet
  • Macadamia-pähkinät
  • Homeiset ruoat

Karvoihin on katsominen

Turkki kertoo, onko lemmikki terve ja hyväkuntoinen. Terveen koiran turkki on hilseetön ja kiiltävä, eikä sinä ole paljaita aukkoja. Tärkeimpiä karvapeitteen huoltotoimenpiteitä ovat säännöllinen pesu, harjaaminen ja oikeanlainen ravinto.

Syyssateiden ja talviloskan aikaan koiran turkki likaantuu päivittäin, joten sitä on pestävä usein. Pesuaineena käytetään joko pelkkää vettä tai erityisesti lemmikeille kehitettyjä hoitotuotteita, kuten koiranshampoota. Ihmisille tarkoitetut hoitotuotteet eivät sovi koiran iholle.

Pitkäkarvaisen koiran turkki on kammattava päivittäin, ettei se pääse takkuuntumaan. Turkin käsitteleminen lyhytpiikkisellä teräskammalla tekee hyvää myös lyhytkarvaisen koiran turkille.

Kurkkaa suuhun ja napsi kynnet

Lemmikin hampaat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin, jotta esimerkiksi hammaskiven muodostuminen havaitaan ajoissa. Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä harjaamalla koiran hammaskalusto koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Myös puruluut ja purutikut auttavat pitämään hampaat kunnossa.

Kynsien leikkuu kuuluu koiran elämään siinä missä muutkin hoitotoimenpiteet. Koira kannattaa totuttaa leikkaamiseen pennusta lähtien ja tehdä kynsienhoidosta mukava rutiini muiden ohessa. Kun kynsiä lyhentää usein mutta vähän kerrallaan, pysyy kynnen herkkä ydin kauempana kärjestä ja vähentää vahinkojen vaaraa.