Huolla ja säilytä vaatteet oikein

Huolla ja säilytä vaatteet oikein

Päivitetty 27.7.2020

Kun vaatehuolto on kunnossa, koti pysyy siistinä ja vaatteiden käyttöikä pitenee. Katso vinkit!

Koriin, henkariin vai vaaterekkiin

Vaatekaappi kannattaa käydä läpi vähintään kerran vuodessa ja laittaa käyttöä vaille jääneet vaatteet kiertoon. Kaappi on hyvä järjestellä niin, että useimmin arjessa käytetyt vaatteet ovat heti käden ulottuvilla. Monet neuleet viihtyvät viikattuina kaapissa henkarin sijaan. Sukat, alusvaatteet ja asusteet säilyvät siististi järjestyksessä sopivan kokoisissa koreissa tai laatikoissa. Puolipitoisten vaatteiden säilytysongelma ratkeaa helposti vaaterekillä, tai ne voi tuulettaa ja säilyttää omalla hyllyllään vaatekaapissa. Kätevään oven päälle ripustettavaan telineeseen mahtuu jopa 8 henkaria.

Sini Olli oviripustin - kuva

Sini Olli oviripustin

Katso lisää ›

myhome puinen henkari 4kpl valkoinen

Katso lisää ›

myhome puinen housuhenkari 2kpl - kuva

myhome puinen housuhenkari 2kpl

Katso lisää ›

Kausivaatteiden säilytys

Vuodenaikojen vaihtuessa kannattaa edellisen sesongin vaatteet säilöä huolellisesti ja varmistaa, että ne ovat käyttövalmiita kun aurinko alkaa taas paistaa tai lumituisku tuivertaa. Vaatteet säilyvät parhaiten pukupusseissa, jotka suojaavat niitä kellarin tai ullakon pölyltä ja hajuilta. Kengät on parasta säilöä laatikoihin, joista kauneimmat voi hyvin jättää myös näkyville.

Sini pukupussi lyhyt - kuva

Sini pukupussi lyhyt

Katso lisää ›

Sini pukupussi pitkä - kuva

Sini pukupussi pitkä

Katso lisää ›

Plast Team Basic box kenkälaatikko pieni - kuva

Plast Team Basic box kenkälaatikko pieni

Katso lisää ›

SmartStore Classic 45 säilytysaatikko 47 l - kuva

SmartStore Classic 45 säilytysaatikko 47 l

Katso lisää ›

Kätevät pyykkikorit

Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa hankkia oma pyykkikori, johon käytetyt vaatteet löytävät tiensä helposti. Koreissa vaatteet on kätevä kerätä lasten ja nuorten huoneista pesuun ja pesun jälkeen puhtaat pyykit matkaavat koreissa takaisin käyttäjilleen.

myhome canvaskori pyöreä 34 cm

Katso lisää ›

Curver likapyykkikori kannella 40 l - kuva

Curver likapyykkikori kannella 40 l

Katso lisää ›

Curver pyykkikori 50 l - kuva

Curver pyykkikori 50 l

Katso lisää ›

Vinkit pyykinpesuun

Vaatteiden pesussa kannattaa noudattaa pesuohjeita ja lajitella pyykit niiden mukaan. Martat.fi neuvoo lajittelemaan pyykin näin:

  1. Värin mukaan: tummat, vaaleat ja valkoiset erikseen
  2. Pesumenetelmän ja -lämpötilan mukaan
  3. Likaisuuden mukaan, pese hyvin likaiset vaatteet erillään.

Pirkka-niksi! "Täytä tyhjä roll on -dödöpurkki nestemäisellä pyykinpesuaineella. Sillä on helppo hieroa ainetta tahraan ja jättää vaate pyykkikoriin odottelemaan pesua. Tällä on käyttöä ainakin lapsiperheessä, kun vaatteet sotkeentuvat jatkuvasti!"

Ennen pesua myös suljetaan vetoketjut ja tarranauhat, avataan napit, laitetaan sukkahousut ja rintaliivit pesupusseihin sekä käännetään esimerkiksi farkut nurinpäin. Pesun jälkeen pyykit ripustetaan kuivumaan pyykkitelineeseen, ulkona kuivatessa kannattaa apuna käyttää pyykkipoikia. Erilaiset pyykkipussit suojaavat sekä pesukonetta että pestäviä vaatteita.

Katso valikoimaa:

Pirkka-niksi! "Jos on kissa- tai koiratalous ja karvaa irtoaa, laita superlonpesusieni pyykkikoneeseen, niin karvat tarttuvat siihen sieneen ja vaatteet eivät ole karvaiset."

myhome siivellinen pyykinkuivausteline 20m

Katso lisää ›

Sini Jumbo pyykkipoika puinen 20 kpl - kuva

Sini Jumbo pyykkipoika puinen 20 kpl

Katso lisää ›

Sini pesupussi - kuva

Sini pesupussi

Katso lisää ›

Sini pesupussi rintaliiveille - kuva

Sini pesupussi rintaliiveille

Katso lisää ›

Apurit vaatehuoltoon

Pesukoneen ja pyykinkuivaustelineen lisäksi kotoa on hyvä löytyä ainakin silitysrauta ja silityslauta. Suosiotaan kasvattaa myös vaatehöyrystin, joka raikastaa vaatteet suoraan henkarissa kuuman höyryn avulla. Näin pesuväliä voi pidentää ja vaatteet säilyvät pidempään.

Tukevat ja kauniit vaateripustimet tekevät vaatteiden säilytyksestä mukavampaa ja vaatteet voi niissä jättää myös näkyville: kiinnitä seinään koukku ja ripusta siihen vaikka lempimekkosi. Nukanpoistajalla on helppo käsitellä nyppyyntynyt neule. Vaateharja ja teippiharja ovat ainakin lemmikin omistajien parhaita ystäviä vaatehuollossa. Ihmesieni puolestaan tekee nimensä mukaisesti ihmeitä esimerkiksi valkopohjaisten tennareiden puhdistamisessa.

Philips GC3925/34 h�öyrysilitysrauta - kuva

Philips GC3925/34 höyrysilitysrauta

Katso lisää ›

Sini Andante höyrysilityslauta - kuva

Sini Andante höyrysilityslauta

Katso lisää ›

Sini teippiharja - kuva

Sini teippiharja

Katso lisää ›