Koti ja hyvä olo
Huolla ja säilytä vaatteet oikein

Huolla ja säilytä vaatteet oikein

Kun vaatehuolto on kunnossa, koti pysyy siistinä ja vaatteiden käyttöikä pitenee. Katso vinkit!

Vaatekaappi kannattaa käydä läpi vähintään kerran vuodessa ja laittaa käyttöä vaille jääneet vaatteet kiertoon. Kaappi on hyvä järjestellä niin, että useimmin arjessa käytetyt vaatteet ovat heti käden ulottuvilla. Monet neuleet viihtyvät viikattuina kaapissa henkarin sijaan. Sukat sekä alusvaatteet säilyvät siististi järjestyksessä sopivan kokoisissa koreissa tai laatikoissa. Puolipitoisten vaatteiden säilytysongelma ratkeaa helposti vaaterekillä, tai ne voi myös tuulettaa ja säilyttää omalla hyllyllään vaatekaapissa.

vaatehuolto laatikko 680 Kuva: Säilytä läpinäkyvässä SmartStore Compact Clear M -laatikossa sukkia, alusvaatteita ja asusteita.

Vuodenaikojen vaihtuessa kannattaa edellisen sesongin vaatteet säilöä huolellisesti ja varmistaa, että ne ovat käyttövalmiita kun aurinko alkaa taas paistaa tai lumituisku tuivertaa. Vaatteet säilyvät parhaiten pukupusseissa, jotka suojaavat niitä kellarin tai ullakon pölyltä ja hajuilta. Kengät on parasta säilöä laatikoihin, joista kauneimmat voi hyvin jättää myös näkyville.

Tuotteita kodin vaatehuoltoon ja säilytykseen löydät K-Citymarketista. Tuotteiden valikoimat vaihtelevat kaupoittain.

vaatehuolto kenkalaatikot 680 Kuva: Kengät tai talviasusteet majailevat tyylikkäissä myhome-laatikoissa. Saatavana koot 28 x 28 x 18 cm ja 32 x 32 x 22 cm. Kaupoissa lokakuun 2019 aikana.

Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa hankkia oma pyykkikori, johon käytetyt vaatteet löytävät tiensä helposti. Koreissa vaatteet on kätevä kerätä lasten ja nuorten huoneista pesuun ja pesun jälkeen puhtaat pyykit matkaavat koreissa takaisin käyttäjilleen.

vaatehuolto pyykkikorit 680 Kuva: Pyöreä puureunuksinen myhome-pyykkikori on saatavilla mustana ja beigenä. Suorakaiteen mallinen juuttikori on saatavilla myös mustana, koko 33 x 50 cm.

Vaatteiden pesussa kannattaa noudattaa pesuohjeita ja lajitella pyykit niiden mukaan. Martat.fi neuvoo lajittelemaan pyykin näin:

  1. Värin mukaan: tummat, vaaleat ja valkoiset erikseen
  2. Pesumenetelmän ja -lämpötilan mukaan
  3. Likaisuuden mukaan, pese hyvin likaiset vaatteet erillään.

Pirkka-niksi! "Täytä tyhjä roll on -dödöpurkki nestemäisellä pyykinpesuaineella. Sillä on helppo hieroa ainetta tahraan ja jättää vaate pyykkikoriin odottelemaan pesua. Tällä on käyttöä ainakin lapsiperheessä, kun vaatteet sotkeentuvat jatkuvasti!"

Ennen pesua myös suljetaan vetoketjut ja tarranauhat, avataan napit, laitetaan sukkahousut ja rintaliivit pesupusseihin sekä käännetään esimerkiksi farkut nurinpäin. Pesun jälkeen pyykit ripustetaan kuivumaan pyykkitelineeseen, ulkona kuivatessa kannattaa apuna käyttää pyykkipoikia.

vaatehuolto pesupussi 680 Kuva: Sini pesupussi rintaliiveille suojaa sekä pesukonetta että rintaliivejä.

Katso lisää vinkkejä:

Katso valikoimaa:

Pirkka-niksi! "Jos on kissa- tai koiratalous ja karvaa irtoaa, laita superlonpesusieni pyykkikoneeseen, niin karvat tarttuvat siihen sieneen ja vaatteet eivät ole karvaiset."

Kätevät apurit kodin vaatehuoltoon

Pesukoneen ja pyykinkuivaustelineen lisäksi kotoa on hyvä löytyä ainakin silitysrauta ja silityslauta. Suosiotaan kasvattaa myös vaatehöyrystin, joka raikastaa vaatteet suoraan henkarissa kuuman höyryn avulla. Näin pesuväliä voi pidentää ja vaatteet säilyvät pidempään.

Tukevat ja kauniit vaateripustimet tekevät vaatteiden säilytyksestä mukavampaa ja vaatteet voi niissä jättää myös näkyville: kiinnitä seinään koukku ja ripusta siihen vaikka lempimekkosi. Nukanpoistajalla on helppo käsitellä nyppyyntynyt neule. Vaateharja ja teippiharja ovat ainakin lemmikin omistajien parhaita ystäviä vaatehuollossa. Ihmesieni puolestaan tekee nimensä mukaisesti ihmeitä esimerkiksi valkosivuisten tennareiden puhdistamisessa.