Idättäminen onnistuu helposti kotona

Idättäminen onnistuu helposti kotona

Päivitetty 8.1.2024

Idätys tarkoittaa versojen idättämistä siemenistä tai pavuista. Idättämisen avulla siementen ja papujen kaikki ravinteet saadaan käyttöön, ja idut ovat oiva lisä varsinkin talviseen ruokavalioon. Hyödynnä valmiit idut salaateissa ja wokeissa.

Mitä on idättäminen?

Idättämisessä jyviin, siemeniin, papuihin tai linsseihin kasvatetaan pienet versot eli idut. Idättäminen onkin helppo tapa tuottaa tuoretta ravintoa kaikkina vuodenaikoina, sillä idättämiseen ei tarvita auringonvaloa tai omaa puutarhaa.

Itujen ravintopitoisuus riippuu valituista siemenistä, mutta yleisesti ottaen idut sisältävät runsaasti proteiinia ja vitamiineja. Ituja voi käyttää raakoina esimerkiksi salaateissa tai kypsennettyinä esimerkiksi wokkiruoissa. Soijapavun ja kikherneiden idut vaativat aina kypsentämisen ennen käyttöä.

Idättämiseen sopivat muun muassa mungopavut, soijapavut, linssit, herneet ja kikherneet. Idätettäviä viljoja ovat esimerkiksi vehnä, ruis, hirssi ja tattari. Lisäksi ituja voidaan kasvattaa muun muassa auringonkukansiemenistä, seesaminsiemenistä, sarviapilasta ja sinimailasesta eli alfalfasta.

Näin idätät siemenet ja pavut

1. Ota välineet esiin

Idättäminen onnistuu vähin varustein. Tarvitset suurehkon lasipurkin, harsokankaan, kuminauhan sekä idätettäviä papuja tai siemeniä. Saatavilla on myös varsinaisia idättämisastioita, joissa on useita siivilämäisiä kerroksia.

Idättäminen onnistuu helposti kotona

2. Pese välineet

Pese idätykseen käytettävä lasipurkki tai idätysastia huolella aina ennen uuden idätyksen aloittamista.

3. Huuhtele siemenet

Neljännes purkin tilavuudesta on sopiva määrä siemeniä tai papuja. Huuhtele idätettäviä siemeniä tai papuja huoneenlämpöisellä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Iduissa on tavattu toisinaan salmonella- ja kolibakteereita, joten siementen tai papujen päälle on hyvä kaataa kuumaa, yli 60-asteista, vettä huuhtelun yhteydessä.

Idättäminen onnistuu helposti kotona

4. Liota siemenet

Laita siemenet likoamaan runsaaseen veteen 4−5 tunniksi ja pavut 6−12 tunniksi. Vettä tarvitaan noin kolme kertaa siementen tai papujen tilavuuden verran.

Idättäminen onnistuu helposti kotona

5. Laita siemenet lasipurkkiin

Huuhtele liotetut siemenet tai pavut ja laita ne lasipurkkiin tai idätysastiaan. Pingota lasipurkin päälle puhdas ja elintarvikekäyttöön soveltuva harsokangas kuminauhan avulla.

Idättäminen onnistuu helposti kotona

6. Nosta purkki 45 asteen kulmaan

Nosta lasipurkki ylösalaisin noin 45 asteen kulmassa astiankuivauskaappiin, joka on sopivan ilmava ja pimeä paikka itämiseen. Huuhdo siemeniä tai papuja 2−4 kertaa vuorokaudessa. Huuhtomisen jälkeen nosta purkki takaisin astiankuivauskaappiin.

Idättäminen onnistuu helposti kotona

7. Käytä salaateissa tai wokeissa

Lajista riippuen itäminen kestää noin 2–5 vuorokautta. Idut sopivat syötäväksi kun itujen pituus on 1–5 cm.  Säilytä valmiit idut ilmavasti jääkaapissa, jossa ne säilyvät noin viikon ajan. Huuhtele ituja silloin tällöin sekä aina ennen käyttöä. Suurimman osan iduista voi käyttää tuoreena esimerkiksi salaatissa, mutta soijapapujen ja kikherneiden idut on aina kiehautettava ennen käyttöä.