K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Lämpimässä säilyvät matkaeväät

Lämpimässä säilyvät matkaeväät

Oletko lähdössä päiväksi tai pariksi luontoon? Tässä vinkit eväistä, jotka säilyvät lämpimässä.

Mitä retkileiväksi?

Runsailla täytteillä kuorrutettu leipä on mainio retkieväs. Valitse leiväksi ruisleipää tai muuta tiiviimpää leipää, leipä ei vety samalla tavalla kuin huokoisempi leipä. Voit leipoa ruisleivän myös itse esimerkiksi valmiista ruisleipäaineksista.

kuva

Mitä retkileipien täytteeksi?

Leivät kannattaa voidella jo kotona ja sujauttaa väliin leikkeleitä. Kalkkuna-, kinkku- ja meetwurstileikkeleet sekä juusto sisältävät sen verran suolaa, että ne säilyvät hyvin pidemmällekin päivää.

Tuoreet täytteet kannattaa pakata omiin rasioihinsa. Viipaloi kurkut, tomaatit ja paprikat valmiiksi ja revi salaatin lehdet. Jokainen retkeilijä voi täyttää taukopaikalla leipänsä oman makunsa mukaan.

Myös pitaleivistä saa mainioita retkileipiä, mutta nekin kannattaa täyttää vasta taukopaikalla, samoin kuin karjalanpiirakat.

Mikään ei voita nuotiomakkaraa!

Jos reitin varrelle osuu nuotiopaikka, mukaan kannattaa pakata myös grillimakkaraa. Suolan vuoksi makkaratkin säilyvät päiväretkellä hyvin.

kuva

Lettuja nuotiolla

Lettutaikinan voi valmistaa vaikka termospulloon, se eristää kylmää siinä missä lämpöäkin. Muista myös tikkupullat! Hauskojen, kierteisten pullien paistaminen on ohjelmanumero, jota muistellaan vielä pitkään retken jälkeen.

Myslipatukoista ja pähkinöistä lisää energiaa

Jos retkireitti on pitkä tai vaativa, mukaan kannattaa varata myös myslipatukoita. Energiapitoiset myslipatukat ovat kevyitä kantaa ja niistä on helppo tankata lisää virtaa, kun voimat meinaavat loppua. Myslipatukoita voi valmistaa myös itse.

Pakkaa mukaan myös pähkinöitä ja rusinoita. Myös pähkinöiden ja kuivattujen marjojen tai hedelmien sekoitus on kevyttä ja ravintoarvoiltaan tiivistä retkiruokaa. Luonnon omaa superfoodia mustikoita ja puolukoita voi poimia suoraan varvuista suuhun.

Lämmintä retkiruokaa

Lämpimän retkiaterian voi valmistaa myös ruokatermokseen. Laita pata-ainekset hautumaan, ja parin-kolmen tunnin kuluttua ruoka on hautunut itsestään valmiiksi.

Retkellä yön yli

Jos aiot yöpyä metsässä, mukaan kannattaa varata trangia eli retkikeitin. Sillä saat keitettyä vettä esim. aamupuuroa varten. Puuroannospussit ovat käteviä, sillä niihin tarvitsee lisätä vain vesi. Kannattaa katsastaa myös pussikeitto- ja muu ateria-ainesvalikoima. Riisiruokiakin löytyy pikavaihtoehtoina.

Vastuullista retkeilyä

Pakkaa eväät niin, että roskaa tulee mahdollisimman vähän. Ja muistathan viedä kaikki roskat mukanasi!

kuva