Pelasta maailma syömällä oikein

Pelasta maailma syömällä oikein

Julkaistu 2.3.2018

Kun suosit kauden kasviksia, kulutat vastuullisesti ja kokkaat fiksusti, ympäristö ja ihmiset kiittävät.

1. Syö kasvisruokaa

Kasvisruoka on lihaan verrattuna ekologisempi ja eettisempi vaihtoehto: sen tuotanto vaatii vähemmän viljelyalaa, energiaa ja vettä sekä aiheuttaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lihantuotanto. Jos et halua luopua lihasta kokonaan, ota tavaksi pitää viikossa vähintään yksi kasvisruokapäivä - vaikkapa Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman innoittama #kasviskeskiviikko.

K-Ruoasta löydät paljon hyviä vinkkejä kasvisruokailuun:

2. Syö kaikki se mitä ostat

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa, rahaksi muutettuna se on 500 miljoonaa euroa! Syöjää kohden ruokahävikki on 20–30 kiloa vuodessa. Siinä menevät hukkaan sekä omat rahat että ruoan tuotantoon kuluneet luonnonvarat. Vähennä roskiin päätyvän ruoan määrää esimerkiksi suunnittelemalla kauppalistat etukäteen, siirtämällä pian vanhenevat ruoat jääkaapissa etualalle ja suhtautumalla parasta ennen -päiväyksiin terveellä järjellä: jos ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu siltä miltä pitääkin, se on syömäkelpoista.

Katso vinkkejä hävikin hallintaan kaupasta kotikeittiöön:

3. Kokkaa tähteistä

Nahistuneet tomaatit, kuivahtanut leipä ja väsynyt rucola eivät ole roskistavaraa vaan herkullisen italialaisen panzanella-salaatin aineksia.

Yksi tärkeimmistä keinoista pienentää ruokahävikkiä on kokata edellispäivältä jääneistä ruoista ja parhaat päivänsä nähneistä raaka-aineista. Katso esimerkiksi 5 tapaa hyödyntää bolognese-kastikkeen jämät sekä 7 tapaa hyödyntää kypsä banaani.

Vinkkejä löydät myös osoitteesta saasyoda.fi

4. Suosi lähiruokaa

Kun ruoka on tuotettu lähellä, sen pakkaamisesta ja kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöpäästöt ovat pienet. Esimerkiksi maailmanmarkkinoilta tuotu vehnä aiheuttaa 23 kertaa suuremman energiankulutuksen kuin kotimainen, paikallinen luomuvehnä. Kun ruoan kuljetus- ja säilytysajat ovat lyhyet, lisäaineita tarvitaan vähemmän.

5. Hyödynnä kauden kasviksia

Syömme kasviksia ympäri vuoden miettimättä milloin niiden satokausi onkaan. Esimerkiksi talvipakkasilla kasvatetun kurkun tuotantoon käytetty energia näkyy tuotteen hinnassa. Kun valitsee kauden kasviksia, pienentää omaa kauppalaskua ja ruoantuotannon ympäristökuormitusta. Samalla saa maukkaampaa ja ravinteikkaampaa ruokaa.

Kotimaisen ruoan suosiminen on suotavaa, mutta talvella voi olla ilmaston kannalta parempi valita etelästä lennätettyjä kasviksia. Kaikkein ympäristöystävällisintä on suosia talvikuukausina hyvin säilytystä kestäviä kaaleja ja juureksia.

K-Ruoan Parasta nyt kertoo, mitkä hedelmät ja vihannekset ovat kulloinkin parhaimmillaan.

6. Valitse Reilun kaupan tuotteita

Kahvia, teetä, sokeria, suklaata, hedelmiä, riisiä, mausteita, öljyjä, pähkinöitä… Reilun kaupan merkillä leimattuja ruoka-aineita on jo pitkä lista. Reiluus tarkoittaa sitä, että viljelijä on saanut tuotteestaan kunnollisen hinnan, joka mahdollistaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon. Lisäksi yhteisö saa Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi ja jonka käytöstä päätetään demokraattisesti. Reilun kaupan tuotannossa ei ole käytetty lapsityövoimaa.

7. Kokkaa kerralla iso satsi

Mitä isomman erän ruokaa kerralla teet, sitä pienempi valmistuksen aiheuttama energiankulutus on annosta kohden. (Ehtona toki on, että isokin ruokamäärä lopulta syödään eikä päädy jätteisiin!) Jos voit käyttää mikroaaltouunia uunin tai lieden sijaan, energiankulutus pienenee. Esimerkiksi mikrossa valmistetun puuron ilmastokuormitus on 70 prosenttia pienempi kuin liedellä keitetyn puuron.

8. Lajittele biojäte

Kolmannes kotitalouksien jätteestä on biojätettä, siis perunankuoria, ruoantähteitä ja kalannahkoja. Kaatopaikalla ne mätänevät ja aiheuttavat metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista. Sen sijaan rivi- ja kerrostalojen keräystynnyreistä biojätteet toimitetaan käsittelylaitokseen, jossa ne kompostoidaan tai mädätetään hallitusti. Näin syntyvä metaani ei pääse ilmastoon vaan se hyödynnetään energiantuotannossa. Omakotitaloissa asuvat voivat hyödyntää biojätteen kompostissa, jossa siitä tulee multaa.