Tule näkyväksi, käytä heijastinta!

Tule näkyväksi, käytä heijastinta!

Päivitetty 26.11.2021

Halvin henkivakuutus roikkuu yhä polven korkeudella ja heijastaa valoa. Tai ainakin sen pitäisi roikkua, sillä heijastin lisää liikenneturvallisuutta pimeällä ja hämärässä tuntuvasti – ja myös laki edellyttää jalankulkijalta heijastimen käyttöä pimeällä.

Tiesitkö, että lähivaloilla ajava autoilija näkee kävelijän ilman heijastinta pimeässä vasta 50 metrin päästä? Heijastinta käyttävä taas voidaan havaita 350 metrin etäisyydeltä. Kaukovaloilla ajettaessa lukemat ovat 150 ja 600 metriä.

Autoilija näkee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen, mutta heijastimia on hyvä kiinnittää molemmin puolin kehoa. Mitä enemmän heijastimia jalankulkija tai pyöräilijä käyttää, sitä paremmin autoilija näkee tämän pimeässä tai hämärässä.

Kiinnitä oikein ja varmista merkintä

Kiinnitä roikkuva heijastin polven korkeudelle niin, että se pääsee heilumaan vapaasti ja näkyy eteen, sivulle ja taakse. Hyviä paikkoja heijastinnauhoille ovat ranne, kyynärvarsi ja sääri. Muista varustaa heijastimilla myös lapset ja lemmikit.

Kätevästi ulkovaatteiden päälle puettavia heijastinliivejä ja heijastinvaljaita myydään niin aikuisille, lapsille kuin lemmikeille. Heijastinliiveissä on paljon heijastavaa pinta-alaa, joten ne näkyvät kauas. Heijastinvaljaat on muotoiltu niin, että ne eivät estä liikkumista. Heijastinvaljaat päällä voi siis hyvin myös harrastaa urheilua, kuten sauvakävellä tai juosta.

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala. Myytävien heijastinten pitää täyttää standardin vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä. Tarkista tämä ennen ostamista. Heijastinliiveistä tulisi löytyä sekä CE- että EN-merkintä.

Heijastavat asusteet ovat trendikkäitä ja hyvä lisä pimeässä liikkujalle. Pipoissa ja käsineissä näkee heijastavia kuviointeja tai tupsuja, ja heijastavasta kankaasta valmistetaan vaatteita ja laukkuja. Polkupyöriin on saatavilla heijastavia pinnapillejä, jotka kiinnitetään pyörän renkaiden pinnoihin. Heijastavalla teipillä ja tarroilla voi parantaa minkä tahansa esineen näkyvyyttä.

Värittömällä, pimeässä heijastavalla suihkeella voi käsitellä heijastavaksi vaatteita, kenkiä tai vaikka koko polkupyörän. Heijastavat asusteet ja heijastavat käsittelyt eivät kuitenkaan ole virallisia heijastimia, ellei niissä ole CE-merkintää. Siksi heijastavien asusteidenkin kanssa kannattaa käyttää CE-merkittyä heijastinta tai useita.

Kuvan CE-merkityt Reflect-heijastimet 3,99 €/kpl, K-Citymarket.

Teksti: Hanna Pesonen Kuva: Satu Nyström

Alkuperäinen juttu: Pirkka-lehti 10/2021