Jouluksi Suomen pohjoisimmasta juustolasta

Jouluksi Suomen pohjoisimmasta juustolasta

Kotimaiset Kuusamossa kypsyneet herkuttelujuustot tuovat palan pohjoista joulupöytään. Maamme pohjoisimman juustolan Kuusamon Juuston herkuttelujuustot ovat kypsyneet vuoroin revontulien, vuoroin keskiyön auringon alla. Kuusamo-tuoteperheeseen kuuluvat lempeä Savustettu Gouda, pitkään kypsynyt Emmental XO, täyteläinen Vuoristojuusto ja aromikas Maasdam XO.

Kuusamo-juustot ovat nautiskelua parhaimmillaan

Jouluinen juustotarjotin kasataan Kuusamossa kypsyneiden herkuttelujuustojen ympärille. Neljä erityyppistä juustoa takaavat sen, että jokaiselle herkuttelijalle löytyy omaan makuun sopivaa syötävää. Neljällä Kuusamo-sarjan herkuttelujuustolla kokoat täydellisen kokoisen juustotarjottimen 4-6 hengelle, sillä sopiva määrä juustoa per syöjä on 120-150 grammaa.

Monipuoliset Kuusamo-sarjan juustot ovat nautiskelua parhaimmillaan:

  • Savustettu Gouda on kuin tunturiruskan sävyttämä täyteläinen juusto, jonka lempeän savuista makua siivittää suolaisen makea karamellimaisuus.
  • Pitkään kypsynyt Maasdam XO on voimakas juusto, jolle metsien hiljainen humina on antanut oman säväyksensä. Löydät sen mausta voimakkaan pähkinäisiä, makeahkoja aromeja.
  • Maultaan täyteläinen ja vivahteikas, miellyttävän hapokas Vuoristojuusto on puolestaan puolikova juusto, jonka luonnetta ovat muovanneet paukkuva pakkanen ja kimaltavat hanget.
  • Sarjan voimakkain juusto, itkevä Emmental XO on pohjoisen karun luonnon kypsyttämä. Pitkään kypsyneen emmentalin hienovarainen ja miellyttävän hapokas maku on aavistuksen pähkinäinen.

Ennen tarjoilua juustojen aromien tulee antaa kehittyä, joten on tärkeää nostaa juustot huoneenlämpöön viimeistään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Suosittelemme asettelemaan herkuttelujuustot tarjolle kokonaisina, korkeintaan puoliksi leikattuina paloina, sillä pieneksi pilkottuna juustojen maku väljähtyy. Parhaiten Kuusamo-sarjan juustot maistuvatkin ronskeina paloina, puukolla vuoltuna.

Diginosto joulukuu kuvituskuva-01

Rohkeita makupareja joulun juustotarjottimelle

Piparit, hedelmäiset hillot ja pähkinät ovat klassisia valintoja täydentämään joulun juustotarjotinta. Tuttujen makuyhdistelmin lisäksi voi rohkeasti kattaa erikoisempiakin yhdistelmiä:

  • Savustettu Gouda maistuu upealta kinuskin ja suolakeksin kanssa
  • Vuoristojuuston maku korostuu entisestään vaahterasiirapin avulla
  • Maasdam XO maistuu tumman suklaan kanssa

Makuelämys viimeistellään juustojen luonteeseen sopivilla juomilla. Kevyet valko- ja punaviinit sopivat loistavasti Kuusamo-sarjan juustojen seuraksi, jolloin voimakkaat maut eivät pääse jyräämään toistensa yli. Kokeile esimerkiksi karpaloista, kevyen tanniinista ja mehevää Plan B Shiraz punaviiniä.

Kun juustotarjottimen herkut on valittu, viimeistellään tarjoilu luovalla esillepanolla. Kokeile tänä jouluna asetella juustotarjottimen herkut joulukuusen tai kranssin muotoon. Valjasta perheen pienimmät mukaan, vain luovuus on rajana, kun juustotarjotinta kasataan tarjolle.