Jauhopeukalon unelmatreeni
Nyt laitetaan kädet taikinaan ja leivotaan lasten herkuimmat keksit, hyrrät ja piirakat.
Carrot Kitchenin taikinakoulussa opit leipomisen mestariksi. Pääset nimittäin tekemään viisi erilaista taikinaa! Samalla treenataan erilaisia kohotustapoja: leivinjauheen käyttöä, hiivalla kohottamista ja ilman avulla kohottamista. Leipomiskavereinasi ovat Feres, Maami ja Inkeri. Katso sivun lopusta Inkerin haastattelu!
Aloita katsomalla taitovideot uunin käytöstä sekä mittaamisesta, niin jauhomittasi ovat aina prikulleen ja taikinoista tulee kuohkeat.
Tarvitset näitä taitoja:
Kinkkupizzahyrrät
Kinkkupizzahyrrät maistuvat aivan, noh, kinkkupizzalta! Hyrriä leipomalla opit uutta hiivan käytöstä. Tiesitkö, että veden on oltava tismalleen kädenlämpöistä, että tuorehiiva herää nopeasti? Ja että hiivataikinan ei aina tarvitse kohota kauan?
Jos haluat, voit vaihtaa kinkkutäytteen salamiin, tonnikalaan tai tehdä vegenä pestohyrriä. Ehkä pizzaperjantai vaihtuu tällä viikolla hyrräperjantaiksi!
Helpot juustosarvet
Juustosarvet ovat kuin suomalainen versio croissanteista: herkuimmillaan uunituoreina ja sopii täytettäviksi. Juustosarvien kanssa pääset treenaamaan leivinjauheella kohottamista.
Samalla opit suolaisen pikataikinan: ainekset vain sekoitetaan kulhossa. Pikataikina on nimensä mukaan pikainen ja siitä tulee paras, kun sitä ei vaivata yhtään.
Lasten lohipiirakka
Suolaisesta piirakkataikinasta tulee tosi murea, kun sen sekaan nypitään kylmää voita. Voin on tosiaan hyvä olla kovaa ja jääkaappikylmää, mutta nyppiminen onnistuu hyvin, kun paloittelet voin ensin pieniksi kuutioiksi veitsellä. Koska piirakkataikina jää täytteiden piiloon, sen ei tarvitse kohota. Eli tähän taikinaan ei tule mitään kohotusainetta.
Herkullisimman lohipiirakan saat valmiiksi viipaloidusta kylmäsavulohesta, jota on helppo käyttää piirakan täytteenä. Lisää tilliä päälle, jos tykkäät.
Karkkikeksit
Valitse kekseihin jotain kovaa lempikarkkiasi. Esimerkiksi Marianne toimii aina, ja sitä on saatavilla valmiina rouheena. Karkkirouhetta sekoitetaan taikinan joukkoon ja painellaan vielä keksien pinnalle.
Perinteinen pikkuleipätaikina valmistetaan nyppimällä kylmä voi ja jauhot, eli samaan tapaan kuin yllä oleva lohipiirakan pohja. Keksien on hyvä kohota hieman, joten sopiva kohoaminen varmistetaan leivinjauheella.
Käärmetorttu
Tiesitkö, että synttäreiden hittiteema on viidakko ja viidakon eläimet? Käärmetortun ihon voit värjätä elintarvikevärillä minkä väriseksi vain!
Käärmetorttu leivotaan kuin kääretorttu, eli käärme rullataan pitkästä sokerikakkulevystä. Sokerikakku kohoaa todella ilmavaksi, sillä taikinaan vaahdotetaan munia ja sokeria sähkövatkaimella, kunnes seos on hyvin, hyvin kuohkeaa. Ja nyt tarkkana: jauhot kannattaa siivilöidä muna-sokerivaahtoon ja sekoittaa nuolijalla vain hyvin kevyesti, jotta taikina ei lässähdä.