Lasten makusatu: Papupadassa tapahtuu jotakin ennennäkemätöntä

Lasten makusatu: Papupadassa tapahtuu jotakin ennennäkemätöntä

Julkaistu 26.4.2018

Meksikolaisessa papupadassa on bileet pystyssä!  Mutta kuinkas käykään, kun bileisiin saapuu ennennäkemätön kuokkavieras.

Papupatabileissä sattuu ja tapahtuu: yksi rämpyttää kitaraa kukka rinnassaan, toinen tapailee espanjankielistä laulua, ja loput esittelevät kuumia tanssiliikkeitään. Kaikkea tätä rytmittää kiivas, mutta iloinen puheensorina.

Tomaatit, sipulit, chorizo-makkarat, chilit – ja tietysti myös pavut – ovat kaikki vakituisia papupatabileiden juhlijoita.

Papupatabileiden kummallinen kuokkavieras

Ainakin kerran kuukaudessa Carlos-tomaatti järjestää suuret, maukkaat ja tuliset papupatabileet. Kutsuvieraslista on usein kovin samanlainen, mutta kerran jos toisenkin eksyy pataan juhlimaan uusia meksikolaiskasvoja. Vielä kertaakaan ei ole käynyt niin hassusti, että papupataan eksyisi perisuomalainen kuokkavieras.

”Hola Señor! Olettekohan kenties eksynyt? Tämä on sentään kutsuvierastilaisuus!” Carlos-tomaatti puhuttelee erikoisennäköistä ilmestystä keskellä meksikolaista papupataa.

”Moro! Emmää eksyny oo. Mää tulin, kun kuulin, että täällä on pisrkeet!” Kummallinen kuokkavieras päästelee hieman oudolla murteellaan.

Koko porisevan papupadan juhlakansa hiljenee ja kääntyy erikoista vierasta.

”Hetkinen, tällaista tyyppiä emme olekaan ennen täällä nähneet”, chorizo-veljekset Paco ja Loco ihmettelevät yhteen ääneen.

”Lalalalaaaa…moi!” Esmeralda-tomaatin serenaadi jää täysin kesken, kun vaalea ja karskea mysteerivieras puhuu. Esmeralda ihastuu saman tien.

Pekka-palsternakan suuri hetki

”Niin moi, mää oon siis Pekka. Mää oon Turtolasta kotoisin. Ei meilläpäin vaan tämmöisiä bileitä koskaan järjestetä! Mun oli ihan pakko tulla katsomaan, mistä näin tuliset rytmit on peräisin”, Pekka-palsternakka esittäytyy ja kertoo, miksi hän on hypännyt mukaan papupadan juhlahumuun.

Papupadan muut vieraat ovat edelleen jähmettyneitä.

”Mää osaan kyllä laulaa”, Pekka jatkaa innoissaan.

Siinä samassa Santiago-sipuli aloittaa rytmikkään sävelmän kitarallaan. Koko papupata alkaa liikahdella iloisesti musiikin  tahdissa.

”No, Turtolan poika. Alahan laulaa”, Carlos-tomaatti tokaisee rohkaisevasti.

Erilaisuus on rikkaus – myös papupadassa

Pekka huomaa, että häntä tuijotetaan odottavasti. Oi voi, hän miettii. Nyt se on menoa. Pekka on pienestä pojasta asti halunnut laulaa, ja enempiä miettimättä hän aloittaa matalalla äänellään suomalaisen ja tunteikkaan tangon.

”Sä kuulut päivään jokaiseen, sä kuuulut aaamuun ja iltaaan…” Pekka venyttää sanoja aivan kuten on kuullut laulajan itsensä niitä venyttävän ja muistaa sulkea silmänsä dramaattisen tunnelman lisäämiseksi.

Papupata kohahtaa. Esmeralda-tomaatti pyörtyy, ja chorizo-veljesten suut loksahtavat selkosen selälleen.

”Jumankekka Pekka, sinähän osaat laulaa”, Carlos-tomaatti huokaisee.

Loppujen lopuksi papupadan jokainen papu, sipuli, tomaatti, chili ja chorizo-makkara on onnellinen siitä, että suomalainen Pekka-palsternakka eksyi heidän juhliinsa. Ja Pekka – no hän sai vihdoin laulaa.