Mitä kissa syö?

Mitä kissa syö?

Päivitetty 26.1.2023

Millaista ruokaa kissasi tarvitsee? Lue lisää kissan ruokinnasta.

Kissa on luontainen saalistajaeläin, jonka ravintoa luonnossa ovat pieneläimet, kuten linnut ja pienjyrsijät. Kissa on puhtaasti lihansyöjä, eikä voi hyvin, ellei sen ruokavalio sisällä runsaasti lihaa. Kissa saa tärkeimpiä tarvitsemiansa ravintoaineita suurimmaksi osaksi eläimen lihasta ja ne eroavat paljon esimerkiksi koiran tarvitsemista ravinteista. Tämän vuoksi kissaa ei tulisi ruokkia koiranruualla ja päinvastoin.

Ravintoaineet kissan ruokavaliossa

Eläinperäiset proteiinit eli valkuaisaineet ovat kissan tärkein energianlähde, sillä kasviperäisiä proteiineja kissa hyödyntää hyvin heikosti. Proteiinit toimivat lihaksiston ja kudosten tärkeinä rakennusaineina ja vain eläinproteiinista kissa saa elintoiminnoilleen välttämättömiä aminohappoja, joita sen elimistö ei itse pysty muodostamaan tarpeeksi tai ollenkaan. Näitä ovat muun muassa arginiini ja tauriini, joiden puutostilat voivat aiheuttaa esimerkiksi sokeutta, sydänsairauksia ja jopa hengenvaaran.

Rasvat ovat proteiinien jälkeen kissan toiseksi tärkein energianlähde ja elimistön kannalta tärkeä ravintoaine. Kissan rasvantarve on suhteessa huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi ihmisillä tai koirilla. Eläinrasvasta ja esimerkiksi lohiöljystä kissa saa myös välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä muun muassa ihon ja turkin terveydelle sekä munuaisten toiminnalle.

Kissan hiilihydraatin tarve on vähäinen, sillä sen ruuansulatusjärjestelmä perustuu proteiini- ja rasvapitoiseen ruoan käsittelyyn. Luonnonvaraisena metsästäjänä kissa saa kuituja saaliseläinten höyhenistä, karvoista ja vatsalaukun sisällöstä. Sokerit ovat energiapitoisia hiilihydraatteja, jotka eivät kuulu kissan ruokavalioon. Sokeria käytetään teollisissa ruoissa lähinnä ruoan ulkonäön vuoksi, mutta se voi aiheuttaa kissalle erilaisia terveydellisiä haittoja, kuten ruuansulatusvaivoja tai ylipainoa. Hyvälaatuisia kuituja kissa tarvitsee ruuansulatuselimistön normaaliin toimintaan ja karvapallojen kulun helpottamiseen suolistossa.

Esimerkiksi PrimaCat-kissanruokasarja on suunniteltu lihansyöjän ruokavaliota ajatellen, siksi hiilihydraattien määrä on rajoitettu ja liha tai kala on aina PrimaCat-ruokatuotteiden pääraaka-aine. Lisäksi hiilihydraatin ja kuidun lähteiksi on valittu vain hyvin sulavia hiilihydraatin ja kuidun lähteitä, ei koskaan vehnää tai sokeria.

Kissanruokien valikoimat vaihtelevat kaupoittain K-Citymarketeissa, K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa. Tutustu valikoimaan omassa K-ruokakaupassasi.

Osta kissanruoka K-Ruoka-verkkokaupasta:

Muista myös raikas vesi

Vesi on yksi kissan ruokinnan tärkeimmistä elementeistä. Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, sillä luonnossa se on tottunut saamaan tarvitsemansa nesteen saaliinsa mukana. Kissanomistajan on tärkeää huolehtia kissan jokapäiväisestä nesteensaannista tarjoamalla esimerkiksi kuivaruuan ohella myös vettä sisältävää märkäruokaa. Muista pitää kissasi saatavilla aina raikasta vettä, mieluiten useammassa paikassa.

(Sisältö tuotettu yhteistyössä Prima Petin kanssa.)