Ruokatrendit 2019: Mitä suomalaiset valitsevat ostoskoriinsa
Suomalaisilta kysyttiin, mitä tuotteita, raaka-aineita ja ruokaan liittyviä palveluita he uskovat käyttävänsä enemmän vuonna 2019.
Vastaajat saivat kattavan listan, josta he valitsivat kiinnostavimmat ja ostoaikeen puolesta todennäköisimmät vaihtoehdot. Raaka-aineista suomalaisia kiinnostaa eniten vuonna 2019 valmiiksi perattu kalatiskin kala sekä marjat. Ostoskoriin näyttäisi vuonna 2019 päätyvän myös muun muassa pienpanimoiden oluet, raakamakkarat ja sokerittomat rahkat. Edelliseen Ruokailmiöt-tutkimukseen verrattuna kiinnostavimpien tuotteiden listalta löytyy peruna, kotimainen superruoka ja kauramaidosta tehdyt tuotteet, kun taas viime kerran viidennellä sijalla ollutta avokadoa ei top 10 -listalla tällä kertaa näy.
Samoin on käynyt viime kerran nelossijalla olleelle nyhtökauralle. Selkeitä nousijoita kiinnostavina pidettyihin ruokaan liittyviin uusiin palveluihin ja tapoihin vuonna 2019 ovat ympäristönäkökohtiin liittyvät asiat kuten ruokahävikin minimointi ja muovituotteiden käytön välttäminen. Vuonna 2017 kärkisijoilla näkyivät omaan hyvinvointiin liittyvät asiat: kasvisten lisääminen ruokavalioon sekä vatsan ja suoliston hyvinvointia tukevat ruoat.